понедељак, 16. новембар 2020.

ACTA AENIGMATICA (137)

Raspodjela autorskih honorara

Piše: Stjepan Horvat

Zagonetačka udruga Vazak osnovana je 24. travnja 1971. kao prvi ogranak Enigmatskog udruženja Bjelovar na poticaj nekolicine mladih zagonetača. Bilo je to u vrijeme kada je EUB imao više od tri stotine članova s područja cijele Jugoslavije i nastojalo se enigmatske aktivnosti proširiti u što više mjesta. Ogranak je bio vrlo aktivan, zahvaljujući prije svega tada čvorašima Borisu Nazanskom, Vladimiru Kutnjaku, Milanu Đuriću i Stjepanu Tumpiću, sudjelujući u brojnim akcijama što ih je organiziralo matično društvo. Preuzeli su organizaciju Enigmatskog vlaka, a pokrenuli su i Fallerov zagonetački memorijal. Uključivanjem Franje Marciuša, željezničkog službenika, u rad i u vrijeme stvaranja više zagonetačkih klubova, VAZAK od 1. srpnja 1980. postaje jedna od sekcija Kulturno-umjetničkog društva željezničara "Ivo Mikac" Varaždin. U okviru KUDŽ-a djeluju do kraja 2016. Tada se početkom 2017. saziva osnivačka skupština, na kojoj je osnovana Zagonetačka udruga Vazak, Varaždin (21. siječnja 2017. upisana je u Registar udruga RH). Iduće godine proslavit će pedeset godina djelovanja, što je zavidan i lijep jubilej.

Jedna od organiziranih aktivnosti Vazaka bila je suradnja s lokalnim sredstvima informiranja i tvorničkim listovima. Članovi su se dogovorili da zagonetačka suradnja ide posredstvom kluba, a oni će po dogovorenom rasporedu sastavljati potrebne zagonetke. Ostvareni autorski honorar uplaćivan je u korist računa Vazaka, a internim odlukama on je dijeljen na autora, urednika i sam klub. Nacrt jedne takve odluke iz druge polovice 1980. godine donosim u prilogu.



 

U odluci su naznačene dvije inačice raspodjele autorskog honorara i razrađen postupak podjele honorara uz polugodišnju isplatu. Odlukom su bili obuhvaćeni i honorari koje su suradnici direktno primali na svoj račun pa su bile utvrđene paušalne vrijednosti zagonetačkih radova: klasična križaljka 100 dinara, skandinavka 200 dinara, sitni radovi 30 dinara, te se onda vršila raspodjela.

Ovo je bio jedan od načina financiranja rada kluba, pa su i drugi klubovi mogli na ovom iskustvu graditi svoje aktivnosti.


 

3 коментара: