среда, 2. март 2022.

HAJRO U "FENIKSU"

Feniks 706, 27.01.2022.

Prilog: Jovan Nedić

8 коментара:

  1. Hvala Jovane.

    Drago mi je komentirati busmane, makar bio usamljen…

    Ovaj rad je primjer kako se svaki koncept i ciljani kvalitet (ako je postignut) mora necim platiti. Lijepo je imati prozetost i duge prolaze, zanimljive i strukturom slozene pojmove i kombinacije…., odsustvo dvoslova i jednoslova, ali tu su tri troslovne kratice i hrpa ne bas poznatih pojmova tako da je mreza ljepsa nerijesena. Dugujem zahvalu uredniku za prepravljanje lijevog dijela (sve lijevo od Kanta nije moje), bolje je od moje verzije.

    ОдговориИзбриши
  2. Hajro, ja sam usamljen u rješavanju, ti u komentarisanju, pa smo dobar tandem.

    Jesi li bio u tom - Ukiahu?

    ОдговориИзбриши
  3. Imaš tri lijepe i dugačke sintagme: KUPITI MAČKA U VREĆI, VJEROVALI ILI NE, OŠTRITI MAČEVE, pa onda još i tri imena i prezimena: IMMANUEL KANT, DANI OLMO, STEVEN SPIELBERG. U takvom "društvu" četiri (ne tri!) troslovne kratice ne kvare utisak, pogotovo što su tri domaće: ATK, TSM, KOG, a mogla je domaća biti i četvrta, ali nije.

    Meni bi bilo zanimljivo vidjeti i kako je izgledala tvoja verzija lijevog dijela te što je potaklo urednika na tako veliki zahvat.

    ОдговориИзбриши
  4. Ima jos rjesavaca, posebno bi bilo zanimljivo cuti misljenja obicnih, neautora… o svemu sto im nudimo.

    Pokusavam biti realan… dobar je ovo busman... srecom nije predstavljen kao mozaicna (u toj verziji busmani ne izgledaju bas ijepo, pobjegne paser pa su crna, obojena, polja lose centrirana, oznaceni pojam kvari vizualni ugodjaj…).

    Troslovne kratice su nas dzoker koga smo sami sebi udijelili pa se tri rijeci u suprotnom smjeru ukrstaju s necim sto nije nista i tu smo (iz sebicnih razloga) napustili ukrstanje rijeci kao sustinu ovog sto radimo. Dakle, velika su mana koju mozemo prihvatiti ali to ne mijenja cinjenicu o kojoj govorim.

    Poslacu ti moj original pa pogledaj… urednici znaju puno vise, u ovom su stalno… Poboljsanje je znacajno, ja nisam imao 13-cu u prvom stupcu, broj crnih polja je isti, no pojmovi su bolji… Ima i drugih promjena, ja sam imao ZARIBAVATI, promijenjeno u NARIBAVATI, nije mi drago ni jedno, iznudjeno… nije lako, malko eksperimentiram…, ovo je jedna od boljih sredina koje sam napravio u seriji posljednjih pola godine.

    ОдговориИзбриши
  5. Nisam bio u Ukiah... evo pogledah o porijeklu imena, ima vise objasnjenja… Kao zanimljiuvost se pominje i da je palindrom od HAIKU.

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман3. март 2022. 06:24

    KOG je takodje i manje pogranično naselje sa Hrvatskom u Sloveniji, kod Ormoža.

    Štefan Markovič

    ОдговориИзбриши
  7. Interesantno je da se DANI OLMO pojavljuje i Ćavarovoj i Bošnjakovoj križaljci koju je Jovan prethodno poslao.

    ОдговориИзбриши
  8. Dani je super osmica, a i super igrač. Zapazih ga u prethodnom bušmanu...

    Hvala Štefane, neuporedivo bolje od kratice. Kod kratica mislim da je svejedno jesu li naše ili strane, postoje one koje svi znamo i koje nisu mana kao ITD, TSL, NBA, OUN... ostale smo najčešće zvali opskurnim, dakle OK (opskurne kratice) nisu OK.

    ОдговориИзбриши