недеља, 6. март 2022.

JUČE U PEĆINCIMA


ПРВА СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА ЕНИГМАТСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ ОДРЖАНА НА ЗАГОНЕТНУ СУБОТУ
У Културном центру Пећинци одржана је 5. марта прва седница Председништва ЕСС којој су присуствовали: Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ (ЕК "Нова загонетка" - Београд), Верољуб БАБИЋ - Коцељева (ЕК "Ваљево"), Јован ДЕВРЊА (директор Културног центра и домаћин седнице), Владимир ШАРИЋ - Шимановци (ЕК "Срем" - Пећинци, председник ЕСС), Сретен ПЕРИЋ - Лозница (ЕК "Изазов" - Лозница) и Воја ДОДЕВСКИ (ЕК "Ваљево") (види групну слику а дате су и слике за време одржавања седнице - снимио је Слободан СТАНКОВИЋ, стручни сарадник Културног центра).
Добродошлицу члановима Председништва ЕСС у име општине Пећинци је упутио домаћин Јован ДЕВРЊА, директор Културног центра.
Минутом ћутања одата је пошта преминулим енигматима у периоду од Изборне Скупштине (август 2021) до прве седнице Председништва (5. март 2022) : Павле АНДРЕЈЕВИЋ АНД, Зија ДИЗДАРЕВИЋ, Боривој ДОВНИКОВИЋ БОРДО, Драган ИВАНОВСКИ, Тоде ИЛИЕВСКИ, Ђока ЛАЗИЋ, Душко ЛАШТРО, Месуд МАЛКОЧ, Јулио РАДИЛОВИЋ ЈУЛЕС и Јожеф РИЈАВЕЦ.
О значају Дана енигмата и Загонетне суботе говорио је Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ, председник ЕК "Нове загонетка" који је уједно поделио присутнима најновији 71. број "ВЕСНИКА" за март у коме је дат прилог о наведеним енигматским датумима.
Конституисано је Председништво ЕСС у саставу: Владимир ШАРИЋ - председник (Шимановци), Радомир МАТИЋ - потпредседник (Бор), Верољуб БАБИЋ - секретар (Коцељева), Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ (Београд), Милија СТЕВАНОВИЋ (Београд), Миле ЈАНКОВИЋ (Нови Сад) и Иван РУДИЋ (Нови Сад).
Обновљено је чланство УЕ "Вук Караџић" из Београда, које треба да одреди члана Председништва.
Обновљено је чланство ЕК "Ниш" (као секција) који је одредио др Видоја СТЕФАНОВИЋА за члана Председништва.
Чека се ЕД "Др Ђорђе Натошевић" да обнови чланство уплатом чланарине.
ЕК "Кикинда" се позива да обнови чланство без икаквих условљавања.
Договорено је да се 21. Сусрети енигмата Србије одрже у Коцељеви од 26. до 28. августа ове године, с тим да председник и секретар склопе уговор са хотелом "Дворац Ивановић" и да се у наредних недељу дана обавесте енигмати о условима боравка.
Договорено је да се и ове године одржи дописно Првенство Србије у састављању загонетака (скандинавке - Меморијал Миодрага Тошића; анаграми - Меморијал Милана Милина, класични ребуси - Меморијал Радомира Мићуновића и стиховане загонетке без анаграма - Меморијал Николе Пешића). Домаћин и организатор Првенства је ове године ЕК "Ваље-во". 
Одлучено је да сајт ЕСС води Воја ДОДЕВСКИ а да блог ЕСС води Миле ЈАНКОВИЋ.
Усвојен је предлог измене Статута ЕСС која ће се усвојити на наредној Скупштини ЕСС.
Одлучено је да "Гласник" ЕСС излази тромесечно и одређена је редакција.
Подржана је иницијатива да ЕСС учествује у суиздаваштву МОНОГРАФИЈЕ "НОВОСТИ ЕНИГМЕ" (аутора Крсте ИВАНОВА, Марјана РАДАКОВИЋА и Јована ВУКОВИЋА) и "ЕНИГМАТСКЕ ЕНЦИКЛОПЕДИЈЕ ЛИЧНОСТИ И ДЕЛА" (аутора Ратка СТОЈКОВИЋА). Договорено је да се до 21. СЕС-а уради Адресар енигмата Србије и региона.
Усвојен је финансијски преглед за период 28.08.2021. до 05.03.2022. године.
Енигматски савез Србије учествоваће на конкурсу Министарства културе и информисања Србије а покренуће се иницијатива за оснивање Музеја енигматике са библиотеком.
Председник ЕСС Владимир ШАРИЋ се на крају седнице захвалио директору Јовану ДЕВРЊИ на гостопримству и на томе што је при Културном центру Пећинци оформљен ЕК "Срем" као секција и што је омогућено да седиште Енигматског савеза Србије буде у Пећинцима.
В. Ш.

6 коментара:

  1. Анониман6. март 2022. 16:19


    ХВАЛА СЛАВКО НА ОБЈАВЉИВАЊУ.
    Аутор фотографија је СЛОБОДАН СТАНКОВИЋ (грешком пише у тексту СТАНОВИЋ).
    Такође, члан Председништва ће бити СРЕТЕН ПЕРИЋ (пошто се верификују измене Статута ЕСС).

    Владимир ШАРИЋ - ВЛАШАР

    ОдговориИзбриши
  2. Radojica Jovičić6. март 2022. 17:00

    Srdačna čestitka novom Predsedniku ESS Vladi Šariću, na održavanju Prve sednice Predsedništva ESS.
    Nadam se da će iduće biti bolje posećene.
    Nisam mogao nikako da dođem iz opravdanih razloga i to sam najavio Vladi.
    Član Predsedništa za Udruženje enigmata "Vuk Karadžić" je Radojica Jovičić

    ОдговориИзбриши
  3. Čestitam novom rukovodstvu ESS i želim im uspešan rad u tekućem mandatu.

    ОдговориИзбриши
  4. Šta se neizjašnjavaš, na tvom mestu ja bih odbio ponudu ESS. Samo budi pun sebe, to je ispravno.

    ОдговориИзбриши
  5. Pretpostavljam da je prethodni komentar, pitanje upućeno meni, ali ga ne razumijem. Šta se "neizjašnjavam"?!

    ОдговориИзбриши