субота, 5. март 2022.

REBUSANJE (4518)

4, 4, 5, 4, 3

...Пишем вам да бих вам изнео једну своју идеју о увођењу једног релативно новог елемента у конструкцији ребуса. Мој предлог се састоји у томе да се у ребусу, који није обратни у целини, допусти да се одређена појединачна слика чита обратно (једна или чак више). Обратни ребус користи овај принцип у целини, а мој предлог је да то важи за само неке слике. Слике које би у решење улазиле обратним читањем могле би се означити, на пример, стрелицом са десна на лево изнад њих. Ако мислите да мој предлог заслужује пажњу, добра идеја би могла да буде да објавите ово моје писмо и тако предлог ставите на "јавну расправу". И мене би веома занимало шта искусни енигмати мисле о томе. Ја лично мислим да је идеја добра, јер значајно повећава број комбинација и омогућује коришћење неких тешких словних групација. Шаљем вам и један свој ребус као илустрацију.

Радош Бакић

12 коментара:

  1. МАЛИ НЕЦА СИЛНО ЖЕЛИ ПСА
    Интересантна идеја!Сваки новитет доприноси проширењу и тако богатог енигматског опуса!
    Поздрављам сваки нови корак ка том циљу!

    ОдговориИзбриши
  2. МАЛИНЕ,ЦАСИЛ(=ЛИСАЦ),НОЖ,ЕЛИПСА

    ОдговориИзбриши
  3. Rješenje je tačno, a moj odgovor je bio: Ovako nešto već postoji zabilježeno u enigmatici (doduše to je rijetka pojava) s tim da su slike koje se čitaju naopako, okrenute naopako (npr. lisica bi bila okrenuta da je glava dole). Objaviću ovo prekosutra, da vidim hoće li biti kakvih reakcija.

    ОдговориИзбриши
  4. ...a rješenje je jasna asocijacija na seriju "Srećni ljudi".

    ОдговориИзбриши
  5. Da, ovo je poznata stvar. Prosto mi je neverovatno da baš danas u 14 na mom blogu ide jedan ovakav rebus (obično imam sve pripremljeno unapred za desetak dana, a rebuse sam odradio skoro do kraja aprila). Ja sam objavio pet-šest ovakvih rebusa, ali se sećam samo jednog iz jula 2016. godine: https://miroslavljevaenigmatika.blogspot.com/2016/07/popodnevni-rebus-270.html?m=1 (obratni rebus sa jednom okrenutom slikom).

    ОдговориИзбриши
  6. Kako reče Slavko, takva pojava se rešavala okretanjem slike i ima takvih primera još od kraja 19. i početka 20. veka.
    Imamo i obospojne rebuse koji su se obično sastojali od dva pojma, jedan se čita klasično a drugi obratno. Tu postoje dve varijante, periferni i središnji, u zavisnosti da li čitanje počinje sa krajeva ili iz sredine i u takvim rebusima upravo postoje baš ovakve dve strelice koje pokazuju smer rešavanja.

    Smatram da je u poslednjih 10 -12 godina na internetu objavljeno 99 % najboljih rebusa svih vremena (kao i neverovatna količina svakakvih budalaština, ali to je druga tema) i da je u ovom savremenom dobu to nepotrebno. Ne bi mi smetalo da vidim poneki i takav primer, ali mislim da će doći do zloupotrebe kod rešavača koji ne umeju da realizuju ideju na klasičan način pa ovu pojavu masovno koriste (isti slučaj sa mnoštvom slov/g/oskoka).

    ОдговориИзбриши
  7. Moram kazati važnu stvar - Sve što je poslao, do sad, g. Bakić BILO JE ZA OBJAVU (sve je objavljeno).
    To je vrlo rijetka pojava i zaslužuje svaku pohvalu.

    ОдговориИзбриши
  8. Tako je. Do sada viđeni Bakićevi radovi su veoma kvalitetni i očito se radi o zrelom rebusašu.
    I ovaj primer je svakako trebalo da bude objavljen, jer je dobar, samo da ne dođe do poplave ove pojave:)

    ОдговориИзбриши
  9. Tako i napisah: "Ovako nešto već postoji zabilježeno u enigmatici (doduše to je rijetka pojava)".

    ОдговориИзбриши
  10. Sama ideja da se slika koja se obratno čita i postavi obratno naizgled je efektna, ali dospevamo u problem ako slika isto (ili gotovo isto) izgleda i odozgo i odozdo. Zato mi se sviđa predlog da se obrnute slike posebno označe na predloženi način - iako će sigurno, kao što Dejan kaže, doći do poplave rebusa koji sasvim nepotrebno koriste ovaj mehanizam, verovatno će se otvoriti prostor i za neke zaista efektne kombinacije (recimo, sa obrtanjem dužih reči).

    ОдговориИзбриши
  11. Milane, lijepo kazano. Vrlo rado bih objavio tvoju kreaciju. Iskustvo mi govori da bi se od tebe mogla očekivati baš dobra kombinacija (dugačka obrnuta riječ uklopljena u dobar rebus).

    ОдговориИзбриши
  12. Ne mogu odoljeti, a i zašto bih... Zaista je realna opasnost poplave ideja i radova čiji doprinos dobru enigmatike može biti vrlo upitan. Slično je i sa varijacijama drugih zagonetačkih vrsta, kriterijima vrednovanja, žiriranja... Besplatnost publiciranja enigmatike na blogovima, odnosno odsustvo značajnog rizika (vrlo ozbiljnog kod izdanja koja idu na kisok) dovelo je do želje za bezbrojnim postovima, obaranjem kriterija itd itd. Bilo bi lijepo da imamo internet adresu na kojoj zainteresirani (rado bih preporučio onima koji ne mogu do kioska) mogu naći odabrane istinski kvalitetne, pitke radove.

    Zavodljivost rebusa je u savršenoj jednostavnosti koncepta - pročitaj šta vidiš na slici i premjesti prekide među riječima. Zavodljivost križaljke je u efektnom ukrštanju poznatih riječi. Zavodljivost anagrama je u čistoći ideje gdje postavka upućuje na rješenje. Odustajanje od toga je odustajanje od zavodljivosti enigmatike, od istinskog kvaliteta koji je jedina šansa za željeni status i budućnost enigmatike. Jasno je da se remek djela ne rade svaki dan, dovoljan je solidan nivo, pitkost i ozbiljnost. Jednako je jasno da neke stvari sami usmjeravamo protiv vlastitog interesa, dobra enigmatike. Ne uzurpiram si pravo da tumačim šta dobro enigmatike jeste, pokušavam podsjetiti na temu koju smatram važnom. Rado ću čuti drugačija mišljenja.

    Ovakve varijacije, kao i rekordne bjeline, dugački anagrami i sl akrobacije mogu imati puno smisla, donijeti puno užitka na druženjima, natjecanjima, specijaliziranim blogovima ... gdje će "manijaci" uživati. Možda ne uspijevam(o) prepoznati da su naši blogovi upravo takva mjesta, radimo samo za sebe. Nije to zločesto, zašto bi bilo, ali to treba prepoznati, reći i prihvatiti.

    ОдговориИзбриши