понедељак, 6. јун 2022.

ACTA AENIGMATICA (218)

Klupska odgonetačka natjecanja

Piše: Stjepan Horvat

Sredinom osamdesetih godina zagonetaštvo na prostorima bivše države bilo je doseglo svoje vrhunce, kako u autorskom dijelu, tako i u brojnim popratnim sadržajima, ponajprije u odgonetačkim susretima i natjecanjima. Razlog tomu svakako su nastojanja organiziranja društava, klubova, sekcija i grupa zagonetačkih pregalaca, što je bilo podržano formiranjem republičkih saveza pa i Enigmatskog saveza Jugoslavije.

Promicanju zagonetaštva pridonosila su okupljanja i druženja zagonetača u brojnim mjestima, što je doprinosilo upoznavanju lokalne sredine kluba domaćina s ovim kulturnim segmentom društva, a razmjenom iskustva u zagonetačkom djelovanju stvaralo je brojne kadrove budućih zagonetačkih listova. Zagonetačko društvo Čvor bilo je predvodnik brojnih akcija i mnogima je pomagalo u tim nastojanjima na razne načine.

U Bjelovaru je 12. srpnja 1986. godine održano druženje zagonetača EK Simon Racković iz Zvornika i ZD Čvora. U okviru programa druženja održano je i Međuklupsko odgonetačko natjecanje u rješavanju zagonetaka, o čemu sam kao predsjednik Žirija natjecanja napisao zapisnik.

Zadaci za ovo natjecanje bili su sastavljeni od petnaest ranije objavljenih zagonetaka u onovremenim enigmatskim listovima: slogovni kut (5), četiri premetaljke, sklanjaljka, skraćena piramida (7), vjenčanica, umetaljka, ukrštenica neobičnih opisa, dvije križaljke, ispunjaljka s povezanim školjkama, rebus i obrtajni rebus. Svaki riješeni zadatak donosio je unaprijed utvrđeni broj bodova pa je tako bilo moguće maksimalno osvojiti 126 bodova.

Boje EK Simon Racković branili su Fehim Kujundžić, Dragoljub Stojanović, Duško Popović i Branko Avramović, dok su za ekipu Čvora nastupili Željko Jandragić, Ljubislav Drakulić, Petar Ivegeš i Zvonimir Turek. Nakon jednosatnog rješavanja i velike borbe, za jedan bod bio je uspješniji Željko od Fehima, a konačni ukupni rezultat bio je 373 : 251 za ZD Čvor.

Kako su se u to vrijeme sva natjecanja kategorizirala kod Enigmatskog saveza Jugoslavije, tako je i ovo, a prema Zapisniku o provedenoj kategorizaciji od 14. srpnja 1986. natjecanje je imalo vrijednost od 1,2 – C-kategorije. Na žalost, ono nije donijelo promjenu odgonetačke kategorije ni jednom natjecatelju.

Na kraju evo jedne zagonetke u stihovima iz seta natjecateljskih zadataka.

SKLANJALJKA

Nominativ:

U Senju se drevnom, kažu, rađa
ovaj vjetar, strah i trepet lađa,
što u bijesu svome mnoga jedra
odvlači u hladna morska njedra.

Genitiv:

Diogen je u svom čudnom „stanu“
Provodio samo mrkle noći.
Čovjeka je tražio po danu,
Al' ga naći ne bješe u moći.

Dativ:

Holanđani im bjehu preci,
povjesnice davne kažu reci.
U Africi, daleko na jugu,
domaju su sada našli drugu.

 

2 коментара:

  1. U ovom slučaju "Čvor" je imao stopostotno sastavljačku ekipu, a "Simon Racković" tričetvrt odgonetačku. Ipak mislim da tada rezultat takmičenja nije bio primaran.

    ОдговориИзбриши