уторак, 6. септембар 2022.

ACTA AENIGMATICA (231)

Prvi informativni bilten u zagonetaštvu

Piše: Stjepan Horvat

U prvih godinu i pol svoga djelovanja Enigmatsko udruženje Bjelovar okupilo je veliki broj zagonetača (više od dvije stotine, prije svega autora zagonetaka) iz svih krajeva bivše države. Poneseni takvim odazivom, pored tiska enigmatskog lista Čvor, a potom i Mini Čvora, redao se niz novih događanja vezanih uz enigmatiku, kakva do toga vremena nisu zabilježena. Nas nekoliko entuzijasta (Miroslav Martinić, Franjo Forjan i ja) obavljali smo brojne tehničke, administrativne i propagandne aktivnosti, kako bi društvo steklo određeni ugled među zagonetačima. Prvi susret zagonetača Jugoslavije održan u Vinkovcima u rujnu 1969. godine pokazao je koliko smo u tome uspjeli.

S obzirom na šarolikost članova koji su živjeli u svim tadašnjim republikama, vrlo važna je bila komunikacija s njima, a ona je u to vrijeme bila moguća samo putem pošte – pisama, dopisnica i sl. U nekoliko je navrata tajništvo društva slalo pisane šapirografirane obavijesti članstvu, u kojima je sažimano ono što je bilo važno, kako bi članovi bili upoznati što se događa unutar udruženja i na koji način se mogu uključiti u njegov rad (članarina, izdavanje prve knjige, suradnja u listovima, organizacija natjecanja i okupljanja, potpora za osnivanje klubova u drugim mjestima i sl.). Kako je tih informacija bilo svakog dana sve više, odlučeno je da se izdaje informativni bilten koji smo nazvali Glasnik Enigmatskog udruženja Bjelovar. U uvodniku Zašto izlazimo najavio sam da se nadamo da će Glasnik izlaziti mjesečno, a sadržaj će biti popunjen prijedlozima i suradnjom članova društva.

Prvi broj bio je pripremljen sredinom ožujka 1970. godine, a poslan poštom 23. ožujka kao tiskanica ("štampane stvari"!). Bila su to dva lista (A4), sa šapirografiranim tekstom na četiri stranice, od čega je četvrta stranica poslužila kao ovitak kako bi se omogućilo da pošiljka dobije poštanski tretman tiskanice (jeftinija poštarina!). Bili su tu članci Zašto izlazimo, Povećana članarina, Zahvala i Osnivanje ogranaka Enigmatskog udruženja Bjelovar, a na trećoj stranici otisnut je Pravilnik o osnivanju ogranaka Enigmatskog udruženja Bjelovar. Pretisci su u prilogu.

Posebno skrećem pozornost na prilog Zahvala u kojemu se društvo javno zahvalilo na pomoći članovima Ljubici i Ferdi Pavešić, Stanislavu Železniku, Ivici Perkoviću, Zlatanu Čopu, Zvonimiru Tureku, Borisu Antoniću, Matiji Šimoviću, Željku Krambergeru, Božidaru Vranickom i Zdravku Žarkoviću.

Cijela stranica posvećena je akciji koja će imati odlučujući značaj u razvoju zagonetaštva u bivšoj državi, kroz koju će se tijekom vremena formirati novi klubovi kao okupljališta autora nekog kraja, prvo kao ogranci EUB, a kasnije kao samostalna društva i klubovi, koji će se udružiti u republičke enigmatske saveze.

Glasnik EUB je prvi informativni list namijenjen zagonetačima i bit će kasnije poticaj i drugim klubovima da izdaju svoje interne biltene. Izlazio je nekoliko godina, a kasnije su ga zamijenile Informacije za članstvo ZDČ. Osnivanjem republičkih saveza svaki od njih je u programu ima izdavanje neke vrsti informativnog biltena, a bilteni nekih klubova prerasli su samu informativnu ulogu i donosili ili još i danas donese priloge vezane za povijest, teoriju i sve drugo vezano uz enigmatiku.

Urednička napomena: O ovoj temi već je bilo govora u 143. nastavku rubrike "Acta aenigmatica" (vidjeti ovdje).




1 коментар: