среда, 28. септембар 2022.

EDL UKRŠTENICA (24)

EDL 2022 - 43 poena
Dinko Knežević

3 коментара:

  1. Meni se ovaj rad prilično dopada, nekako je karakteran. :)
    Autor je očigledno kao prioritet imao ravnomernu raspoređenost crnih polja. I taj zadatak je dosta dobro obavio.

    Zanimljivo mi je rešenje "obretenije", hrabro je upotrebiti takvu reč na takmičenju.

    Da je bio ambiciozniji, mogao je da ubaci neki efektan pojam i neko ređe slovce, a da izbegne cno polje u ćošku desno.

    Nažalost, taj deo dole desno je vrlo slab i ozbiljno kvari opšti utisak. Ne znam šta znače pojmovi: elar i sanika, a Ajaja nije baš popularna reč (iako ima interesantno značenje: to je pusto ostrvo na koje je Kirka prognana, u literaturi poznatije kao EJA ili EEA).

    Inače, isprekidane linije su greškom presekle tranšeju, a tamo gde treba da ih ima nedostaju: I TE KAKO se u spskom piše s razmakom, u hrvatskom zajedno.

    Po duši bih ovde ipak dao jednu slabu 6.

    ОдговориИзбриши
  2. Pogledavši sve križaljke do sada javlja mi se upitnik iznad glave zašto ova križaljka nije prošla bolje u poretku. Raspored i broj CP vrlo korektan, malo toga ovdje ima za ozbiljno zamjeriti. Vidljivo je da se autor nije vodio idejom da pobijedi već onom da napravi pristojnu križaljku po pravilima struke i željama rješavača. Izdvojio bih pojam "poreklo vrsta" s kojim nije želio graditi bjelinu nego ga estetski uklopiti s "obretenije"(ne znam što znači) i "ljuta rakija". Sviđaju mi se i zvučna slova, dakako.
    Moja ocjena je 7.

    ОдговориИзбриши
  3. Dobre strane su joj 50 slova u skupinama, samo 2 jednoslova i 4 dvoslova, 6 rijetkih slova, a loše 12 crnih polja i teži pojmovi ANAK, ALUMET, ELAR, AČA, OBRETENIJE, AJAJA. U poretku bih ju smjestio u donji dio.

    ОдговориИзбриши