четвртак, 13. октобар 2022.

GRM POPA LUKE LAZAREVIĆA


Učesnici Susreta enigmata Srbije imali su bogat prateći program. Između ostalog,  išli smo u posetu Draginju gde smo videli Grm popa Luke Lazarevića, veliki stari hrast. Veroljub Babić nam je ukratko ispričao o značaju ovog lokaliteta. Iskoristili smo priliku da napravimo I jednu fotografiju na kojoj je trebalo da se vidi lepota ovog kraja. (Samokritika: fotografija koju objavljujem nije baš naročitog kvaliteta, alui kad nađem bolju objaviću je naknadno)

Internet kaže sledeće:

Luka Lazarević (Svileuva, 1774 — Šabac, 29. april 1852) bio je srpski junak, vojvoda, velikan Prvog srpskog ustanka i pravoslavni sveštenik (pop)

Učestvovao je u svim bojevima protiv Turaka u Podrinju, ali se naročito istakao u boju na Mišaru (1806. godine). Tad je (zajedno sa Matejom Nenadovićem) komandovao srpskom konjicom koja je na ugovoreni znak vešto izvršila poznati manevar (juriš) i presudno doprinela srpskoj pobedi. U najžešćem okršaju, Luka se u jednom vrbaku kraj rečice Dumače sukobio sa čuvenim Kulin-kapetanom. Tom prilikom pop Luka je bio ranjen, dok su Kulin-kapetana ubili ustanici.

Boj na Mišaru doneo je najveću slavu upravo njemu, koji je komandovao konjicom od oko dve hiljade konjanika. Dok su skriveni u šumi oko Mišara čekali na znak vrhovnog vožda Karađorđa da krenu u boj, on je izdao specijalnu naredbu četovođama i megdandžijama u kojoj je poručio da od njih zavisi ishod bitke i da Srbija od njih ne traži njihove živote, već pobedu. A ona se čekala od Kosova. I nju, kako im je rekao, samo oni mogu, na svojim sabljama doneti.


Нема коментара:

Постави коментар