уторак, 4. октобар 2022.

UKRŠTENICA ZA OCENJIVANJE (2)

Evo još jedne ukrštenice za ocenjivanje. Izvolite! Lepo bi bilo da iznesete svoje mišljenje (pohvale, pokude, ...). Takođe, probajte da pogodite ko je autor.

NAKNADNO - VARIJACIJE

1


3
Danas (4.10.2022.) stigle su tri varijacije na istu temu. Autori su dvojica enigmata (nisu autori izvorne ukrštenice). Prvi je sastavio 1 i 2, a drugi broj 3.
2

4

41 коментар:

  1. EBU – Evropska radiodifuzna unija (skr.), MBAPE – Francuski fudbaler, Kilijan (PSŽ), ABADON – Biblijsko mesto razaranja i ime jednog anđela, OZBORN – Pevač Blek Sabata, Ozi, pravo ime Džon Majkl, PLOVA – Kretanje u jatu mnoštva riba (pokr.).

    ОдговориИзбриши
  2. OGADEN (istorijsko ime istočne oblasti Somalije), TOPIR (vrsta slepog miša).

    ОдговориИзбриши
  3. Umjesto EBU moglo je Ebe (Sand).

    Baš me interesuje da li ćete pogoditi autora.

    ОдговориИзбриши
  4. Marko Mihaljević? Tonci

    ОдговориИзбриши
  5. Brrojimo.
    Mihaljević 1 glas

    (Kad neko sakupi 10 glasova objaviću ko je autor. Prozvani da se ne oglašavaju. Igramo se!)

    ОдговориИзбриши
  6. Jovan Nedić!

    OGADEN, TOPIR, ABADON, kratica EBU, čak 9 dvoslova (jedan u zadnjem stupcu), jednoslov na početku i 4 rijetka slova.

    Unatoč bjelini 9 x 5 i sa 48 slova u skupinama, uvrstio bih ju na dno ljestvice.

    ОдговориИзбриши
  7. Prvi ostvrt na ukrštenicu.

    Glasovi
    M. Mihaljević 1
    J. Nedić 1

    ОдговориИзбриши
  8. Radije bih umjesto ZGODAN vidio ZGAŽEN da izbjegnem TOPIR. Bjelina je netrivijalna i pozamašna, sva rijetka slova u njoj su u potpunosti iskorištena i čine okosnicu kombinacije. BEZOBRAZLUK i GLAVOBOLJA su vrijedni pojmovi. Posljednji vodoravni pojam je mogao biti atraktivniji ( na hrvatskom bih stavio ANDRIJIN KRIŽ, ne znam je li to ANDRIJIN KRST u susjedstvu), te zamijenio HLADNJAK s … nečim (ne vidim mrežu na mobitelu, moram pogledati). Jednoslovi i dvoslovi koji su posljedica kombinacije me ne smetaju previše. 8-ica, vidio sam 2 bolja rada do sada (također osmice). Tonci

    ОдговориИзбриши
  9. Umjesto Hladnjak-bodi, nešto tipa GLAZURA-ROZI ili ELEKTRA-NJOKI

    ОдговориИзбриши
  10. Андрејев или Андријин крст чине две линије исте дужине, укрштене у облику ћириличног слова Х и у ствари у основи представља грчки крст окренут за 45°. Назив је добио по апостолу Андреју Првозваном, који је разапет на таквом крсту. Представља распрострањен облик у хералдици и вексилологији. У саобраћају се користи као саобраћајни знак који најављује железничку пругу без рампе, те тражи посебну опрезност приликом преласка исте. Ако постоји више колосека онда се број крстова повећава на број колосека који постоје

    ОдговориИзбриши
  11. Netko iz dinastije Bovan, a nije Slavko.

    ОдговориИзбриши
  12. Glasovi
    Marko Mihaljević 1
    Jovan Nedić 1
    "Neslavko" Bovan 1

    ОдговориИзбриши
  13. Moglo bi okomito OLIMPIJA i ZLARIN, tako da se vodoravno dobiju poznate riječi MLADEN I PAPIR.

    ОдговориИзбриши
  14. Zdravko, pogodio si prvobitnu ukrštenicu s falinkom. MLADEN i MLADENOVAC ne bi moglo.

    ОдговориИзбриши
  15. To sam i ja pomislio (možda i autor?), ali MLADEN i MLADENOVAC je malo previše :) Tonci

    ОдговориИзбриши
  16. U pravu ste :-) Malo sam se zaletio, odnosno nisam dobro obratio pažnju na ostatak križaljke.

    ОдговориИзбриши
  17. Taman sam mislio da se isključim iz priče... ali ovde moram da reknem štogod.

    Beli deo uglavnom dobar. To je i glavni adut mreže, ali na ovako sitnim formatima treba imati na umu da belina može da "pojede" ostatak ukrštenice. I ova je pojela sve.

    Ič mi se ne sviđaju ova 2 dvoslova u sredini. Bolje da tu ide skraćenica ICN (bar ima ozbiljno značenje). Dakle, odozgo DRVENI nešto, npr. čamac ili čekić, a Abado je svakako bolje rešenje nego Abadon.
    Izgled bi onda bio u jedinini i bez po juke bi moglo mnogo lepše da se dovrši. Ukrštenica bi i u levom i u donjem delu bila kvalitetnija.
    Ne sviđaju mi se ni "kolaterali".

    Nemam pojma ko je autor.

    Ako se očekuje i zvanična ocena, ne znam... 5.

    ОдговориИзбриши
  18. Da, uspravno je 10, ne 11. Dakle, ne bi moglo ni čamac, ni čekić, ali može most.

    ОдговориИзбриши
  19. Da nije Sreten Perić?RankoN

    ОдговориИзбриши
  20. Ako nije Marko, mislim da je Nene najbliže pogotku s prezimenjakom, Jovan zna biti "nonšalatantan" sa dvoslovima (sjećam se retka u jednoj njegovoj skandinavki s isključivo dvoslovima!),a voli i razrađivati ideje iz drugih radova, kao što je ovdje BEZOBRAZLUK u drugom retku, preuzet iz jednog od visokoplasiranih pokušaja.
    Ipak ostajem pri Marku za sada, na račun ostvarene bjeline, kao i pri mišljenju da je ovo rad oko 3. mjesta. Mislim da je uradak na kojeg se ugleda onaj s pojmom "MALA PREDNOST", a taj je slabiji od ovog, kao i par "nategnutih" radova s vrha tablice. Pogledao sam sada na računalu i vidim da su Željkov i Ejubov uradak oni koje bih plasirao više od ovog.
    Što se tiče same ocjene, mislim da je Mladenova kritika na mjestu što se tiče dovršavanja križaljke, prijedlog s izbjegavanjem centralnih dvoslova "drvenarijom" bi bitno poboljšao uradak, kao i kombinacija lijevo s ABADOM. Mislim da je malo podcijenjena kvaliteta bjeline (koja uz dva "LJ" ima i dva lijepo uklopljena "Z", preuzeta iz BEZOBRAZLUKa), ali Mladen je sigurno generalno bliže realnoj ocjeni nego ja u prvom pokušaju. Ipak je ovo negdje između 6 i 7, ali bliže 6, pa neka tako i bude.

    ОдговориИзбриши
  21. P.S. Mladenov prijedlog relativno lagano "skida" jedno crno polje i uklanja sve unutrašnje dvoslove (s nečim tipa "ANTIESTROGEN" u zadnjem retku). Odoka, moja mi se prva kombinacija na temu čini suhoparna (jedini zabavan pojam bi bio ŠTIKLICA na mjestu IDIOTIJA), ali sigurno se može bolje.

    ОдговориИзбриши
  22. U međuvremenu stigle dvije dorade ove ukrštenice koje će biti objavljene večeras.

    ОдговориИзбриши
  23. Jovan Nedić 2
    Marko Mihaljević 1
    "Neslavko" Bovan 1
    Žarko Đokić 1
    Sreten perić 1

    ОдговориИзбриши
  24. Komentar na gornju tabelu. Pjesma Vere Ivković: "mozda jeste, mozda nije
    moje srce tajnu krije".

    ОдговориИзбриши
  25. AVIOLUKA – zračna luka, aerodrom (Google, višestruke potvrde)
    KANELIRATI – praviti paralelne žlebove (Klajn-Šipka)
    LOBAR Zariba – fudbalski reprezentativac Južnog Sudana (sr.wikipedia.org)
    LOBAR – uzbekistansko žensko ime (FB: Lobar - Adilova, Dalalova, Fozilova, Mamarasulovna, Raximova, Tillayeva, Yunusova...)
    MBABANE – glavni grad Svazija
    NJIH – njihaj (RMS)
    ZGORAC – vrsta vjetra (ER6)

    ОдговориИзбриши
  26. Izvor: https://hrcak.srce.hr/file/100447. U izvoru je potvrđen i oblik akacijevac.
    Akacijevci su bili pobornici teološke struje koju je zastupao Akacije iz Cezareje, Euzebijev nasljednik na palestinskoj metropolitanskoj stolici. Zastupao je antinicejske stavove, ali umjerene, poput svoga prethodnika, te je bio jedan od glavnih predstavnika euzebijanaca u razdoblju između od 340. pa do Konstancijeve smrti (361.). U vrijeme krize iz 358-359. g., koja je predmetom ovoga članka, zalagao se za stvaranje umjerenog bloka, prema Konstancijevim željama. Plod tih nastojanja je sirmijska Datirana formula, a Akacije će također izvršiti veliki utjecaj na cara koji će prihvatiti akacijevsku doktrinarnu liniju nakon sabora u Seleukiji, premda su bili u manjini (usp. M. SIMONETTI, Acacio di Cesarea, u: Dizionario Patristico e di Antichità Cristiane, I, Genova-Milano, 2006., str. 36.-37.).

    ОдговориИзбриши
  27. Drvene noge- pesma Ljubivoja Ršumovića; Ozborn park- naselje u Australiji; Kolaps bend- muzička grupa iz Tuzle.

    ОдговориИзбриши
  28. Vrlo bojažljivo pogađate ko je autor. Evo sad imate da pogađate tri imena i prezimena, ali ipak tražimo autora originalne (prve) ukrštenice.

    ОдговориИзбриши
  29. Nastavljam se igrati: Nove dvije: Jovan. Treća: Mladen. Tonči

    ОдговориИзбриши
  30. Ja nisam učestvovao jer otkad je počeo popis ne stižem ni da se obrijem (imam 13 instruktora i 90 popisivača kojima dirigujem).

    Ali ako se ne komiram čim pipnem krevet, možda ću napraviti jednu varijaciju.

    ОдговориИзбриши
  31. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  32. Male ispravke u broju 2 (Ja sam malo pobrkao kada sam kopirao).

    ОдговориИзбриши
  33. Ukrštenicu je sastavio Dragoslav Rosić a varijacije

    1. Jovan Nedić
    3. Žarko Đokić
    3. Jovan Nedić
    4. Mladen Marković

    ОдговориИзбриши
  34. Pogodih Jovana, čestitke Dragoslavu što je poboljšao svoj rad. Žarko mi je bio drugi izbor nakon Mladena za uradak br. 3, ali inačica "pravog" Mladena mi je na kraju najbolja. Žarko ima fantastičnu prožetost na izlasku iz bjeline niže, ali nauštrb poprilične opskurnosti 10-ki.
    Istaknuo bih kako Mladenova verzija lijepo demonstrira kako pojmovi bez suglasničko-samoglasničkih grupa mogu biti itekako vrijedniako su svježi i zanimljivi (SVILOVEZ, VITOROG, SERAFIM). Otklonjeni su unutrašnji dvoslovi, izlazak iz bjeline je odličan s IZGLEDNOST i DRVENI UGALJ, a posljednji vodoravni pojam je bitno poboljšan u odnosu na original.
    P.S. kao i uvijek, pojednostavljeno gledanje na neku kategoriju vrednovanja bi neispravno podcijenilo Mladenov rad: SVILOVEZ, VITOROG i SERAFIM nemaju "zvučna" rijetka slova, ali imaju V, G, Z, F koja nisu banalna (u odnosu na, kako ih ja volim zvati, LEPTIR-slova (L,A,S,T,I,N,R,E,P i sl. ;)).

    ОдговориИзбриши
  35. zaista je Mladenovo rešewe za uspravni izlaz najbolje, pod uslovom da je postojeći i korektan pojam ABADO. ABado je i meni padalo na pamet kad sam sastavljao, ali nigde nisam našao potvrdu i ne znam šta bi to bilo. Ja bih ovu kombinaciju izmenio tako što bih ZASTAKLJIVANJE ZAMENIO sa RASTEGLJIVOST, ZOVIKA sa ZAVIŠA, SERAFIM sa SKRAMKA, REA sa RKE ( gomile, gužve ), RORK sa BORG, ALMA sa ORAO, KIV koji je pod znakom pitanja sa sa EKV, RUI sa BUI ( jezik skupine kinesko -tibetske porodice ).
    U redu je kritikovati, ali ne samo na osnovu prebrojanih dvoslova i jednoslova, kao da je samo to merilo kvaliteta. Nije pravljenje ukrptenica matematika, nego nešto više. Po meni je kvalitet JEZIK koji se koristi a ne mnoštvo stranih izraza, koji su obično potpuno nepoznati. Strani izrazi DA kada je potrebno završiti neku dobru kombinaciju, a ne iz čista mira. U redu, svako ima različite poglede i po tome se svi mi razlikujemo. Pozdrav svima!
    Dragoslav Rosić

    ОдговориИзбриши
  36. Ne mogu da verujem da postoji neko ko se enigmatikom bavi 50 godina, a pita se da li postoji ABADO (italijanski dirigent, Klaudio). To je kao da neko ceo život uči decu da saberu 2 i 2, pa ga još i plaćaju za to, ali dok pregledava pismenu vežbu stavlja napomenu "rešenje je tačno samo ukoliko je 2 + 2 stvarno 4."
    A staviti pod znak pitanja KIV je otprilike kao kad bi dementni, a ionako priučeni preparandista, iznenada počeo da se pita da li u matematici postoji npr. skup.

    Bilo je, zapravo, vrlo zabavno pročitati kako bi neko ko je večiti naivac izmenio jednu profesionalnu kombinaciju, koja je i nastala izmenom njegovog amaterskog uratka. :)

    Inače, slažem se sa Tončijem. :)

    ОдговориИзбриши
  37. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  38. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  39. Pitam se što pokojni maestro misli o tome da je više od desetljeća predmetom polemika balkanske enigmatike, s jednim ili dva B:
    https://enigmagika.blogspot.com/2014/04/srebrni-kvisko.html

    T.
    *skoro čitavo desetljeće, sad vidim da je ovo bila 2014.-ta :)

    ОдговориИзбриши