понедељак, 7. новембар 2022.

ACTA AENIGMATICA (237)

Klupski bilteni (2) – "Lavirintov bilten"

Piše: Stjepan Horvat

Najviše enigmatskih klubova u Jugoslavije djelovalo je krajem sedmog i početkom osmog desetljeća prošlog stoljeća. Razlog tomu je svakako što se uveliko provodila akcija osnivanja republičkih enigmatskih saveza, a za osnivanje jednog saveza bila su potrebna najmanje tri društva ili kluba. Tri republička saveza bila su dovoljna da se kasnije osnuje Enigmatski savez Jugoslavije.

ZD Čvor je među svojim članovima redovito poticao osnivanje klubova u sredinama u kojima su živjeli, pomogao na razne načine, od izrade statuta društva do doniranja nagrada za lokalna natjecanja i sl. Tako su se tijekom 1982. godine poveli i razgovori oko formiranja kluba u Maglaju, a glavnu ulogu u tomu odigrao je Aladin Mahmutović, tada mladi suradnik Čvorovih izdanja. Inicijativni odbor formiran je krajem kolovoza 1982., a Osnivačka konferencija (skupština) održana je 30. prosinca 1982. Novi klub dobio je ime Lavirint, a okupio je petnaestak ljubitelja enigmatike toga kraja. Za predsjednika je izabran Aladin Mahmutović, a pored njega u Predsjedništvu su bili Radovan Bojanović, Namik Buturović, Goran Panić i Vesna Radović (vidjeti i članak o klubu na sh-Wikipediji: ovdje).

Jedan od zadataka iz programa rada bilo je i izdavanje klupskog glasila namijenjenog svim članovima. Pod imenom Lavirintov bilten pojavilo se ovo glasilo dva puta u šapirografiranoj tehnici. Pripremajući se za ovaj prilog slučajno sam pronašao na sh-Wikipediji i poseban članak o tome što sam želio ovdje napisati, pa sam odlučio da ne ponavljam iste stvari. Članak je pripremio korisnik Wikipedije s pseudonimom Belirac, a ja ga prenosim u cijelosti:

Lavirintov bilten, informativni list Enigmatskog kluba "Lavirint" Maglaj. Prvi broj, na 4 šapirografirane stranice, izašao je 25. IV. 1983. godina, a 2. broj, na dvije šapirografirane stranice, 15. VI. iste godine, oba u tiražu od 50 primjeraka. Odgovorni urednik bio je: Aladin Mahmutović. Bilten je pokrenut s namjerom da se pojavljuje jednom mjesečno i da ga članovi kluba dobivaju besplatno.

U ta dva broja biltena nalazi se niz faktografskih podataka vezanih za početak i prvih pola godine rada kluba: inicijativa za formiranje kluba u Maglaju, osnivačka konferencija EK "Lavirint", programske aktivnosti kluba, nekoliko informacija o saradnji s Radio-Maglajem, listom "Natron", časopisom Kviz, enigmatskim klubovima u Zenici, Zvorniku i Bjelovaru, potom informacije o radovima članova kluba objavljenim u enigmatskim listovima i o člancima o klubu objavljenim u sarajevskom Oslobođenju i Zagonetaču.

"Lavirintov bilten" je bio prvi pokušaj informiranja članova jednog enigmatskog kluba u Bosni i Hercegovini.


 

Нема коментара:

Постави коментар