среда, 9. новембар 2022.

PAZAH KRIŽALJKE (7)


22 коментара:

  1. Nije loše biti u ovakvom društvu "jediničara" :)

    ОдговориИзбриши
  2. Objektivno, ova moja križaljka je za neku šesticu, ili ako sudije zažmure na jedno oko za sedmicu. Ilija je bio (pre)strog, ali...u mom slučaju je manje bitno jer ne bih bitno popravio plasman. Nekima je jedinica presudno uticala na pad na tabeli.

    ОдговориИзбриши
  3. Slavko, ti uz Ivicu imaš Ivina i Ivanu. Po Iliji trebao si dobiti minus pet. Pero

    ОдговориИзбриши
  4. Cijenjeni kolega Slavko,

    Samim učešćem na ovom natjecanju pokazali ste poštovanje prema organizatoru kao što i neki od nas čine kada vi organizirate vaša natjecanja.

    Uočava se nedostatak ambicije u vašoj križaljci, mada znam da možete bolje.
    Kakogod, ovo je dobra križaljka. Koliko je brojčana ocjena pravo mjerilo vrijednosti teško je reći u cijeloj poplavi uradaka i stilova kreiranja istih.

    ОдговориИзбриши
  5. Sasvim sam svjesno radio ovako. Sasvim sas svjestan kvaliteta, a svjestan sam i broja bodova koje sam mogao očekivati. Ovo je prevelik format, a ja sam prezauzet drugim (da ne kažem važnijim) stvarima da bih sebi mogao dozvoliti luksuz da osatavim više od sat-dva za sastavljanje križaljke.
    Valja podržati takmičenje, a to sam uradio, i uvijek ću uraditi kada ima ikakve šanse da to uradim
    Poštujem one koji mogu i hoće da se dobro potrude da sastave što bolji sastav i ostvare što bolji plasman. To je za pohvalu. Pošto je takvo stanje, smatram da je (za mene) besmisleno ulaganje previše energije jer ima boljih i ambicioznijih.
    Kao što rekoh, radio sam za neku šesticu-sedmicu...i to je to.

    IVICA - IVANA ...više puta smo vodili raspravu po tom pitanju. Smatram, i pri tome ostajem, da 98,2% rješavača naših "genijalnosti" tako nešto ne da neće zamjeriti VEĆ NEĆE NI ZAPAZITI. Uostalom, očigledno je da tu može ITANA, i bar još 15 drugih kombinacija, ali meni ne smeta Ivana i tu je. Vi koji zagovarate, usudio bih se reći korijenski puritanizam, dobili ste što ste prizivali. Sjećate li se onog našeg diskutovanja o GRAĐEVINARSTVU i VINOGRADSKOM PUŽU kojim sam ilustrovao da strogoća nema smisla. Prvi je Pero rekao da to NE MOŽE jer je isti korijen, te da to nikad ne bi prošlo u Feniksu E, eto sada je po tome postupio IlijeO koji je strogo primijenio ono što ste insistirali. Kad ne može "puž i grožđe" onda ne može ni IVICA i IVIĆ ili (moje) IVIN.

    Retorsko pitanje: Da sam IVIN opisao kao skraćenicu od četiri slova, da li bih dobio 2?

    Da, Ilija je bio (pre)strog i prema meni koji nisam imao neke velike ambicije (Moja ambicija je bila da nas trojica nakupimo dovoljno bodova u svakoj od kategoriji po malo da na kraju EKK bude solidan. Nije nam uspjelo, ali neću vršiti harakiri).

    Da, još je gore što je bio prestrog prema ljudima koji su pristupili znatno ambicioznije od mene, ali tako vam je to dragi prijatelji...kada je kriterijum jednak za sve, postoje dvije varijante: 1. pokrijemo se ušima i prihvatimo odluku žirija ili 2. kolektivno linčujemo Pedra. Nisam ni za čije linčovanje.

    Hajdemo dalje!

    ОдговориИзбриши
  6. Križaljka Katarina Josić:

    Autorica je trebala nazočiti ovom natjecanju, no nažalost bila je spriječena privatnim obavezama. Planirano je da bude dio ekipe za koju sam i ja nastupio ("Enigmatska udruga Orahovica"). Riječ je o relativno novoj enigmatkinji te treba biti oprezan u procjeni uratka. Bit ću krajnje direktan i kazati da ovaj rad djeluje kao da ga je sastavio neki enigmat sa 30 godina križaljkaškog staža. Iako se ističe stil "sastavljanja na sigurno" ovdje ima istaknutih elemenata: mali broj CP i njihov lijepi raspored, odsustvo opskurnih pojmova i visoka rješivost.

    ОдговориИзбриши
  7. Jozić, Katarina je objavila više od stotinu križaljki u Feniksu, to si mogao primjetiti, objavljuje i dalje i nije početnica. Pero

    ОдговориИзбриши
  8. Slavko, tada sam mislio na dvije DUGE riječi koje si spomenuo, ali četveroslov ne bi trebao biti problem. Usput, ispričavam se što zloupotrebljavam prostor na tvom blogu ali tvoji EKK-jevci mi prebacili SOZAH kod tebe. Pozdrav, Pero

    ОдговориИзбриши
  9. Pero, ovo zadnje ne razumijem, ovo u vezi prebacivanja? Da li smeta to što ovo objavljujem?! Niko mi nije rekao da će biti negdje drugo objavljeno ekskluzivno, te da nije dozvoljeno objavljivanje.

    Planirano je da objavim i nekoliko rebusa, koji mi stignu. Treba li da obustavim objavljivanje?

    ОдговориИзбриши
  10. Pero,

    Čitaj kako je napisano, a napisano je "riječ je o RELATIVNO novoj enigmatkinji", nisam spomenuo riječ POČETNICA. Ono ostalo što si naveo o njoj znam i sam, pa zaboga članovi smo istog kluba "EUO".
    Ne zamjeram ti ništa, samo pojašnjavam napisano. Ti izgleda prakticiraš tehniku brzog čitanja pa ti je promaknula ta jedna riječ - relativno.

    Pozdrav iz Osijeka

    ОдговориИзбриши
  11. Nevjerojatno kako me nitko ne razumije, a reagira se na samo neke dijelove komentara. Zato više volim razgovore u živo. Takosam tako poslijepodne morao pola sata razgovarati s Lukom da me shvati što sam htio reći. Ako si Tončija ugasio sa svjetlima velegrada, a Hajru izsokolisao, na mene pustio Mandraka, ostao sam sam da pokušam objasniti iz drugog kuta i ništa više. A SOZAH nije moj i javan je. Pozdrav i zaključujem svoja javljanja.

    ОдговориИзбриши
  12. Kad smo već kod pojašnjavanja - Slavkovo i moje sokolanje je prijateljski "zov divljine" iz vremena Orbisa. Sve ostalo je novovremeno. O tempora o mores.

    ОдговориИзбриши
  13. Ovo se nije desilo od početka rada ovog bloga!

    I do sada je bilo tema koje su bile vrlo praćene, ali ovo je iznenađujuće.
    Čak 17 objava sa vrha najčitanijih u zadnjih 30 dana osnose se na Omiš 2022.

    ОдговориИзбриши
  14. Slavko, čestitke za čitanost, bravo, samo bih te zamolio da kad izađeš iz tog transa i kad privedeš slavlje kraju opomeneš gorepotpisanog Peru (onako kako godinama opominješ mene i još neke... zapravo, nema još nekih, samo mene) da me ne vređa. Tačnije: da me ne vređa javno, privatno slobodno može da me naziva psom ili kako god ga maligani inspirišu, može da negira ono što sam radio, da se ne seća mojih radova, da me omalovažava u malim grupama i sl.
    Ali ako samo još jednom pročitam neku sličnu uvredljivu metaforu na internetu, obećavam multiplicanje čitanosti.

    ОдговориИзбриши
  15. Mladene, ovog puta se tebi javno izvinjavam (ja lično). Jutros sam se čak i posavjetovao s jednim kolegom pametnijim od mene jer nisam znao šta da radim s onom krajnje neprimjerenom opaskom. Nakon savjetovanja, zaključismo:
    a. uvreda je upućena meni
    b. ti si više puta pisao slične opaske drugim ljudima, te stoga moraš biti malo trpeljivioji od drugih.

    Dakle, izvinjavam ti se što si morao pročitati ovako nešto na mom blogu, te te molim za razumijevanje moje pozicije.

    PS. Nisam ni u kakvoj euforiji već sam se sam sebi čudio šta je tako epohalno u tom SOZAH-u pa se samo to čita.

    ОдговориИзбриши
  16. Da ne ostane nerazjašnjeno, evo me još jednom. U riječkom slengu glagol pustiti ima više značenja, a ja sigurno nisam mislio na ono uvredljivo. Budući da je Slavko reagirao na svaki komentar osim na Mandrakov u kojem on piše da nije ni pogledao radove sa SOZAH-a, a dovodi do pitanja moju pravdoljubivost i Milatovu advokaturu (kao da je on moj suradnik, a ne obratno!?), ja sam ga samo bocnuo. Svima kojima se osjećaju povređenim ovim se putem ispričavam, pa i Mandraku.
    Svojevremeno sam pozvao feniksovce da sudjeluju na Slavkovom natječaju Dani ludaje. Dogodilo se da je on izabrao jednog člana žirija koji je te naše uratke popljuvao. Od tada ne sudjelujemo... Zato sam se i ovaj put okomio na prestrogo ocjenjivanje jer pravo na dobar odaziv imaju i sljedeći domaćini SOZAH-a, naši prijatelji iz Nove Gradiške. Nastavit ću da komentiram SOZAH kod Nedjeljka, naravno bez maligana (jel to uvreda?). Pozdrav, Pero

    ОдговориИзбриши
  17. Mislim da je fer da naglasim da sam Perin uradak komentirao jer je prvi od "jedinica" došao na red, a ne zato jer mislim da je jedini (ili više od drugih) zakinut: Sad vidim da su sve jedinice "pale" zbog istog razloga: ponavljanja korijena, najčešće IVAN/IVICA/IVO: šteta, ali kolektivno smo si sami krivi kao enigmataska zajednica što se nismo svi uskladili da je to samo manjkavost, a ne razlog za diskvalifikaciju, pa ne bi imali ovakvo bolno buđenje zbog jedne ekstremne interpretacije. Dopustili smo da zastarjelo kvazipravilo preživi, i ishod je taj koji je.
    - Slavko ima IVIN i IVANA
    - Kod Nedjeljka Solde je IVO RAIĆ
    - Kod Ratimira vidim par pojmova koji ovisno o opisu mogu biti problematični, ili tek opskurni, ali pretpostavljam da je diskvalifikacija za SPRVA/DOPRVAK. U svakom slučaju, ovaj uradak nije za visoku ocjenu, pa nema štete (ARACI može biti geografska lokacija, ali ne i množina od ARCI, LOARA ne smije biti rijeka u Francuskoj, ali može poljski top, REDCI je po važećem pravopisu, koliko god meni to bilo blesavo, ali sve skupa je slabašno)
    - Kod Katarine je IVO POGORELIĆ (posve solidan uradak: ako je stvarno jedinica zbog Ive, apsurdno ispada da je Katarina trebala lupiti crno polje ispred Pogorelić i dobila bi 5-6 bodova)
    - Kod Vladimira su IVANOVA KORITA
    - Stvarno ne znam što je kod Željka, ovo izgleda kao uradak za 8 ili 9 bodova
    - Ne znam ni za Ćavara, možda Tomislav i Slavko? Vidi se da su svi drugi članovi žirija usklađeni u evaluaciji, ali zaludu
    - Kod Borisa Babića je Ivan Varošanec
    - Kod Rebrovića su ZIMOLEZ i ZIMA
    - Petar Grubišić: ovaj uradak je precijenjen od ostatka žirija (ovo je jedva za 5 bodova), pa je Ilija tu samo korigirao situaciju svojom jedinicom
    - Zoki: druga po redu IVANOVA KORITA
    - Josip: ANTO i ANTE PALAVERSA (P.S.i slabo rješenje za donji desni kut:npr DONBAS umjesto DIONIS se lako da preurediti)
    - Kod Pere je ALEKSA IVIĆ
    - I samo da se zna, da se držimo ovog blesavog principa, i JOHN ISNER kod Nedjeljka bi bio razlog za "jedinicu" (i John i Ivan su od Ioannes :D)

    ОдговориИзбриши
  18. Ostalo je još nekoliko neobjavljenih križaljki. Da li ima interesovanja da i njih vidite?

    ОдговориИзбриши
  19. Svaka čast Tonči! To je to "...kolektivno smo si sami krivi kao enigmataska zajednica što se nismo svi uskladili ...".

    Koliko je samo tema gdje je izostala smislena kolektivna reakcija, koliko se samo problema moglo izbjeći, poboljšanja postići. Kako i zašto je tako, gdje su uzroci, ima li nade...

    ОдговориИзбриши
  20. Smatram da treba objaviti sve križaljke koje su bile na natječaju.

    ОдговориИзбриши
  21. Još samo da se pospem pepelom i zahvalim dragom kolegi na konstruktivnoj kritici: LOARA je potvrđen egzonim za LOIRE - isprike na brzopletom zaključku.

    ОдговориИзбриши
  22. Tonči,

    Nešto bih te pitao, a ne bih želio da se to ovdje pogrešno shvati pa predlažem:

    zeljkojozic68@gmail.com

    ОдговориИзбриши