среда, 2. новембар 2022.

POŠILJKA IZ LIPLJANA

Večeras mi je stigla sledeća poruka:

Zdravo, gospodine Slavko!
Ja sam Riza Bërbatovci iz opštine Lipljan, Kosovo.
Ja sa bavim enigmatikom od osnovne škole, zahvaljujući srpskim i hrvatskim enigmatskim listovima 80-tih. Od devedesetih, pratim samo srpsku enigmatiku.
Od tada sam strastveni ljubitelj enigmatike, iako sam radio u novinama kao sastavljač ukrštenih reči, ipak enigmatika je moja ljubav i najveća stimulacija mog života.
Razlog zašto Vam pišem je jedan post gde ste postavili kvadrat na albanskom jeziku kolege Ismaila Gagice. Taj post je bio i u stranici Enigme u Fejsbuku. Godinama sam hteo da Vas kontaktiram ali nisam bio siguran kakva će biti vaša reakcija. Od malena pratim srpsku enigmatiku, najviše ukrštenice, oduševljen sam sa vašim belinama, i dan danas idem u Gračanici (oko 30 km daleko) da kupim enigmatske časopise i Srpski telegraf zbog enigmatskog dodatka. Tamo dolaze Enigma, Enigmatika, Razonoda, skandinavke Mileta Jankovića i Ivana Rudicća, ponekad i Razbibriga i Rubikon. Ranije su došle i Eureka izdanja, kao i Joker, Monopol, Domino itd.
Pre nekoliko meseci pokušao sam da saradjujem sa Enigmom, sastavio sam jednu skandinavku na srpskom sa belinom 6x6.
Ja sam jedini albanski enigmata sa ukrštenicama sa belinama.
Moj rekord je skandinavka sa najvećom belinom 8x8. Jedina takva ukrštenica na albanskom.
Želeo bih da vam šaljem tu skandinavku i da je postavite u vašem blogu.
Žao mi je za loš srpski.
Srdačan pozdrav.
 
Odmah sam odgovorio:
Rado ću objaviti.
Moj blog je otvoren za svakoga ko je dobronamjeran.
Prvo i najvažnije pravilo mog bloga je NEMA POLITIKE (ni u naznakama). To je bilo od početka rada i to dobro funkcioniše.

Vaš srpski jezik je sasvim dobar.
Pošaljite skandinavku uz neki kratak propratni tekst na srpsom jeziku (Gde je objavljeno, kada, možda objašnjenje nekih pojmova i sl.).
 
Ubrzo je stigao odgovor:
Hvala ti puno za odgovor.
Nažalost nisam objavio nigde tu ukrštenicu, probao sam u Enigmi, poslaćuim opet ili Kvizorami.Jedna od najboljih stvari što sam voleo u srpskim ukrštenicama je da nije bilo politike. Takav stav sam i ja imao u mojim ukrštenicama. Jedini. Samo film, muzika, sport itd.
Da skratim, sad šaljem moju skandinavku sa belinom 8x8 (objavljena 14-og jula 2014 u dnevnom listu "Bota sot".
Takođe, ako hoćes da objaviš, imam i još jednu neobičnu skandinavku sa belinom 13x5 (objavljena u dnevnom listu "Bota sot" u oktobru 2014. Takve skandinavke samo sam ja objavio u Kosovu. Drugi kolege više su radili na dužini reči. Takodje koliko znam, samo ja imam blog od nas.
Hvala unapred!


39 коментара:

  1. Takodje zaboravio sam da tu je i belina 9x7. Jedina.

    ОдговориИзбриши
  2. Siguran sam da će se ovo dopasti Nedjeljku Nediću (makar njemu!).

    ОдговориИзбриши
  3. U pravu si, Slavko.

    Ovoga se imena i prezimena uopće ne sjećam. Nema ga ni u Adresaru zagonetača Jugoslavije iz 1984.

    ОдговориИзбриши
  4. Bok, Nedjeljko, napisao sam koment ispod kvadrata Ismaila Gagice gdje sam se predstavio. Ismail i ja smo mladja generacija, ja 1975, Ismail 1973.

    ОдговориИзбриши
  5. Priložene križaljke mogu analizirati kolege, a ja mogu reći da me se dojmio uvodni tekst autora. Kulturno, nenametljivo, otvoreno i jasno pisanje s iskazivanjem poštovanja prema primatelju poruke.

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala na lijepim riječima, gospodine Željko. 😊

    ОдговориИзбриши
  7. Svaka čast za beline! Za ovako nešto potrebno je mnogo vremena, strpljenja i naravno znanja. Iako ne poznajem albanski jezik, mogao sam u belinama prepoznati neke reči, jer su dosta slične našim, a zajedničko poreklo im je iz latinskog, grčkog ili engleskog jezika. Posebno mi je zanimljivo što u nekim poljima ima dvoslova, kao kod nas LJ, NJ, DŽ.

    ОдговориИзбриши
  8. TEBI OBAZRIV CAR
    (CAR BORBI VITEZA)
    ZBORI BIT CAREVA:
    VI BACITE RAZBOR!

    ОдговориИзбриши
  9. IZBI T(I), BRAVO CARE!

    Stipan

    ОдговориИзбриши
  10. Nije mi poznato zašto da se šalju komentari na adresu "Vuk Karadžić"
    Ni navedeni e.mail nije tačan.
    Pozdrav Jovičić

    ОдговориИзбриши
  11. Zdravo, kolega, gospodine Nikiću. Hvala ti na lepim rečima. Rešio sam gotovo u potpunosti tvoju skandinavku iz drugog mesta u prvenstvu enigmata, u "Enigmi". Za samo jedno slovo. 😉 Mogu reći, trebale su mi 15 godina da završim belinu 8x8, dok ona 13x5 samo, možda, pola dana. Belinu 8x8 počeo sam u aprilu ili maju 1999. Dao sam sebi zadatak da napravim najveću belinu. Imao sam, do tada, nekoliko belina 8x7. Počeo sam, ali uvek sam se blokirao na dve ili tri reči. Kasnije, kad sam se zaposlio prestao sam i zaboravio sam je. Setio sam se posle mnogo godina, i našao svesku, sad pomoću interneta, posle nekoliko dana i mnogo pokušaja, najzad sam završio. Ali postao sam prelenj da bih ciljao jos veću belinu. 😋 I, da, sad sam primetio, svi izrazi unutar beline može se shvatiti od vas, sve su reči stranog porekla. Jedina reč koju ne razumete je "sfidimet" što znaci "izazovi". Takodje Sabrina Salerno i Samanta Foks zajedno u belini je bilo potpuno slučajno, a onda sam shvatio sa su imale duet. 🤩 Kod beline 13x5 "pjatat fluturuese" znači "leteći tanjiri". Tu vanzemaljci su mi pomogli. 😂

    ОдговориИзбриши
  12. Zdenko i Stipane, hvala od srca za anagrame. 💚 Znate, ja godinama pokušavam da "anagramiram" sebe, da bih dobio drugo ime i prezime za pseudonim. Ali nisam imao uspeha. Najbolje što sam mogao je RABIT BREZOVICA ali Ë = E. Pa dobro mnogo mojih prezimenjaka zovu se Berbatovci u svojim ličnim kartama. Rabit je retko muslimansko ime i za Brezovicu sigurno svi ste čuli. Hvala još, jednom, Zdenko i Stipan. Želeo bih da znam vaša prezimena, da znam tačno (ili točno) ko su "me" angramirali. 🙂 🙃Ako su tajna, pošaljite mi ih u Fejsbuku.

    ОдговориИзбриши
  13. OBAZRIVI BRATEC

    Ja sam Stipan Medo

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  14. TAD, PISMENO te zahvaljujem za ove lijepe anagrame. 🤩 Kao sam bio u osnovnoj školi, hrvatske križaljke su bile teže, jer nisam znao strana imena u originalu. 😋

    ОдговориИзбриши
  15. E sada moj prvi srpsko-hrvatski-slovenački anagram za sebe. Nije tematski ali ipak kao prvi pokušaj.

    BIRATI BREZOVCA

    Brezovac, mesto kod Arandjelovca, Srbija, ime nekoliko mjesta u Hrvatskoj i prezime slovenačke bodbilderke, Brigita.

    😋

    ОдговориИзбриши
  16. E pa hvala i vama, Zdenko (ili možda Zdenče)!

    ZAKON C. PADNE
    PONEKAD NA ZP.

    🙃

    ОдговориИзбриши
  17. Pozdrav novom prijatelju na blogu! Dobrodošao! (i na makedonskom: добредојде!).

    Ne znam albanski i ne mogu da komentarišem kvalitet ponuđenih ukrštenica, ali vizuelno mi se veoma dopadaju. Vidi se da se radi o sposobnom, iskusnom i verziranom čoveku što se enigmatike tiče i njenih pravila i na tome ti čestitam. (nadam se da neće biti primedbi što sam odmah prešao na "ti", jer smo kolege u istom poslu, a ovde na blogu smo svi veliki prijatelji). Želim ti i dalje uspeha u radu i onamo gde plasiraš svoje radove.

    A, sada evo nekoliko anagrama na tvoje ime i prezime:

    BRAVO, TEBI ZRACI!
    IZBOR VICA, BRATE.
    E, A BI BRZI TVORAC.

    Pokušao sam još, ali ne želim da ponavljam reči koje su već upotrebile ostale kolege.

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  18. Vjerojatno je krivo napisano, ali nek vam Riza objasni. To sam naučio kad sam bio na Kosovu u JNA.

    ОдговориИзбриши
  19. Blagodaram, Н. Петковски. 😉
    Hvala ti puno za anagrame. Fenomenalno! Ali gde je anagram na makedonskom? 😋
    Hvala ti za najlepše reči. Pa, lakše je govoriti na "ti" što je, naravno, u redu.
    Naučio sam dosta makedonski u 1999 kad sam gledao serije u MRT1 i MRT2 ali sad sam zaboravio večinu.
    Ne poznajem makedonsku enigmatiku ali znam ime Voja Dodevski u "Enigmi", koji pravi simetrične ukrštenice sa belinama. To je još jedan nivo strasti u enigmatici.
    I, ajde bre, nauči po koju reč od tvojih komšija. 😉Evo ti jedna lepa reč: mirëdita (mirdita) = dobar dan.
    Pozdrav iz Kosova!

    ОдговориИзбриши
  20. Aljoša Vuković, samo jedno slovo te deli od istaknutog glumca. Verovatno mnogo devojaka su ti tražili sliku ili autogram. 😋

    Dobro si napisao, večina Albanaca bi napisali isto kao ti, možda samo da je fiola sa dva L. Kod nas L je "LL" a LJ je "L".

    Lepa pesma. Ako tražimo pravopisno, trebalo bi da bude:

    Bie borë fjolla-fjolla, dorë për dore na pret shkolla.

    Ali, kao što rekoh, večina nas ne bi primetili to jer bor i borë, dor i dorë zvuče isto. Večina Albanaca ne koriste slovo Ë jer ne znaju gde treba koristiti a gde ne. Takodje ne postoji u tastaturama. Samo dobri poznavaci jezika i maraklije kao ja znaju.
    Pozdrav, Aljoša Vučković, oops Vuković. 😉

    ОдговориИзбриши
  21. Riza, faleminderit, dita e mir

    ОдговориИзбриши
  22. Petkovski, добредојде, мое задоволство. Се најдобро! 😉

    ОдговориИзбриши
  23. Deneska, idnite trieset minuti, ke vas zabauva Riza Berbatovci.

    ОдговориИзбриши
  24. Bravo Aljoša, makedonski ti je super, samo sa jednom malom ispravkom: umesto VAS, treba VE. Takođe - ZABAVUVA, sa V.

    A, za Rizu, moje ime je Nikola.

    ОдговориИзбриши
  25. Aljoša, to si napisao kad sam ja bio u snu. Ja živim po mojim pravilima, spavam i probudim se kad god hoću.
    Ja sam varao, koristio sam Google Translator za makedonski. Ali sećam se nekih reči. Kad bih imao makedonske enigmatske listove, naučio bih još bolje.
    Aljoša, pročitao sam vašu biografiju. Merak mi je što nisam imao mogučnosti da rešavam više hrvatskih križaljki. Imam rodjaka koji živi u Zagrebu, molio sam ga da m'i šalje što više enigmatskih listova, sve ću mu platiti, ali šaljio mi je samo 3 komada. Ne sjećam se njihovih imena.
    Ugodan pozdrav za sve hrvatske zagonetače, osobito oni koji sastavljaju križaljke sa bjelinama. 🙂

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Riza, ja ne sastavljam križaljke. Sastavljam rebuse, premetaljke, indirekte, kriptograme, zagonetke, mozgalice, čahure, mijenjaljke. Uglavnom, ove kraće enigmatske vrste.

      Избриши
  26. Netematski anagram za Nikolu:

    SKLONITI KAPKOVE. 😉

    ОдговориИзбриши
  27. Pa dobro, Aljoša, još se zoveš zagonetač i to je najvažnije. 😉
    Ja sam pričao uopće o hrvatskoj enigmatici ili zagonetaštvo.

    ОдговориИзбриши
  28. Riza,

    Potraži od Slavka da ti dade moju meil-adresu, pa mi se javi

    ОдговориИзбриши
  29. U redu, Nikola, sad ću to uraditi, i onda čućemo se!

    ОдговориИзбриши