понедељак, 12. децембар 2022.

ACTA AENIGMATICA (242)

Klupski bilteni (7) – "Bilten" (EK "Orbis")

Piše: Stjepan Horvat

"XIX enigmatski susreti Jugoslavije" održani su u Sarajevu 9. i 10. listopada 1987. godine. Domaćin je bio Enigmatski klub Orbis iz Sarajeva koji je odredio Organizacijski odbor što je pripremio sve za uspješno održavanje tog godišnjeg enigmatskog događanja.

Sve sudionike dočekao je Bilten 1 s nadnevkom 9. listopad 1987., u kojem je detaljno prikazana satnica svih događanja na toj manifestaciji. Gosti su bili smješteni u Hotelu Bosna, a u prostorima tog hotela održana su sva natjecanja i niz popratnih događanja.

U prilogu je pretisak tog Biltena (dvije stranice), a iz programa vidljivo je da je Zagonetački savez Jugoslavije dobivao sve značajniju ulogu u enigmatskom životu u Jugoslaviji. Tada su održana pojedinačna i ekipna prvenstva autora zagonetaka (PAZAJ i EPAZAJ), finalno natjecanje Prvenstva odgonetača Jugoslavije (POJ), Prvenstvo odgonetačica Jugoslavije (POcaJ), a i ekipna odgonetačka natjecanja (EPOJ i EPOcaJ). Bilo je tu i kvizova, natjecanja u „Kvizovci“, kategorni turnir odgonetača i dr.

Ne sjećam se da je izašao drugi broj Biltena, ali su na kraju izdane Informacije za novinare, u čijem uvodnom dijelu piše:

U organizaciji EK Orbis i Enigmatskog saveza Jugoslavije, 9. i 10. oktobra 1987. u Hotelskom kompleksu Ilidže kod Sarajeva, održani su tradicionalni, 19. po redu Enigmatski susreti Jugoslavije u kojima je učestvovalo više od 170 takmičarki i takmičara, odgonetačica i odgonetača, autora enigmatskih zadataka i gostiju iz svih socijalističkih republika i socijalističkih autonomnih pokrajina.

U prepunoj sali hotela Srbija na svečanom otvaranju, prigodnim besjedama, učesnike su pozdravili: Šefik Vučijak, predsjednik Enigmatskog kluba Orbis, Stjepan Horvat, predsjednik Zagonetačkog saveza Jugoslavije i Vesa Šehovac, sekretar OK SSRN Ilidža.

Potom su prikazani svi rezultati natjecanja održanih na XIX. SZJ-u te svi pokrovitelji i sponzori. Iz teksta se može zaključiti da je to ustvari drugi broj Biltena.


 

2 коментара:

  1. Iz biltena se vidi bogat program, a ja se danas skoro ničega ne sjećam. Zato bi bilo dobro da učesnici s boljom memorijom opišu svoja sjećanja.

    ОдговориИзбриши