понедељак, 12. децембар 2022.

II. SUDOKU PRVENSTVO HRVATSKE (Vodice, 2022.)

Hotel Imperial u Vodicama je 10.prosinca bio domaćin II. Sudoku Prvenstvo Hrvatske za srednje i osnovne škole, kojeg je organizirala Hrvatska Mensa, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i enigmatskog kluba Božidar Vranicki iz Splita. Cilj ovog projekta je traženje mladih logičkih talenata za nastupe na svjetskim prvenstvima u sudoku (World Sudoku Championships) i logici (World Puzzle Championships). Voditelj projekta je Kaštelanin Siniša Hrga, koji je i pripremio zadatke za ovo najecanje.

Finalnom natjecanju u Vodicama prethodila su školska i regionalna natjecanja. Na školskom natjecanju, koje je održano 4.studenoga, u 427 škola nastupilo je 7 285 sudokaša, u tri uzrasne kategorije: 1443 Juniora (srednjoškolci), 3512 Kadeta (viši razredi OŠ), te 2330 Bistrića (niži razredi OŠ). Njih 1128 ponajboljih se plasiralo na regionalno natjecanje, koje je održano 26.studenoga po županijama razvrstanim u 4 regije: Osijek (121), Rijeka (130), Split (238) i Zagreb (639). Za 447 Bistrića je ovo bilo završno natjecanje, a pobjednici po regijama su: Petar Košturjak (OŠ Dora Pejačević, Našice), Leon Mišović (OŠ Milan Brozović, Kastav), Petra Leben (OŠ Mejaši, Split) i Karlo Pjevač (III. OŠ Bjelovar).

Prema definiranom ključu na državno natjecanje u Vodice pozvano po 40 Kadeta i Juniora sa njihovim mentorima. Na kadetskom natjecanju najbolji su bili: 1. Iva Rabar (OŠ Vidikovac, Pula), 2. Toni Borozan (OŠ Ravne Njive-Neslanovac, Split) i 3. Dora Bačani (OŠ Eugen Kumičić, Slatina). U juniorskoj konkurenciji zlatom se okitila Tina Bratim (III. gimnazija, Split), srebro je osvojio Fabijan Markovinović (XV. gimnazija, Zagreb), a broncu Dario Vuksan (XV. gimnazija, Zagreb). Na državnom natjecanju je provedeno i ekipno natjecanje pobjedničkih timova iz regija koji su zajednički rješavali zadatak povezanih 5 sudokua, a rezultat se pribrojio zbiru osvojenih pojedinačnih bodova. Kod kadeta najbolji su bili Sesvećani (OŠ Brestje), a kod Juniora Splićani (III. gimnazija).

U fakultativnom dijelu programa učesnici su mogli isrobati svoje vještine u slaganju logičkih mozgalica, te provjeriti svoje znanje na pub kvizu Marinka Čogelje, dok su mentori imali prilike odmjeriti snage i u rješavanju logičkih zagonetaka.

Kadeti Iva Rabar i Toni Borozan, te juniori Tina Bratim i Fabijan Markovinović ovim rezultatom osigurali su pravo nastupa na svjetskom prvenstvu u rješavanju sudoku i logičkih zagonetaka sljedeće godine u Torontu u Kanadi.

1 коментар: