понедељак, 2. јануар 2023.

ACTA AENIGMATICA (245)

Materijal o ZSH iz 1986.

Piše: Stjepan Horvat

U osamdesetim godinama prošlog stoljeća zagonetaštvo je napravilo značajne pomake u svom organizacijskom sustavu, uključujući se u društvene, kulturne i zakonske okvire tadašnje države. U Hrvatskoj je 1984. godine osnovan Zagonetački savez Hrvatske (ZSH), a uveliko se pripremalo osnivanje Zagonetačkog saveza Jugoslavije, što će se dogoditi 1986. godine u Lipiku.

Kako je u svim tim radnjama bila potrebna i podrška tadašnjeg Socijalističkog saveza radnog naroda (SSRN), u rad najviših upravnih tijela uključivani su i predstavnici SSRN-a. Poslije sjednice Skupštine ZSH u Lipiku 26. rujna 1986. godine, pripremljen je materijal koji pregledno daje sliku o dotadašnjem djelovanju ZSH, koji je dostavljen RK (Republičkoj konferenciji) SSRN u Zagrebu. Valja spomenuti da je sjedište ZSH u to vrijeme bilo u Bjelovara, da sam ja bio tajnik, a prvih godina predsjednik je bio Slavko Peleh. U vrijeme pripreme ovog materijala predsjednik ZSH bio je Ranko Skopal iz Enigmatskog udruženja Zagreb (EUZ).

Prilog koji donosim zanimljiv je prije svega zato što sažeto donosi pregled organiziranosti zagonetača u Hrvatskoj, njihove klubove, priredbe, natjecanja i druge aktivnosti vezane uz zagonetaštvo u tim godinama. Tu su izneseni svi osnovni podaci o klubovima, o njihovim akcijama, nakladničkoj djelatnosti, sudjelovanju u natjecanjima odgonetača i autora zagonetaka, suradnji s drugim republičkim savezima i novoosnovanim ZSJ. Ovaj materijal bio je pripremljen uz zahtjev za financiranje Zagonetačkog saveza Hrvatske iz republičkih fondova. Nažalost, sredstva nisu odobrena, no aktivnosti su nastavljene istim žarom i sljedećih godina.


 




Нема коментара:

Постави коментар