четвртак, 6. април 2023.

ENIGMOINFORMATOR (4)


11 коментара:

  1. СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА ЕСС
    У Пећинцима је 25. фебруара 2023. године (на Загонетну суботу) одржана друга седница Председништва Енигматског савеза Србије у проширеном саставу. Присутни су били: Владимир ШАРИЋ (председник), Радомир МАТИЋ (потпредседник), Верољуб БАБИЋ (секретар), Славко БОВАН, Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ, Драган ЛОЈАНИЦА (замена за Милију СТЕВАНОВИЋА), Вања ТОМАШЕВ (7 од 9 чланова), те гости: Воја ДОДЕВСКИ (уредник сајта), Александар ЈАНКОВИЋ, Сретен ПЕРИЋ, Милутин ТЕПШИЋ и Ђорђе КОСТИЋ (председник Удружења грађана «Локалитет» из Новог Сада). Домаћин је као и прошле године био Јован ДЕВРЊА, директор Културног центра у Пећинцима, где је сада пријављено седиште Енигматског савеза Србије. Он је поздравио енигмате и госте и предложио да се овакав скуп одржава, од идуће године, као дводневно дружење.
    Пре почетка заседања минутом ћутања је одата пошта преминулим енигматима између две седнице: Живомиру ЈЕВТИЋУ, Миловану ДАНОЈЛИЋУ, Мирјани РАФАИЛОВИЋ, Томиславу ВУКАДИНОВИЋУ, Миленку МИЈАТОВИЋУ, Вељку ВУЈЧИЋУ, Душку ЛАЗИЋУ и Живадину ЈОВАНОВИЋУ. О Дану енигмата Србије, 21. фебруару и Загонетној суботи говорио је Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ.
    На другој седници Председништва ЕСС закључено је следеће:
    – Конституисано је Председништво ЕСС за 2023. годину на основу плаћене чланарине и броја чланова. Позвани су ЕК «Браничево» (Пожаревац) и ЕК «Пирамида» (Нови Сад) да обнове чланство.
    – Усвојен је записник са прве седнице Председништва ЕСС одржане 5. марта 2022. године у Пећинцима.
    – Усвојени су извештај о раду између две седнице уз неколико допуна и финансијски извештај за претходни период.
    – У оквиру Плана и Програма рада ЕСС за 2023. годину организоваће се 4. отворено Првенство Србије у састављању загонетака кроз четири кола: Прво коло – Меморијал Миодрага Тошића (састављање скандинавке), Друго коло – Мемо-риал Милана Милина (састављање анаграма), Треће коло – Меморијал Радомира Мићуновића (састављање ребуса) и Четврто коло – Меморијал Николе ЧД Пешића (састављање стихованих загонетака осим анаграма). Домаћин такмичења је ЕК «Срем» (Пећинци), координатор је Владимир Шарић, а чланови жирија ће бити енигмати који не буду учест-вовали у такмичењу, а буду то желели.
    – Организација 22. Сусрета енигмата Србије ће се спровести у сарадњи са Удружењем грађана «Локалитет» из Новог Сада почетком септембра у Новом Саду.
    – Наставиће се издавачка делатност ЕСС:
    – Издавање Гласника ЕСС ће се настав,ити а штампање ће помоћи УГ «Локалитет» из Новог Сада.
    – Помоћи ће се издавање монографије «ЕНИГМА – 70».
    – Помоћи ће се издавање монографије «35 ГОДИНА УЕ ВУК КАРАЏИЋ».
    – Издавање Адресара енигмата ће зависити од мишљења надлежних органа у вези залажења у приватност личности.
    – Подржаће се рад на изради седмословног и четрнаестословног речника на којима ради Александар Јанковић.
    – Рад сајта ЕСС је оцењен као задовољавајући тако да досадашњи уредник Воја Додевски треба да настави рад.
    – Рад блога ЕСС није задовољио и даљи рад ће зависити од тога да ли ће дпсадашњи уредник Миле Јанковић обновити
    чланство у ЕСС.
    – Редовна Скупштина ЕСС ће се одржати за време 22. Сусрета енигмата Србије.
    – Упутиће се дописи Министарству културе и информисања Србије и Удружењу новинара Србије за помоћ у издавању
    монографија.
    – Наставиће се сарадња са Салоном пехара у Аранђеловцу, златним спонзором Сусрета енигмата Србије.

    ОдговориИзбриши

  2. - 2 -

    – Подржана је сарадња са Удружењем грађана «Локалитет» (учешће са енигматским и другим прилозима у
    «Локалитетовом забавнику», заједничка сарадња у организацији 22. Сусрета енигмата Србије и штампање Гласника
    ЕСС и др.).
    – Припремиће се списак досадашњих добитника признања ЕСС и списак појединаца и организација којима треба
    уручити признања и захвалнице ЕСС на Скупштини.
    – Око заоставштине Живадина Јовановића ЕСС ће по потреби учествовати у очувању енигматских часописа и друге
    грађе.
    – Размотриће се могућност оснивања Музеја енигматике и Библиотеке.
    После закуске енигмати су посетили СРПСКИ МУЗЕЈ ХЛЕБА, јединствени музеј у Европи сликара Слободана ЈЕРЕМИЋА Јеремије.

    ОдговориИзбриши
  3. НОВИ ЧЛАНОВИ ЕСС
    Енигматски клуб «Браничево» из Пожаревца је обновио чланство као секција у Енигматском савезу Србије уплатом чланарине 28. фебруара, уз договор да се уплата Крсте Иванова третира за два члана, па је списак чланова ЕСС проширен на 86, пошто је ЕК «Бор» уплатио за још три члана па сада има седам чланова. Чланови ова два члана ЕСС сада су:
    Енигматски клуб «Бор» – Бор (клуб): БУЛАТОВИЋ Анђела и Иван, ИЛИЋ Љиљана, ЈОВАНОВИЋ Весна, МАТИЋ Радомир (председник), МИЛИВОЈЕВИЋ Милен и СТАНКОВИЋ Бора (7 чланова);
    Енигматски клуб «Браничево» – Пожаревац (секција): НИКИЋ Бранислав (председник) и Гордана, НОВАКОВИЋ Јован и ИВАНОВ Крста (4 члана).

    ОдговориИзбриши
  4. МОНОГРАФИЈА О УЕ «ВУК КАРАЏИЋ»
    Монографија «35 ГОДИНА УЕ ВУК КАРАЏИЋ (1986 – 2021)» аутора Ратка СТОЈКОВИЋА је у међувремену дата у штампу, а ЕСС је уплатио таксе за ЦИП и ИСБН код Народне библиотеке Србије. Монографија има око 120 страница формата «Алманаха Сусрета енигмата Србије» (17 х 24 цм) у боји. Заинтересовани енигмати могу да се обрате аутору Ратку СТОЈКОВИЋУ за куповину монографије чија цена је 1.000,00 динара (телефони: 064/506 – 98 – 36 и 011/675 – 01 – 35: мејл: storat38@gmail.com). Такође, код Ратка СТОЈКОВИЋА се могу набавити «ЕНИГМАТСКА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ЛИЧНОСТИ И ДЕЛА», измене и допуне (ЕСС, Београд, 2022) и «ЛЕКСИКОН ЛИТЕРАТА ЛАУРЕАТА», трећа књига, српске књижевне награде 2011 – 2015 (Аутор, ЕСС, Београд, 2016) по цени за обе ове књиге од 500,00 динара.

    ОдговориИзбриши
  5. I N M E M O R I A M
    Радојица ЈОВИЧИЋ (06. јануар 1935 – 19. март 2023)
    У Београду је умро 19. марта 2023. године у 89. години, доајен енигматике, дугогодишњи председник Удружења енигмата «Вук Караџић» и члан Председништва Енигматског савеза Србије инг. Радојица ЈОВИЧИЋ. Биографски подаци су објављени на сајту ЕСС, блогу ЕСС, блогу ТИО, блогу Мирослављева енигматика, блогу ДУЕ, а биће објављени у монографији «35 ГОДИНА УЕ ВУК КАРАЏИЋ (1986 – 2021)», «ГЛАСНИКУ» ЕСС и «ВЕСНИКУ» ЕКНЗ.
    Сахрана Радојице ЈОВИЧИЋА је обављена 22. марта на Новом бежанијском гробљу у присуству родбине, великог броја пријатеља а присутни су били и енигмати: Станко ЖУГИЋ, Радослав ЈОВАНОВИЋ, Владимир ШАРИЋ, Ратко СТОЈ-КОВИЋ, Драган ЛОЈАНИЦА, Миодраг ИВАНИШЕВИЋ и Милорад ЖИВАНИЋ. У име Енигматског савеза Србије и Удружења енигмата «Вук Караџић» положене су цветне сузе са посветом и изражено саучешће породици.
    После смрти Радојице ЈОВИЧИЋА његов син Јовица је поставио питање опстанка Удружења енигмата «Вук Кара-џић». Завршни рачун за 2022. годину је предат АПР – у. Удружење је у овој години обновило чланство у Енигматском савезу Србије, а Радојица је био члан Председништва ЕСС у последње две године. Најбоља солуција је да Удружење енигмата «Вук Караџић» не буде више правно лице тако што ће се избрисати из АПР – а и у ЕСС – у буде секција, да чланови овог Удружења изаберу новог председника и наставе рад.

    ОдговориИзбриши
  6. Обавештавајући вас о свему овоме срдачно вас поздрављам.

    Прилози:
    ЗАПИСНИК са друге Седнице Председништва ЕСС,
    ИЗВЕШТАЈ О РАДУ између две седнице Председништва ЕСС,
    ФИНАНСИЈСКИ ИЗВЕШТАЈ ЕСС за протекли период.

    Председник ЕСС
    Владимир Шарић

    ОдговориИзбриши
  7. З А П И С Н И К
    са друге седнице Председништва Енигматског савеза Србије,
    одржане 25. фебруара 2023. године, на Загонетну суботу,
    са почетком у 12,00 часова у просторијама библиотеке Културног центра Пећинци

    Пре почетка седнице минутом ћутања је одата пошта преминулим енигматима: Живомиру ЈЕВТИЋУ, Миловану ДАНОЈЛИЋУ, Мирјани РАФАИЛОВИЋ, Томиславу ВУКАДИНОВИЋУ, Миленку МИЈАТОВИЋУ, Вељку ВУЈЧИЋУ, Душку ЛАЗИЋУ и Живадину ЈОВАНОВИЋУ.

    Учесницима на седници подељени су: ГЛАСНИК ЕСС, број 40, ВЕСНИК ЕКНЗ, број 75, ЛОКАЛИТЕТОВ ЗАБАВНИК. бројеви 5, 6 и 7, КОЦЕЉЕВАЧКА РЕВИЈА, бројеви 22 и 24, ПЕЋИНАЧКЕ НОВИНЕ, број 158 и календар, блок и оловка, поклон ЕК КИКИНДА.

    Присутнима се обратио Јован ДЕВРЊА, директор Културног центра Пећинци, који је поздравио скуп у име централне установе културе и општине Пећинци и захвалио председнику ЕСС Владимиру ШАРИЋУ на поверењу што се и ове године седница одржава у истом месту и пожелео успех у даљем раду. Предложио је да се поводом Дана енигмата Србије убудуће одржава дводневни скуп, како би се енигмати боље упознали са крајем у коме се одржава седница уз одређени енигматски садржај. Најавио је да ће, после ручка, енигмати посетити Српски музеј хлеба у Пећинцима.

    Чланове Председништва ЕСС и госте поздравио је Ђорђе КОСТИЋ, председник Удружења грађана «Локалитет» из Новог Сада са којим је успостављен пријатељски однос и сарадња.

    О Дану енигмата Србије – 21. фебруару и Загонетној суботи (која ове године пада 25. фебруара) гово-рио је Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ.

    ОдговориИзбриши
  8. Предложен је следећи ДНЕВНИ РЕД:
    1. Разматрање и усвајање дневног реда.
    2. Конституисање Председништва ЕСС за 2023. годину: - Потврђивање састава Председништва ЕСС на основу уплаћене чланарине (преглед дат у Енигмоин-форматору број 2/23).
    3. Разматрање и усвајање записника са прве седнице Председништва ЕСС одржане 5. марта 2022. године у Пећинцима.
    4. Извештај о раду ЕСС и финансијски извештај ЕСС за претходни период (завршни рачун за 2021. и 2022. годину).
    5. План и програм рада ЕСС за 2023. годину:
    – 4. отворено Првенство Србије у састављању загонетака за 2023. годину.
    Прво коло: Меморијал Миодрага Тошића (састављање скандинавке),
    друго коло: Меморијал Милана Милина (састављање анаграма),
    треће коло: Меморијал Радомира Мићуновића (састављање ребуса),
    четврто коло: Меморијал Николе ЧД Пешића (састављање стиховане загонетке осим анаграма).
    Утврдити домаћина такмичења који ће припремити теме и задатке.
    – Организација 22. Сусрета енигмата Србије (разматрање предлога за место и термин одржавања, оквирни програм 22. СЕС–а и друго).
    – Издавачка делатност ЕСС (Гласник ЕСС, Монографија «ЕНИГМА–70», Монографија «35 ГОДИНА УЕ ВУК КАРАЏИЋ», Адресар енигмата, Седмословни и Четрнаестословни речници и др.).
    - 2 -
    – Рад сајта и блога ЕСС.
    – Одржавање редовне Скупштине ЕСС за 2022/23. годину на којој ће се размотрити и усвојити извештаји о раду ЕСС и промене у Статуту ЕСС.
    6. Сарадња са другим организацијама:
    – Министарство културе и информисања Србије (помоћ за рад у издавачкој делатности),
    – Салон пехара из Аранђеловца,
    – Удружење грађана «Локалитет» (Нови Сад).
    7. Разно: – Признања ЕСС члановима и заслужним енигматима и захвалнице појединцима и организацијама за помоћ у раду ЕСС.
    – Заоставштина Живадина Јовановића.
    – Могућност оснивања Музеја енигматике и Библиотеке ЕСС.
    – Остало.

    Седници су присуствовали: Владимир ШАРИЋ (председник), Радомир МАТИЋ (потпредседник), Верољуб БАБИЋ (секретар), Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ, Драган ЛОЈАНИЦА (замена за Милију СТЕВАНОВИЋА), Славко БОВАН и Вања ТОМАШЕВ (чланови Председништва) и Сретен ПЕРИЋ, Воја ДОДЕВСКИ, Милутин ТЕПШИЋ, Александар Ацо ЈАНКОВИЋ и Ђорђе КОСТИЋ (Удружење грађана «Локалитет» – Нови Сад) као гости и домаћин Јован ДЕВРЊА.
    Констатовано је да постоји кворум (присутно 7 од 9 чланова) па се седница може одржати.

    ОдговориИзбриши
  9. Ад 1. – Једногласно је усвојен Дневни ред.
    Ад 2. – Конституисано је Председништво ЕСС за 2023. годину на основу уплаћене чланарине:
    – ЕК «Бор» – Радомир МАТИЋ, потпредседник ЕСС (замена Анђела БУЛАТОВИЋ, као члан),
    – ЕК «Ваљево» – Верољуб БАБИЋ, секретар ЕСС (замена Воја ДОДЕВСКИ),
    – УЕ «Вук Караџић» (Београд) – Радојица ЈОВИЧИЋ (замена Радослав ЈОВАНОВИЋ),
    – ЕД «Др Ђорђе Натошевић» (Сомбор) – Милош КАРНА (замена Зоран РАДИСАВЉЕВИЋ),
    – ЕК «Изазов» (Лозница) – Сретен ПЕРИЋ (замена Марко МАРКОВИЋ) (када се усвоји промена
    Статута ЕСС),
    – ЕК «Кикинда» – Вања ТОМАШЕВ и Славко БОБАН (замене Миодраг ИВАНИШЕВИЋ и Добривој
    ЈЕРИНКИЋ),
    – ЕК «Ниш» – Видоје СТЕФАНОВИЋ (замена Марјан РАДАКОВИЋ) (када се усвоји промена Статута
    ЕСС),
    – ЕК «Нова загонетка» (Београд) – Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ и Милија СТЕВАНОВИЋ (замене Драган
    ЛОЈАНИЦА и Момир ПАУНОВИЋ),
    – ЕК «Срем» (Пећинци) – Владимир ШАРИЋ, председник (замена Гордана ЈОВАНОВИЋ ШАРИЋ, као
    члан).
    ПРЕДСЕДНИШТВО ТРЕНУТНО ИМА 9 ЧЛАНОВА: Владимир ШАРИЋ (председник), Радомир МАТИЋ (пот-председник), Верољуб БАБИЋ (секретар), Радојица ЈОВИЧИЋ, Милош КАРНА, Вања ТОМАШЕВ, Славко БОВАН, Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ и Милија СТЕВАНОВИЋ.
    – ЕК «Браничево» (Пожаревац) ће обновити чланство до краја фебруара.
    – ЕК «Пирамида» (Нови Сад) није обновио чланство.
    Ад 3. – Усвојен је записник са прве седнице Председништва ЕСС која је одржана 5. марта 2022. године (записник објављен у Гласнику ЕСС, број 39 од 21. до 25. стране).
    Ад 4. – Извештај о раду ЕСС за претходни период и Финансијски извештај ЕСС за 2022. годину су дати у писаном облику. Вођена је занимљива расправа.
    – Славко БОВАН је предложио да се ЕК «Браничево» и ЕК «Пирамида» позову да обнове чланство за ову годину. Предложио је да ко хоће да буде члан треба да учествује у некој активности ЕСС.
    – Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ је констатовао да је чланство у ЕСС добровољно и не треба да се оптере-ћујемо онима који не желе да буду чланови ЕСС, али треба упутити допис свим клубовима и секцијама, досадашњим члановима, да се изјасне о свом чланству. У вези рада блога ЕСС треба видети ко ће да га води у случају да досадашњи уредник откаже чланство и рад на блогу. Похвалио је блог ДУЕ Недјељка НЕДИЋА који прати догађаје код нас, па му се треба захвалити.
    – Радомир МАТИЋ се сложио са мишљењем Лазаревића. Указао је на то да енигматика не треба да буде нешто што је против наших културних вредности, јер се дешава да у појединим укрштеницама нема ни 30% српских речи. Предложио је тешњу сарадњу са туристичким организацијама, пошто и ми радимо на промоцији туризма.

    ОдговориИзбриши
  10. - 3 -
    – Драган ЛОЈАНИЦА је напоменуо да је одржавао сајт ЕСС 10 година и да треба разликовати делатност на сајту и на блогу.
    – Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ предлаже да у циљу промоције енигматике билтени клубова и ЕСС буду присутни у градским библиотекама иако се све може наћи на сајтовима и блоговима. Савез треба да се бори да ауторско стваралаштво буде испред компјутерског.
    – Извештај о раду је усвојен једногласно уз допуне изнете у дискусији на седници (сарадња са УГ «Локалитетом», посета Сајму књига . . .) и саставни је део овог Записника.
    – Финансијски извештај је усвојен једногласно и саставни је део овог Записника.
    Ад 5. – План и програм рада ЕСС за 2023. годину образложио је председник уз констатацију да је материјал дат и у писаном облику.
    – Сретен ПЕРИЋ је предложио да се отворено Првенство Србије у састављању загонетака врати на Сусрете. Преовладало је мишљење да то није могуће организовати у четири кола на Сусретима.
    – Једногласно је усвојено да четврто отворено Првенство Србије у састављању загонетака организује ЕК «Срем» из Пећинаца, да координатор буде Владимир ШАРИЋ, а да чланови жирија буду енигмати који не учествују у такмичењу и наравно, који то хоће.
    – Прихваћен је предлог Славка БОВАНА да се редовна Скупштина ЕСС одржи за време Сусрета енигмата Србије.
    – Председник УГ «Локалитет» Ђорђе КОСТИЋ је предложио да се 22. Сусрети енигмата Србије одрже у Новом Саду почетком септембра. Једногласно је прихваћен овај предлог.
    – По питању издавачке делатности ЕСС расправљано је о учешћу ЕСС у издавању две монографије:
    – «ЕНИГМА – 70» чији рукопис је презентиран на седници (А4 формат на 350 страна). Аутори су Јован ВУКОВИЋ, Крста ИВАНОВ и Марјан РАДАКОВИЋ, ЕСС је суиздавач уз ЕК «Нова загонетка» и ЕК «Бор». До-нета је одлука да се настави са реализацијом овог пројекта и помогне издавање ове монографије. Кон-курисаће се за средства за штампање код Министарства информисања и код Удружења новинара Србије.
    – «35 ГОДИНА УЕ ВУК КАРАЏИЋ (1986 – 2021)» аутора Ратка СТОЈКОВИЋА је у припреми и биће штампано у формату «Алманаха» на око 120 страна. ЕСС би био суиздавач, уз УЕ «Вук Караџић». ЕСС би сносио трошкове ЦИП–а и ИСБН–а и позвао енигмате на претплату и куповину. Одлучено је да се помогне издавање и ове монографије.
    – Одлучено је да ГЛАСНИК ЕСС и даље излази, а УГ «Локалитет» је преко Ђорђа Костића обећао да ће га штампати бесплатно.
    – Прихваћена је примедба Славка БОВАНА да се провери код надлежних републичких органа да ли је израда Адресара енигмата залажење у приватност појединца, па би се онда одлучило да ли треба јавно објавити Адресар енигмата или не.
    – Александар ЈАНКОВИЋ је говорио о седмословном и четрнаестословном речнику. Седмословни речник је урађен у електронском облику и има га на сајту ЕСС, док ће се четрнаестословни речник вероватно штампати, уколико прође на конкурсу у Крагујевцу. Одлучено је да се подржи рад на овим речницима.

    ОдговориИзбриши
  11. – Рад сајта ЕСС је оцењен као задовољавајући јер прати сва најважнија збивања. Објављено је близу 100 прилога, тако да досадашњи уредник Воја ДОДЕВСКИ треба да и даље настави са радом.
    – Рад блога ЕСС није задовољио и зависно од тога да ли ће уредник Миле ЈАНКОВИЋ бити члан ЕСС зависи и даљи рад блога ЕСС и ко ће га водити.
    Ад 6. – Сарадња са другим организацијама подразумева да ЕСС ступи у контакт са Министарствима културе и информисања Србије и Удружењем новинара Србије у вези издавачке делатности.
    – Одлучено је да се настави сарадња са Салоном пехара Јовановић, као златним спонзором уз молбу да нам и ове године обезбеди пехаре, медаље и плакете.
    – Одлучено је да се са Удружењем грађана «Локалитет» настави сарадња и да се заједнички организују 22. Сусрети енигмата Србије у Новом Саду, штампа «Гласник» итд.
    Ад. 7. – Под разно одлучено је:
    – Да се припреми списак до сада додељених признања ЕСС и да се за 22. Сусрете енигмата Србије припреми списак енигмата којима ће се доделити признања.
    – Да се заоставштина Живадина ЈОВАНОВИЋА сачува у договору са његовом породицом.
    – Размотрити могућност оснивања Музеја енигматике Србије и Библиотеке ЕСС у оквиру Адлигата или видети да ли има неких других решења.
    Седница је завршена у 13,55 часова.

    Записник водио Председник ЕСС
    Верољуб Бабић Владимир Шарић

    ОдговориИзбриши