понедељак, 11. децембар 2023.

IZ "IZVORA"

SUDOKU, "BOŽIDAR VRANICKI" I OTON

U 333. broju vukovarskog lista "Izvor" (29. XI. 2023; cijeli broj ovdje), na 23. stranici, objavljen je članak Nikole Milojevića pod naslovom "Deca koja vole matematiku" (vidjeti ovdje). Citiram početak trećeg odlomka:

"Školsko Sudoku takmičenje održava se na nivou čitave Hrvatske poslednjih godina u organizaciji Hrvatske Mense i enigmatičkog kluba „Božidar Vranicki“ uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje. Da bi došli na regionalno takmičenje učenici prvo moraju da pređu bodovni prag na školskom takmičenju."

"Boživrancima" i Luki Pavičiću vjerovatno će biti drago da su spomenuti na neočekivanom mjestu, iako im je ime kluba malko – izmijenjeno.

* * *

U istom broju, ali na stranicama 14-15, objavljena je reportaža Vaske Radulović pod naslovom "Oton – selo smešteno između kanjona tri reke" (vidjeti ovdje). Po kome nam je poznato to selo? – To je rodno mjesto Dinka Kneževića (o Dinku vidjeti ovdje; sr-Wiki: Oton; hr-Wiki: Oton). Selo se ne spominje u Rečniku SANU, ali se spominje u Vukovom Rječniku i Rječniku JAZU. Kako se kaže za stanovnika Otona? Dinko sigurno zna!

* * *

Naslov novina "Izvor" (vidjeti ovdje), s podnaslovom "list Zajedničkog veća opština – Vukovar", nastao je – enigmatskim postupkom. Kakvim? – Odgonetnite!

Jovan Nedić

4 коментара: