четвртак, 14. децембар 2023.

ZA RAZGOVOR UZ KAFU (52)

NEMOJTE LJUDI, KO BOGA VAS MOLIM!

Odmah da kažem – Sam sam kriv. Popularnost ovog bloga ima i svoj „teret“. Svakodnevno mi se javlja mnogo ljudi, što znaih što neznanih.  Drago mi je zbog toga, ali sve ima neku granicu. Utrošio sam mnogo svog vremena i energije razmenjujući mejlove, a u 99% slučajeva to urodi nekim plodom (pozitivnim). Dobijemo neke nove enigmate sastavljače, neki početnici dobiju savet, neki ljudi uspostave kontakt sa kolegama koje nisu davno čuli, pohvalimo neki dobar sastav ili neki uspeh enigmate...ali avaj...ponekad se jave i „slučajevi“ koji isisavaju energiju. Pre izvesnog vremena telefonom mi se javio junak današnje priče. Kaže da je on taj i taj, da se enigmatikom bavi duže od 35 godina, da je objavio nekoliko hiljada priloga u više stotina listova. Dok on priča prebiram po glavi...ime mi zvuči poznato...kao da ga imam u malom mozgu...ali ne mogu da se prisetim njegovog lika i dela. Nastavlja da se hvali kako pravi genijalne ukrštenice, te upita da li može da radi nešto preko mene, pa pita koliki je honorar, te da on može napraviti koliko god treba (ako se dobro plaća). Rekoh da su honorari nikakvi ili skoro nikavi, da može da se obrati nekom od enigmatskih listova i proba da dobije honorar (neću da ga obeshrabrim, ali već osećam da tu nema enigmate ni u tragovima), pa rekoh da preko kluba objavljuju samo članovi, ali nije problem i za nečlanove, ako je enšto dobro biće objavljeno te da mi na mejl pošalje JEDNU ukrštenicu, da vidim, pa ćemo pričeti. „A, NE! JA NE ZNAM POSLATI MEJL. JA ŠALJEM SVE U PAPIRU“- reče! Tu kao da mi opali šamar. Mislim, pa kako, sokole, misliš da će ti neko podmetnuti leđa i prepisivati tvoje rukopise?! Najlakše je sastaviti. Glavni posao je uređivanje, opisivanje, tehnička priprema...Sad sam sasvim siguran da gubim vreme na ovaj razgovor (Tad sam baš bio u nekoj gužvi, stisli rokovi za predaju enigmatike, a uz to sam čuvao Luku). Ipak, ostavio sam mogućnost da je neznanac neki genije, pa mu rekoh da pošalje poštom JEDNU ili DVE ukrštenice, pa ćemo razgovarati kad pošiljka stigne.

Danas je stigla kovertetina sa gomilom papira. Prvo pismo na dve gusto kucane strane. Jedva sam se primorao da sve pročitam (Ja pa ja pa ja pa ja...). Prvo sam mislio pismo javno publikovati, ali odustao sam od toga (Nije red!).

Pogledam prvu skandinavku (u prilogu). Bio sam u dilemi da l’ da tražim krivo drvo da se besim il’ da odem do Kanala DTD i strmeknem se...Kad sam se malo pribrao i rasterao suicidne porive, uzeh da pogledam drugu...Bolje da nisam.! Čovek je utrošio sate i sate (dane) da bi pripremio gomilu bezvrednih enigmatskih priloga. Kako neko 35 godina OBJAVLJUJE, a onda mi pošalje ukrštenicu u kojoj je prvi pojam DEMORALISANE? Kako je to moguće? Doduše, možda bi i moglo biti moguće da je na DEMORALISANE napravio belinu 12X12, ali ne...u toj ukrštenici ima crnih polja dovoljnih za tri ukrštenice tog formata, većina pojmova su troslovi i četvoroslovi, a čim je malo duži pojam odmah je problematiča.  Na trečem papiru su slovni rebusi. Ukupno 60 komada na jednom papiru. Najbolji od njih je OSIJEK (o SI je K). Dalje nisam gledao. Bojim se.

Odoh da popijem kafu smirušu. Dok mi tupimo zube da li LIK i OTPRILIKE imaju isti koren, da li UHATA LISICA može da prođe na natječaju, DA LI SU DOBRI REBUSI U KOJIMA IMA JEDNO DOPISANO SLOVO,...istovremeno imamo i paralelnu enigmatsku stvarnost.

Kovertu ću prepakovati i vratiti. Ipak je uloženo dosta truda. Možda može negde drugo da objavi nešto!

Ah, da...zaboravio sam napomenuti da je geniju moj broj telefona dao jedan poznati enigmata. Nemojte ljudi, ko Boga vas molim!

 

22 коментара:

  1. Slavko, sve je to OK. Samo da ti ja ne počnem slati križaljke. 😂😂😂

    ОдговориИзбриши
  2. Pogledati:

    https://enigmatikatio.blogspot.com/search?q=genijalac

    ОдговориИзбриши
  3. 11. “Genijalac”, 29.06.10.
    Sada opet jedna pričica iz daleke prošlosti... godina 1988...

    Sjedim u redakciji Orbisa na petom spratu zgrade Oslobođenja i gledam neke ukrštenice kad zazvoni telefon i kažu mi sa portirnice, u prizemlju, da jedan saradnik hoće da razgovara o saradnju sa nekim iz redakcije. Kažem da ga puste, jer sam stvarno očekivao jednog saradnika, te da ću rado popričati s njim (i napravim grešku!).
    Dođe čovjek kojeg sam prvi put vidio, reče da je iz Trebinja, da je nekim drugim poslom u Sarajevu, pa je navratio do Orbisa da "nam proda neke ukrštenice".
    Odmah s vrata, pruži mi otkinut poklopac sa kutije keksa (petit beure) na kojem je hemijskom olovkom napravio mrežu i u njoj nešto našvrljao.
    (Sjećam se tog mrljavog poklopca, kao da je to juče bilo. Toliko je to bio šok za mene...Krive linije, kriva zamrljana slova...hm...)
    Ja zabezeknuto pogledam i vidim da čak nije napravio ni ukrštenicu (riječi se ne ukrštaju uspravno i vodoravno) već je nešto bezvezno ispisao (nabacao gomilu slova i ograničio ih crnim našvrljanim poljima).
    Pošto, pronicljivo, zaključim da "saradnik" nije pijan, a nije ni provokator, već da mu fali pokoja daska u glavi, smireno mu kažem da ovo nije ukrštenica, a i da jeste ukrštenica nikad je neću ovako primiti. Pribrano mu pokažem kako treba da se šalju ukrštenice, na posebnom papiru, čitko, sa proredom, ...
    On nezainteresovano pogleda na ono što mu pokazujem i reče nešto što me dotuklo:
    - "Pa dobro, isplatite vi meni honorar za ovo što sam danas donio, pa ću da vidim da li ću i dalje da radim."
    Sve ostalo šta se dešavalo nije važno. Čovjek je postigao cilj. Pamtiću ga cijelog života.

    ОдговориИзбриши
  4. Zdenko, nije ista osoba. Začudo! Mali je ovo svijet za takva dva genijalca.

    Da se razumijemo, nije problem jedan, dva, tri loša rada (koji se mogu prepraviti ili baciti). Problem je kada neko istrese kamion đubreta i misli da je to vrhunac kreativnosti. Ova pošiljka o kojoj pišem, čak i nije obilje LOŠIH radova već je pošiljka NIČEGA!!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Pa šta kaže, gde je objavljivao? Daj da vidimo kako je radio pre 35 godina, možda se posle šlogirao, možda ima tumor mozga, možda je pao na glavu sa 3. sprata :/

    ОдговориИзбриши
  6. Za priloženu ukrštebicu ne vredi komentarisati. Teško da se mogu naći adekvatne reči. A taj 35 godina objavljivao u više stotina listova nekoliko hiljada priloga!!!

    A baš su me zainteresovali opisi reči. Posebno mi se svideo: BAŠ TAKAV - OVAKAV, ali šampionski mu je opis: DIJETALNA HRANA - SALAMA!!!

    ОдговориИзбриши
  7. Ovaj drugi opis DIJETALNA HRANA - SALAMA svakako ću u svoju svesku pribilježiti !
    Danko K.

    ОдговориИзбриши
  8. Пустимо сад бјелину на почетку, придјев у женском роду и два глаголска придјева и запитајмо се какав је то први окомити појам? На Гуглу нема фразе "...а Стојанче Биљу држаше". Како је некоме могло пасти на памет да то уврсти у укрштеницу под 1. окомито те да га и ломи у посљедњем реду, а онда у отвор за слику убаци глумицу - Марију Шел?

    Мислим да би ова укрштеница могла бити право изненађење и освјежење за рјешаваче, поготово кад би видјели што се добива за опис "Биљана платно белеше..."

    ОдговориИзбриши
  9. Jovane, prijatelju...sad sam pristavio LONAC kafe. Trebaće mi. Sad sam završio polusatni razgovor koji je počeo sa mojim pitanjem šta to značu...UZALUD!!! Onda rekoh (i prevarih se) da EMANCIPOVANE (prva riječ) ne može ni pod tačkom razno...Rasprava žestoka (probam da budem priseban)...ali badava...on zna sve, ja pojma nemam. Pita me čovjek da li igdje objavljujem. On, pa on...kaže da niko ne pravi bolje anagrame od njega. Usput mi pomenu neki za MIODRAGU PETROVIĆA ČKALJU. Zapamtio sam početak: O; MIĆO... (tu sam se isključio). Slušao sam još gomilu budalaština još pet minuta, prekinuo vezu...a sad odoh da pijem lonac kafe smiruše. Luka će čaj :)

    ČOVJEK SE ZOVE BOGDAN BAJČETA.

    ОдговориИзбриши
  10. Izbor najboljih anagrama na svijetu:

    ZNAM IDU - NUDIZAM
    SNI Stoja...NE PIVO - POJAS NEVINOSTI
    KAŽU: BEZ SNA - BAKSUZ ŽENA
    DRAGA Nena OP SA - NARODNA PESMA
    MUKA S PARE - KUMA PERSA

    (Neki čak i nisu loši, ali svakako nisu najbolji od najboljih).

    Ponovo zahvaljujem enigmatskom kolegi koji je velikodušno dao moj broj telefona, neshvaćenom genijalcu.

    ОдговориИзбриши
  11. Ima smisla pozabaviti se nekim mlađim čovekom, pogledati mu radove, dati neki savet... Ali stvarno ne razumem dostupnost ove vrste.
    Dobar dan, ja sam taj i taj, imam 80 godina. - Hvala na javljanju, gospodine, javite se najbližem Domu penzionera.

    Da se razumemo, svi oni koji imaju 80 ili 100 godina, živi su i bave se enigmatikom - već su nam poznati i to uglavnom iz opravdanih razloga. Ako je neko do tog doba ostao nepoznat - i za to verovatno postoji razlog. A razlog je uvek isti: pa valjda znate da je na stotine anonimusa objavljivalo npr. u Eureci, neki od njih su se oglašavali godinama, decenijama... a njihova imena danas ništa ne znače.

    ОдговориИзбриши
  12. DOŠAN BAJČETA je objavljivao nekle anagrame u Dnevnikovom dodatku pre jedno 15 godina a i uredjivao je neki enigmatski list koji je izlazio u Kovinu (ne znam kako se zvao list)

    ОдговориИзбриши
  13. Sve ću spakovati i poslati nazad. Neka pošalje nekom drugom ko se malo bolje razumije u enigmatiku od mene.

    Ostao sam dužan za odgovor koji sam dobio šta znači ovo u prvoj uspravnoj koloni. Reče: Zar nije jasno? Šala!
    Da imam smisla za šalu, ja bih tu radije stavio BILJANA PLATNO BELEŠE...A BOGDANČE UKRŠTENICU SKLEPAŠE.

    ОдговориИзбриши
  14. Nađoh da je Nedjeljko dva puta reobjavio radove od osobe koja se zove Bogdan Bajčeta. Radi se o dva anagrama:

    1. PALI SE NA DRUGU (Beokviz broj 21, srpnja 2003.) https://dominikanac.blogspot.com/2021/06/
    Rješenje je možda NE DA LI SUPRUGA?

    2. ODAPE VRISKA (Beokviz broj 22, rujna 2003.) https://dominikanac.blogspot.com/2021/08/zagonetke-s-potpisom-233.html
    Rješenje je dato u komentarima: OPERSKA DIVA

    ОдговориИзбриши
  15. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  16. Nedjeljko je objavio anagrame Bogdana Bajčete još dva puta:

    1. NIKAD SIT (Beokviz broj 16, 1. V. 2001)
    https://dominikanac.blogspot.com/search?q=bogdan
    Rješenje je dato u komentaru: SINDIKAT

    2. PALI SE NA DRUGU (Isti kao u mom prethodnom komentaru)
    Ovaj put navodi Nedjeljko da je anagram objavljen u:
    (Bogdan Bajčeta, Beokviz broj 21, srpnja 2003. i Dinko Knežević „Zbirka anagrama iz Beokviza“, veljače 2002., str. 11)
    https://dominikanac.blogspot.com/search?q=bogdan
    Luka je ponudio rješenje IDEALNI SUPRUG (Anagram sa izmjenom)

    ОдговориИзбриши
  17. Jesu, sasvim. Ali, izgleda da kolega Bajčeta ipak nije savladao osnovna pravila koji se tiču sastavljanja križaljaka / ukrštenica. Nikad nije kasno za nova (sa)znanja, ali biti tako samoživ i (možda) isključiv, je jednostavno smetnja u primanju novih impulsa, znanja i šansi da čovjek napravi neki napredak. Ima li Nedjeljko ili možda Štef više informacija o enigmati Bogdanu Bajčeti?

    ОдговориИзбриши