среда, 3. април 2013.

REČ PO RIJEČ (101)

VANUATU
Ostrvska država u južnom Tihom okeanu, sa oko 200 hiljada stanovnika. Arhipelag se nalazi 1.750 kilometara istočno od Australije, 500 kilometara severoistočno od Nove Kaledonije, zapadno od Fidžija i južno od Solomonskih Ostrva. U doba kolonijalne vlasti ova ostrva su bila poznata pod imenom Novi Hebridi. Vanuatu je stekao nezavisnost 1980. godine.
Vanuatu je arhipelag koji se sastoji od 83 ostrva, od kojih dva - Matju i Hanter - pripadaju francuskoj prekookeanskoj teritoriji Nova Kaledonija. Od 83 ostrva, 14 imaju preko sto kvadratnih kilometara.


Većina ostrva su planinska i vulkanskog porekla. Najviša tačka na Vanuatu je planina Tabvemasana, visoka 1879 metara, na ostrvu Espiritu Santu. Vanuatu ima nekoliko aktivnih vulkana, kao i nekoliko podmorskih vulkana.
Najveći gradovi Vanuatua su Port Vila sa 30.000 stanovnika (glavni grad), koji se nalazi na ostrvu Efate, i Luganvil sa 10.700 stanovnika, na ostrvu Espiritu Santu. Najveći deo stanovništva živi u ruralnim oblastima.
Domoroci čine 98,5 % ukupnog stanovništva Vanuatua. Oni pripadaju etničkoj grupi Melanežana. Oko 2.000 ljudi živi i radi na Novoj Kaledoniji. Novostvoreni jezik nazvan bislama je nacionalni jezik, ali su francuski i engleski takođe zvanični jezici. Domoroci melanezijskog porekla govore oko 105 lokalnih dijalekata.

5 коментара:

  1. Jedna su od šest država koja priznaje Abhaziju i Južnu Osetiju.

    ОдговориИзбриши
  2. Mora da se pojavio nekakav političar koji je smetao lokalnim liderima pa su kazali -
    Šaljite ga u ambasadore!
    Gdje?
    Gdje je najdalje?
    Hmmmmm!
    E tamo (da ne psujemo)!

    ОдговориИзбриши
  3. Za pretpostaviti je da se stanovnici zovu Vanuaćani.
    Lozničanin

    ОдговориИзбриши
  4. Stanovnici se zovu Ni-Vanuatu.
    http://sh.wikipedia.org/wiki/Vanuatu_(narod)

    ОдговориИзбриши