среда, 3. април 2013.

REČ PO RIJEČ (101)

VANUATU
Ostrvska država u južnom Tihom okeanu, sa oko 200 hiljada stanovnika. Arhipelag se nalazi 1.750 kilometara istočno od Australije, 500 kilometara severoistočno od Nove Kaledonije, zapadno od Fidžija i južno od Solomonskih Ostrva. U doba kolonijalne vlasti ova ostrva su bila poznata pod imenom Novi Hebridi. Vanuatu je stekao nezavisnost 1980. godine.
Vanuatu je arhipelag koji se sastoji od 83 ostrva, od kojih dva - Matju i Hanter - pripadaju francuskoj prekookeanskoj teritoriji Nova Kaledonija. Od 83 ostrva, 14 imaju preko sto kvadratnih kilometara.


Većina ostrva su planinska i vulkanskog porekla. Najviša tačka na Vanuatu je planina Tabvemasana, visoka 1879 metara, na ostrvu Espiritu Santu. Vanuatu ima nekoliko aktivnih vulkana, kao i nekoliko podmorskih vulkana.
Najveći gradovi Vanuatua su Port Vila sa 30.000 stanovnika (glavni grad), koji se nalazi na ostrvu Efate, i Luganvil sa 10.700 stanovnika, na ostrvu Espiritu Santu. Najveći deo stanovništva živi u ruralnim oblastima.
Domoroci čine 98,5 % ukupnog stanovništva Vanuatua. Oni pripadaju etničkoj grupi Melanežana. Oko 2.000 ljudi živi i radi na Novoj Kaledoniji. Novostvoreni jezik nazvan bislama je nacionalni jezik, ali su francuski i engleski takođe zvanični jezici. Domoroci melanezijskog porekla govore oko 105 lokalnih dijalekata.

5 коментара:

Vanja Tomašev је рекао...

Jedna su od šest država koja priznaje Abhaziju i Južnu Osetiju.

Slavko Bovan је рекао...

Mora da se pojavio nekakav političar koji je smetao lokalnim liderima pa su kazali -
Šaljite ga u ambasadore!
Gdje?
Gdje je najdalje?
Hmmmmm!
E tamo (da ne psujemo)!

Анониман је рекао...

Za pretpostaviti je da se stanovnici zovu Vanuaćani.
Lozničanin

Slavko Bovan је рекао...

Pitam se, pitam se...da li je Vinetu odavde?

Vanja Tomašev је рекао...

Stanovnici se zovu Ni-Vanuatu.
http://sh.wikipedia.org/wiki/Vanuatu_(narod)