среда, 1. мај 2013.

NOSTALGIJA (19)


Stjepan Horvat se prisjeća:
Nakon nekoliko godina po osnivanju, Enigmatsko udruženje Bjelovar  (kasnije ZD "Čvor") počelo je istraživati i stranu enigmatiku i  pokušalo stupiti u kontakte s nekim tada poznatim enigmatskim  redakcijama. Talijanska enigmatika bila nam je u to vrijeme  najdostupnija i enigmatski najzanimljivija i "Čvor" je čak neko vrijeme bio pretplaćen na "Settimanu enigmisticu", tada a i danas  još, jedan od najboljih enigmatskih časopisa. Uspostavljeni su neki  kontakti s talijanskim enigmatima (oni su se privatno okupljali u  neformalne grupe, nisu bili nigdje registrirani kao što su kod nas  bili klubovi).
Uglavnom, saznali smo da će se u Modeni održati okupljanje  talijanskih zagonetača i odgonetača, pa smo Slavko Peleh i ja  odlučili da to posjetimo i vidimo što se tamo zbiva. Zamišljeno i  učinjeno.Bio je to 47. nacionalni kongres klasične enigmatike u Modeni održan  od 22. do 25. travnja 1977. godine. Okupilo se gotovo petstotinjak  enigmata, prije svega rješavača koji su proveli četiri dana u  nezaboravnom druženju. Mi kasnije nismo nikada uspjeli takvo što  organizirati, ali mnogo toga što smo vidjeli i doživjeli prenijeli  smo u našu organizaciju Susreta zagonetača Jugoslavije.Na slici je keramička pločica s otisnutim znakom tog kongresa (mora  se znati da je Modena središte keramičke industrije u Italiji), a u  znaku je crtež Edipa koji sluša Sfinginu zagonetku, a u pozadini je  poznata modenska katedrala. Bio je to samo jedan od suvenira s toga  druženja, a kako je domaćin bio vlasnik tvrtke Figurine Panini  (sjetite se samo prvih albuma sa sličicama, Sandokana i sl.), kasnije  je on izdao prekrasnu knjigu o tom kongresu.

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Moram još jednom da napomenem da sam ljubitelj ovakvih tekstova.

Slavko Bovan је рекао...

Poziv stalno važi za sve kolege da šalju ovakve i slične priloge (i fotografije)

Slavko Bovan је рекао...

Ovdje valja napomenuti da su Susreti u Kikindi imali znak i u TERAKOTI. (Međunarodni simpozijum skuplture u terakoti je jedno od najznačajnijih okupljališta vajara cijelog svijeta, a odžava se već 30 godina u Kikindi)