субота, 19. април 2014.

NOSTALGIJA (186)

Piše: Stjepan Najman
Obilježavanju 30 godina od prvog susreta enigmata u Vinkovcima.
Bilo je to 18. 9. 1999.
Na poleđini imam zapisano datum i događaj. Nadam se da će netko od kolega sjetiti se ponekog detalja i javiti se.
Naknadno dodat prilog Ilije Ozdanovca. Sada se može lako rastumačiti ko je ko na slici. ( "PITALICA" br.15, 18.2.2000.godine)

24 коментара:

IlijaO је рекао...

Imao sam tada čast u prostorima tadašnje Gradske knjižnice u Vinkovcima otvoriti 15.SOZAH i 30.obljetnicu 1.Susreta enigmata u Vinkovcima(18.-19.rujna 1999.).Ja sam onaj lijevo od Jovana Nedića.Tom prilikom je bilo nazočno 59 sudionika(imam originalnu sliku kao i popis svih sudionika).

Slavko Bovan је рекао...

Hvataj se tastature!

IlijaO је рекао...

Slijeva na desno(po nekom redu):Ivan Dragaš,Martin Mišković,Blaž Naglič,Zdenko Domačinović,Igor Blažević,Dražen Brčić, Radivoj Mirić,Ranko Skopal,Stjepan Horvat,Vladimir Kutnjak,Željko Takšić,Silva Jagar-Čotić,Pero Galogaža,Martin Tomašević,IlijaOzdanovac,Gordana Horvat,Jovan Nedić,Nikola Banda, Hermina Svoren,Milan Obajdin,Mirjana Župarić,Marko Smolčić,Siniša Komljenović,Ljiljana Tuk,Ivica Radovniković IVRA,Željko Jandragić,Ivan Senčić,Nenad Skitarelić,Veseljko Križanović,Valter Kvalić,Zdenko Bakotić,Manda Uzunić,Slavko Peleh,Josip Grubišić,Milan Đurić,gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić,STJEPAN NAJMAN,Igor Urbiha,Nedeljka Grlaš,LUKA PAVIČIĆ,Radovan Novoselić,Gorjana Urbiha,Stjepan Bakšaj,Goran Pleh,Milica Mihac,Branko Trdak,JOSIP DUBROVIĆ,BORIS NAZANSKY,Miroslav Šantek,Zvonimir Kurpes,Daniel Perunski,Slavica Šantek,Leon Erjavac,Zdenko Svoren, Srebrenka Takšić(predsjednica ZDV Vinkovci)Nedjeljko Kraker,Hrvoje Vlahov,Antun Košir,Mato Glibo!

Mirko Rad. је рекао...

Kakav je to prvi susret? Bilo je dosta susreta enigmata.
Mozda je susret hrvatskih enigmata u Hrvatskoj...Tako ce biti dobro.

Slavko Bovan је рекао...

Hvala, Ilija! Sada samo još da uparimo ime sa likom na fotografiji :)

Slavko Bovan је рекао...

Poštovani, Mirko Rad.
Vaše pitanje je nejasno, odnosno nije mi jasno šta nije jasno.

Ako sam ja dobro shvatio, na slici su učesnici 15. SOZAH-a koji je održan u Vinkovcima, koji je ujedno bio i obilježavanje prvog enigmatskog skupa, Susreta zagonetača Jugoslavije, održanog 30 godina ranije na istom mjestu. Ili možada, griješim?

IlijaO је рекао...

Za MR- te godine(99.) je obilježen jubilej odnosno 30.godišnjica susreta zagonetača(enigmata) ondašnje Jugoslavije,što bi značilo da su se enigmati prvi puta sastali 1969.godine u Vinkovcima(ćemu ne mogu svjedočiti-to,pretpostavljam, znaju bar neki sa slike)
A za Slavka-da ,malo će biti teže!

IlijaO је рекао...

Pomnijim pregledom fotografije nađoh grešku popisivača! Uz ispriku oštećenom-u donjem redu desno uz Krakera čuči Alfredo Ivankov"Fredi" jedan od urednika u "Feniksu"

IlijaO је рекао...

I da ne pretjeram- događaj je zabilježen u "PITALICI" br.15 izdanoj 18.2.2000.godine, zagonetačkom listiću(besplatnom) o kom se brinulo i izdavalo Zagonetačko društvo Vinkovci(ZDV)-čiji sam dakako,aktivni član!

Slavko Bovan је рекао...

Šta da pretjeraš?

Što više podataka i komentara, to je meni draže (a vjerujem i ostalim posjetiocima bloga).

IlijaO је рекао...

Slavko-šaljem mail!

Slavko Bovan је рекао...

Vidim bilo je i muzičara!

Slavko Bovan је рекао...

Zahvaljujem. Naknadno ubačen "tumač za fotografiju".

IlijaO је рекао...

Da samo ja "komentarišem"!
A muzičari(što bi mi rekli-glazbenici) su tu da daju kao važnost i "službenu"notu! Inače,Vinkovačka muška pjevačka grupa"Lipa"-koja još egzistira,a malo naginju i zagonetaštvu!

IlijaO је рекао...

A malo Numbermanije- 15.SOZAH-15.br,Pitalice i gle čuda: lik označen brojem 15- ja!

Slavko Bovan је рекао...

Ne brini Ilija, uskoro će nam se priključiti treća smjena :)

Odavno je zapaženo da je najgušći saobraćaj na ovom blogu uveče. Orijentaciono:
05-13 sati bude oko 100 posjetilaca (redovnih, jutarnji pregled, uključivanje u rad, čitanje uz kaficu...)

Od 13-20 prkiljuči se oko 50 novih, a oni iz prve smjene se ponovo vrate (najmanje 60% njih-nas)

Onda od 20-02 nastane lom - 150-250 novih čitalaca + 20% iz prve smjene i skoro svi iz druge smjene.

Još samo kada bismo neke od njih naučili da pored čitanja, može i da se piše, i-ha-haj...gdje bi nam bio kraj.

IlijaO је рекао...

Koristan podatak i replika Mirku Rad.-pretragom papirologije pronađoh dakle presliku originalne fotografije Dana zagonetaka od 14.09.1969.godine koji je u organizaciji EU"Bjelovar"održan u Vinkovcima-kojom prilikom se družilo 43 enigmata-zagonetača iz Vinkovaca, Osijeka,Ljubljane,Koprivnice,Zadra,Splita,Novog Sada,Kikinde,Zagreba,Niša,Brčkog,Temerina,Sarajeva, Tuzle itd..itd...
Sve je to zabilježio fotografijom Jovan Vuković iz Nove Pazove i Ivica Mlađenoviž iz Tuzle(dal su živi).
Sve ovo poznato je i g.S.Horvatu iz Bjelovara koji je nazočio događaju kao predsjednik EUB(Enigmatsko udruženje Bjelovar).Od "viđenijih " enigmata napomenuti je prisustvo Slavka Jankovića,Marijana Jurčeca,Borisa Antonića,Zlatka Šešerina i Božidara Vranickog(Lukin Boživran).

Kad se ostvare tehnički uvjeti-šaljem mail.

Slavko Bovan је рекао...

Jovan Vuković i Ivica Mlađenović, živi i vrlo aktivni. Jovan Vuković redovni učesnik svih okupljanja enigmata (i sada sve fotografiše i evidentira kao pravi hroničar). Uskoro treba da se pojavi knjiga posvećena 100-godišnjici ukršetenice - JV jedan od koautora.

Slavko Bovan је рекао...

IVICA MLAĐENOVIĆ

IlijaO је рекао...

Lijepo čuti-ne poznam ljude osobno-ali mi stoji natuknica napisana 99.- ko želi fotografiju (original 69. da se istima obrati-čak priložena i adresa Nova Pazova,Kardeljeva 95 i Tuzla,Titova 98).

IlijaO је рекао...

Još da gospodin označen brojem 37 kaže svoja zapažanja!

Najman је рекао...

Evo sa vratih sa večernje šetnjice sa ''dlakavcem''. Pročitah komentare.

Ilija me tjera da nešto napišem, ali mi je malo ostalo u sjećanju.
Ova slika mi je na stolu neko vrijeme i gledam je i jedino što mi je došlo je da sam išao u Vinkovce nagovorivši kuma Radovana. Bili smo samo jedan dan jer nije bilo novca za gorivo za dva dana.
Sudjelovali smo u odgonetačkom natjecanju s još nekim ali ne znam s kim. Rezultat je bio solidan, ali je mogao biti bolji da je kum uspio odgonetnuti indirekt i dobiti važne bodove. Nije se radilo o težini već to što kum nije znao što je indirekt.

IlijaO је рекао...

Radovan 11. Najman 13. IlijaO-8.

Slavko Bovan је рекао...

Uvijek prisutna dileme - Da l' za kuma uzeti onoga ko vozi a ne zna šta je indirekt, ili obrnuto :)