недеља, 3. август 2014.

SUROGAT

Eroteka (136)
U najnovijem broju "Enigme" (2383 od 01.08.2014.) "za oko mi je zapala" ukrštenica na strani 45 (autor: Novo Zekić). Lijepa bjelina 7x7 sa poznatim pojmovima: (vodoravno) MIRA STUPICA, KANTILENA, STVARALAC, SUROGAT, NEPOTKOVANOST, VODITI RASPRAVU, TETANIJA (uspravno) BRATSTVENIK, DUŠAN VUKOTIĆ, STARODAVAN, ŠTIROVINA, ULAGATI, KALELANIJA, KOMBINATORAC.
Reklo bi se da je veliki "kombinatorac" Novo baš lijepo iskombinovao pojmove u blelini. Za ostatak ukrštenice izgubio sam interes jer sam zapazio "faul".
Skoro sam sasvim siguran da Novo nije imao namjeru da na sliku (uz sve uvažavanje slavne glumice) Mire Stupice. Mislim da je ja slici trebalo da bude Dušan Vukotić jer se u bjelini ukršta sa pojmom "Surogat". Naime, i slabiji poznavalac filmske umjetnosti zna (ili trebalo bi da zna) da je Dušan Vukotić dobio Oskara za animirani film "Surogat". U ukrštenici je surogat opisan kao: zamena, sredstvo zamene(!?)
Zašto nije Dušan Vukotić na slici?
Pitanje za uredništvo "Enigme"!

Pokušavao sam da dokučim odgovor, ali ne uspijevam.
Polazim od onoga kako bih ja radio.
Lično ne preferiram stavljati na fotografije ličnosti koje nisu među živima, pa sam prvo pomislio da je to razlog. Nije! U tom broju je najmanje 13 ukrštenica u kojima su na slikama pokojnici. Pa šta je onda problem? Ne vjerujem da je razlog to što je Dušan Vukotić iz Zagreba! (i to se moglo pomisliti u ovim ludim vremenima), Nije, u jednoj ukrštenici na slici je Rade Šerbedžija.
Pa šta je onda? 
Misterija! Nerazjašnjiva.
Možda neko vidi nešto što ja ne vidim?

Da sam ja radio ovu stranu naslov skandinavke bi bio: JEDAN OD DVOJICE OSKAROVACA IZ BILEĆE, a gledao bih da ubacim i anagram od imena i prezimena drugog Oskarovca iz ovog hercegovačkog gradića - Karla Maldena. (Ali ja sam inficiran "hercegovizmom" pa se i ne računam)

11 коментара:

Анониман је рекао...

Vrlo jednostavno: nemaju sliku (ili nisu imali dovoljno vremena da je potraze).

Анониман је рекао...

Prekjuče sam Novu javio da je postao stalni saradnik "Enigme" pošto su mu objavljena tri rada, najviše do sada.
Juče mi Novo šalje poruku da je ljut, jer su mu promenili tematske pojmove u dva rada, u pomenutom i u skandinavci, gde je trebala biti Zindan-kapija umesto sablje dimiskije.
Šta reći, kada je u pitanju jedan tematski pojam poput dimiskije ili Zindan-kapije, onda se može preći preko toga, ali kada se ubace dva tematska pojma, onda je situacija malo drugačija.
No, urednik je taj koji daje konačan sud, a svaki urednik ima neke svoje kriterijume, na osnovu kojih odlučuje.
Setih se jedne svoje skandinavke objavljene u Vojinovoj "Zagonetki", ja sam mislio na grupu PLEJBOJ, a Vojin je ubacio naslovnicu "Plejboja", doduše to i nije bila neka greška, pošto je naslovnica, naravno, bila "ubedljivija".
Lozničanin

Miroslav Cvetković је рекао...

Grešite ako mislite da urednik enigmatike u listu "Novosti Enigma" odlučuje o tome ko će biti na slici, kakav naslov će imati ukrštenica, pa čak i koji radovi će biti objavljeni u kom broju. Ako osoba zadužena za taj nesrećni list (ne znam ko je to) odluči da Dušan Vukotić ne može biti na slici, on neće biti na slici. Hajde, ljudi, malo se spustite na zemlju. Uvek je urednik odlučivao kako će izgledati tekst u novinama. I veoma poznatim novinarima su menjani naslovi, skraćivan tekst, ubacivane fotografije koje se njemu nisu sviđale... Ipak, svako mora imati svoj deo odgovornosti i odlučivanja. A na nama je da sarađujemo ili ne sarađujemo više u takvim listovima. Ako neko ne drži do sebe i radi bez honorara za neki list, ne vidim razlog da traži i bilo kakvo drugo poštovanje "svog lika i dela".

Анониман је рекао...

Gospoda iz Enigme (NOVOSTI) su pre osam meseci platila za mesec APRIL 2012. godine. Osam meseci su ćutali, pa prošlog meseca PRESKOČILI 20 MESECI i uplatili za januar 2014. GODINU!
Kakve slike, reči, poštovanje saradnika.
Njihovim poslovanjem i radom treba da se pozabave nadležni organi.

Miroslav Cvetković је рекао...

Na osnovu čega bi se "nadležni organi" pozabavili njihovim poslovanjem? Možda na osnovu ovakvih nepotpisanih komentara :(

Анониман је рекао...

Tesko mi je prihvatiti tezu o maletene nikakvim pravima suradnika. Pogotovo ako je volonter, odnosno ako se i ne nada honoraru. Dakle, pomaze izdavacha koji onda odluchuje da li ce ga tretirati kao budalu ili nekog ko zasluzuje fer tretman.

Hajro

Mandrak је рекао...

Samo da prijavim nadležnim organima da ja nisam dobio pare ni za taj januar 2014. :)

Saša је рекао...

Za uplatu, moraju da imaju - žiro- račun (ozbiljan sam:)).
Sećam se nekih redakcija i davnih dana. Oni samo "dok ga nađu" i "dok se zalaufaju" (taj prvi put je "najproblematičniji"). A kada se zalaufaju (i kada ga jednog dana "uteftere") novac je (nekada davno) počinjao i da dolazi.
Ja sam nedavno od pomenutih primio neki sitan novac (nekoliko puta manje od onoga što je bilo sledeće za uplatu). Ne znam...
Ima kolega koji tamo dosta objavljuju, i verovatno su upućeni i obavešteni.

Slavko Bovan је рекао...

Nadležni organi prate ovaj blog, garantovano, pa očekuj ili uplatu honorara ili poziv na informativni razgovor :)

Slavko Bovan је рекао...

Gornja poruka bila je upućena Mladenu (pokušaj riterna na njegovu opasku). U međuvremenu i Saša komentarisao.

Mandrak је рекао...

Joj, nešto razmišljam... možda sam sam prerano podneo prijavu. :/ Ja imam račune u svim mogućim bankama, ali mi obaveštenja stižu samo iz Inteze i Komercijalne... E sad, ako sam pok. Šabanu poslao račun Alpha banke (a stvarno ne mogu da se setim), moguće je da je to uplaćeno - ali niti mogu da proverim, niti da podignem novac, jer su onomad ovde gde sam ugasili filijalu. Uz to, pošto ja taj račun odavno ne koristim, pitanje je da li je živ, a ako je živ, onda se od uplate skida deo za održavanje. Ukratko, ako je nešto i uplaćeno, otišlo je na tu uslugu, jer sam u januarskom broju imao 3 strane (koliko je to u evrima? 2, 3, 4?).