петак, 3. октобар 2014.

REČ PO RIJEČ (673)



VINETU
Vinetu je lik iz knjiga nemačkog pisca Karla Maja. U istoimenoj trilogiji i još nekim delima istog pisca, Vinetu je Indijanac, poglavica Apača.U knjigama trilogije Vinetu, narator Old Šeterhend upoznaje Vinetua i sa njim sklapa prijateljstvo. Vinetu jaše konja po imenu Ilči (vetar), i ima poznatu dvocevku okovanu srebrom.
Snimljeno je više filmova o Vinetuu, a neki od njih i na Plitvičkim jezerima. 

Glumac Gojko Mitić, poreklom iz Leskovca proslavio se igrajući tumačeći likove indijanskih poglavica u preko četrdeset vestern filmova u istočnonemačkoj produkciji, te je imao nadimak Vinetu.

6 коментара:

N. Petkovski је рекао...

O Gojku Mitiću kao Vinetua, sam na Vikipediji našao sledeće:

Гојко Митић (рођен 13. јун 1940. у Стројковцу код Лесковца) је познати српски редитељ, глумац, каскадер и аутор. Живи у Берлину.
Он је најпознатији по већем броју вестерна рађених у НДР у продукцији ДЕФА студија, глумећи америчке домороце као хероје. Играо је у 12 филмова овог жанра у периоду 1966. до 1984. године. У покушају да се склони од вестерна, Митић је покушавао да се појави у другим жанровима, на филму, серијама, телевизији и позоришту. Позната је његова улога Спартака у Халеу. Глумио је и у филмовина научне фантастике.

Gojko Mitić ne živi u prošlosti, ali je zadivljujuće koliko je ona prisutna u njegovom sadašnjem životu. Na stolu u radnoj sobi leži svežanj još neotvorenih pisama od obožavalaca iz Nemačke i zemalja istočno od Berlina, koji nisu zaboravili junaka svog detinjstva i ikonu jednog, ako ne boljeg, a ono svakako lepšeg života. Dok je jugonostalgičara svakim danom sve manje, ostalgičari (nostalgičari za istočnom Nemačkom) zbijaju redove, a Gojkovi filmovi su himna tog pokreta. Na internet-blogovima oni traže da se Mitiću dodeli Oskar za životno delo. A Gojko kod kuće već ima vernu kopiju Oskara, na koju je stavio indijansku perjanicu.
Zapad je imao Pjera Brisa, Istok Gojka Mitića. Iako nije snimio nijedan film kao Vinetu, nego je tek kasnije u istoimenoj predstavi u Bad Zegebergu nasledio Brisa u toj ulozi narednih 15 godina, Mitić je za sva vremena dobio nadimak Vinetu Istoka, koji samo delimično odgovara njegovom glumačkom opusu. Najveću popularnost i slavu je, kaže, doživeo u ulogama Indijanaca koji su zaista postojali u prošlosti, poput poglavica Tekumseh i Osceola, i koji su se istinski borili protiv američke najezde. Zbog toga su se u DDR-u radovali svakom novom Gojkovom filmu kao što su se radovali Božiću. Dok je Zapad uživao u Džon Vejnu, Pjer Brisu i špageti-vesternima, na Istoku su hit bili nemački filmovi o Divljem zapadu, u kojima su Indijanci bili pozitivni likovi, a kauboji agresori. Bila je to slatka osveta kapitalizmu sa one strane gvozdene zavese.

Анониман је рекао...

Gojko Mitic nikada nije glumio Vinetua. Tekst posta je pogresan.

Анониман је рекао...

http://www.gradleskovac.net/index.php?option=com_content&view=article&id=102&Itemid=71&limitstart=4

Анониман је рекао...

Gojko Mitić nije nikada igrao na filmu lik Vinetuja. Tako stoji i u tekstu sa Wikipedije. Ali igrao je na jednom festivalu u bivšoj Istočnoj Njemački lik apaškog poglavice. Dali je to bilo 15 godina , više ili manje, ne znam. Ali on je tu postao ikona.
Prilikom jednog poseta Istočnom Berlinu, mislim, da 1982. godine poslovni partneri su mi pričali o tome, što je i što znači za narod u tadašnjoj državi. Ne toliko radi uloga u filmovima, koliko radi uloge na tom svakogodišnjem festivalu. A pošto su Karl May i lik Vinetuja ili Kara ben Nemzija (drugi lik Karla Maya) imali značajan uticaj u mojoj mladosti, nije trebalo puno, da je zajednička večera postala hvalospev Karlu Maju i Vinetuju.
Tada se mi činilo, da opravdano, danas kada uzmem u ruke roman od Karla Maya ubrzo ga i ostavljam. I čudim se, kako sam mogao pre toliko godina gutati te romane.
A kada su došli prvi filmovi snimljeni po romanima Karla Maya čekali smo na ulaznice i po par sati. Kupovali smo po više ulaznica te ih prodavali, da skupimo neku kintu za ... (za ono što troše osnovnoškolci). Čak bih jednom prilikom skoro dobio batine od oca jednog školskog druga, koji mi je i pretio, da će me zatužiti "ravnatelju" u školi.
A današnja omladina ni ne zna za Karl Maya niti za Vinetuja. Druga vremena, druge mogučnosti, druge kvalitete života, ali mi je to ipak jedna uspomena, pre lepa nego rđava.
Štefan Markovič

Slavko Bovan је рекао...

Hvala, Nikola i Štefane.
Prepravljen tekst.

Belirac је рекао...

Kad sam prošle (2013) godine od 3. do 14. avgusta bio u Austriji ponovo sam pročitao roman "Sin lovca na medvjede" Karla Maja (izdanje "Svjetlost", Sarajevo, 1964), u kome je Vinetu - uz Old Šeterhenda - glavni junak. Na put sam ponio tu knjigu za čitanje pred spavanje jer je izvorno pisana na njemačkom jeziku, iako Karl Maj nije rođen u Austriji.