понедељак, 2. фебруар 2015.

SKANDI PESMARICA

Još jedan specijalitet Mladena Markovića.

11 коментара:

Rešad Besničanin је рекао...

Nije ovo nimalo lako sastaviti :) Još tu ima pesama od dva slova...

Rešad Besničanin је рекао...

Imao sam prilike videti križaljke Marka Mihaljevića u kojima je on ubacivao nastavke stihova pesama. Ova Mladenova pesmarica je kuriozitet, jer mislim da niko dosad nije došao na ovu ideju!

Belirac је рекао...

Ovo je potpuno tematska ukrštenica i to na temu koja nije tako opširna kao što su geografska imena ili imena i prezimena. Osim toga, nije mi poznato da negdje postoji popis svih mogućih pjesama. Zato je uspjeh autora veći.

Mandrak је рекао...

Nije to ispalo baš onako kako sam zamislio. Sastavljanje je bilo mnogo teže nego što sam mogao da pretpostavim, a rezultat je mnogo slabiji od planiranog.

Imam neke spiskove koje godinama pravim (pisao sam o tome), ali se ispostavilo da mi nisu dovoljni. Sajt Discogs je koristan za proveru naslova, a pošto je od svega bilo najvažnije da pesme budu poznate, najviše sam se oslanjao na svoje pamćenje. Mislim da je sastav u tom smislu najuspešniji, jer je (naš) prosečan čovek čuo bar 60 %.

Da sam koristio rubna polja, mreža bi bila manje crna, ali bi sve to izgledalo manje ozbiljno. Nisam planirao da koristim prevode, no na par mesta je to bilo neizbežno. Od dvoslova sam brzo odustao jer je to nemoguća misija, a onda su se neki nazivi sami nametnuli (npr."Ti" Aleksandre Kovač, a moglo je i "To" - pesma Doris Dragović).

Dejan Minić је рекао...

Mene ni najmanje ne čudi ovaj kuriozitet od genija kakav je MM. Mislim da je on kategorija za sebe i da je glupo upoređivati ga sa bilo kojim sastavljačem današnjice ili nekim iz prošlosti.

Dejan Minić је рекао...

Dok sam pisao (i obavio kratak telefonski razgovor) on našao zamerke na svoj rad:)

Slavko Bovan је рекао...

Zahvaljem Mladenu što je i ovoga puta odabrao ovaj blog za premijernu objavu.

Slavko Bovan је рекао...

Sinoć mi je na lice izmamila osmijeh Mladenova propratna poruka:

"Imam jedan specijalitet, Slavko.

Možeš premijerno da objaviš, pa će 2019. izaći i u Enigmi. :)"

Marko Mihaljević је рекао...

Čestitam Mladene na ovom pothvatu. Ja dobro znam koliko je truda potrebno za ovo sastavit (pogotovo istraživačkog duha). Ja sam u početku imao istu ideju. Htio sam sastavit talijanku od naslova pjesma, ali sam vrlo brzo odustao jer bi to zahtjevalo previše crnih polja, pa sam na kraju sastavio talijanku u kojoj su vodoravni pojmovi naslovi pjesama ili dio refrena.
Lijep pozdrav do sljedećeg pothvata:)

Slavko Bovan је рекао...

Ova Mladenova ukrštenica inspirisala je još dvojicu majstora majstora ukrštanja reči/riječi da pošalju svoje neuobičajne sastave.

Najavljujem za sutra i prekosutra u 8.00 još neke poslastice.

Hajro је рекао...

Bravo Mladene, razvali nam sve kriterije, sta cemo sad sa "brojem tematskih pojmova" u ocjenjivanju tematskih radova. Bravo i za druge koji prihvataju izazov i za Slavka sto uziva podsticuci sve to...