недеља, 3. мај 2015.

OBAVEŠTENJE ESS



Обраћање члановима ЕСС у вези започетих промена Статута ЕСС

На 2. седници Председништва ЕСС, одржаној 26.4.2015.године, Председништво ЕСС  је започело поступак измена и допуна статута ЕСС, о чему је јавност обавештена.
С тим у вези, потребно је дати неколико разјашњења.

1.  Измене статута се врше у више корака :
-    Први корак: Председништво ЕСС анализира статут; разматра и усваја предлоге за измене и допуне појединих чланова статута. Ово је, делом, урађено на поменутој седници.
-   Други корак: Предлог измена и допуна Статута, Председништво доставља  чланицама савеза на разматрање. Евентуалне примедбе, предлози и размишљања достављају се натраг Председништву у року од 30 дана. Председништво утврђује предлог измена и допуна статута и доставља га Скупштини  на усвајање (чл. 60 статута).
-   Трећи корак: Скупштина усваја (на предлог председништва или члана ЕСС) измене и допуне статута.
-   Четврти корак, врло важан: у року од 15 дана, од дана одржавања скупштине, председништво ЕСС подноси Агенцији за привредне регистре регистрациону пријаву за промене статута, са траженим документима и уз накнаду од 2.800,оо динара. Ако савез мења још нешто осим статута, накнада је већа.  
-    Пети корак: АПР доноси решење и доставља ЕСС- у, и тек тада измене и допуне статута ступају на снагу.
Примедба: 1. Уколико АПР нађе примедбе на пријаву, доноси решење о одбачају и враћа је савезу на ''дораду''. Комплетирану и исправљену пријаву ЕСС поново шаље АПР- у уз нову уплату  ... динара. 2. Додатна накнада за неблаговремено поднету регистрациону пријаву износи 6.000,00 динара (односи се на пријаве поднете по истеку рока од 15 дана).

2. Важећи статут ЕСС донет је 21.2.2010. године, а оверен у АПР-у у мају 2010. године, у склопу пререгистрације савеза по новом Закону о удружењима. Измена статута коју је скупштина ЕСС усвојила  на седници 1. марта 2014.г. (да скупштину не сачињавају представници клубова и секција, него сви чланови ЕСС) пријављена је АПР-у 25. августа 2014, заједно са пријавом промене заступника савеза. АПР је одбацила ту регистрациону пријаву, вратила је савезу и тражила да савез достави неке документе и да достави доказ о уплати накнаде у износу од 6.000,00 динара за неблаговремено поднету регистрациону пријаву и плати половину од износа прописане накнаде за регистрацију која је предмет пријаве (2.800,00 динара). Савез то није урадио, па промена статута ЕСС није ни извршена. Али,  чланство ЕСС је доведено у заблуду ко сачињава скупштину ЕСС: сви су мислили да скупштину сачињавају сви чланови ЕСС, а у ствари, остао је на снази делегатски принцип. Осим тога, ЕСС је џаба уплатио 5.600,оо динара уз пријаву 25.8.2014. (Детаљније је на сајту АПР-а.)

3.  Према чл. 20. статута ЕСС, скупштину сачињавају представници по разрезу: клубови и секције до 20 чланова – 1; 21-30 чланова - 2; преко 30 - 3 представника, идавачи и редакције – по 1; појединачни чланови, на сваких 20 – 1.
Статут не дефинише кад се и како прави списак скупштине? Али, како нема другог органа да сачини списак, остаје само председништво. Статут такође не дефинише број чланова скупштине, него даје само горе поменути разрез. На страну то, што тренутно у савезу нема редакција и издавача који би такође делегирали представнике у скупштину!

4.   Последњи пут је скупштина ЕСС бирала органе 16. марта 2013. године. Тада је дефинисан  састав скупштине :  
1) Јован Вуковић ( замена Момир Пауновић)
2) Радомир Матић (замена Крста Иванов)
3) Бранислав Никић (замена Душан Миросаваљевић
4) Воја Додевски (замена Верољуб Бабић)
5) Станко Жугић (без замене)
6) Стеван Апостоловић (без замене)
7) Раде Јовановић (без замене)
8) Дарко Симоновић (без замене)
9) Жељко Димовић (без замене)
10) Славко Бован (без замене)
11) Мирко Ранчић (без замене)
12) Сретен Перић (замена Марко Марковић)
13) Мирослав Цветковић (Бранислав Голубовић)
14) Мирослав Лазаревић (без замене)
15) Миодраг Тошић (без замене)
16) Александар Јанковић (без замене)
17) Драган Ристић (без замене)
18) Радомир Мићуновић (без замене)
(Списак скупштине и осталих органа  је у Гласнику ЕСС бр. 34 из августа 2013.г.)
Већ на први поглед се види да оваква скупштина не одсликава састав и структуру савеза, није репрезентативна и питање је како да ради? Зато ће Председништво, (пре наредне скупштине, благовремено) тражити од чланица да доставе имена чланова које делегирају у скупштину (према разрезу), да обједини списак и да га објави на сајту ЕСС. Тако формирана скупштина ће после објављивања моћи да ради, бира органе, усваја измене и допуне статута, одлучује о жалбама... а до тада, нема друге скупштине осим ових 18 енигмата са списка. (Ово се ради пре завршеног поступка промена статута.)
Клубови и секције треба да у скупштину делегирају представнике који су у могућности и који су вољни да се одазивају позивима на седнице скупштине.

5.  Из овога се види колико је нужно, да сви клубови што пре уплате чланарину и доставе списак чланова. Јер, за све послове - полазиште је списак чланова. Неопходно је да председништво зна ко су чланице савеза, и ко је као појединац члан савеза.

6.  Изнета је само проблематика формирања скупштине. А кад се упореди формирање председништва и формирање скупштине по статуту, види се да је скупштина у ствари незнатно проширено председништво!? Тако је овог тренутка и у пракси. (Председништво броји 14 чланова, са ЕКК – 15; а скупштина  18; што је нонсенс.) Зато ће у Предлогу измена и допуна Статута, који ће председништво доставити чланицама на 30-одневно разматрање, бити предлог: да сви чланови ЕСС буду и чланови скупштине, а скупштина може да одлучује ако је на седници скупштине присутно најмање 20 чланова ЕСС...

7.    Овај допис ће бити на сајту ЕСС. Потребно је да клубови и секције обезбеде да информација (штампана или на други начин) дође и до чланова који немају интернет.

у Грошници               
3.5.2015. 
Председник ЕСС 
 Александар Јанковић

4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Nevažno zapažanje. Skupština koja je zasedala u januaru brojala je 9 ljudi sa ovog spiska od 18.

Slavko Bovan је рекао...

Svakako treba da se statut izmeni!

Slavko Bovan је рекао...

Što se tiče sastava skupštine, najbolja formulacija bi bila:

Skupštinu čine svi članovi Enigmatskog saveza Srbije.

Skupština može da radi i odlučuje ako je prisutno najmanje 20(ili neki drugi broj) članova.
Izborna skupština može da radi i odlučuje ako je prisutno najmanje 30 (ili neki drugi broj) članova.

Slavko Bovan је рекао...

Za 15 dana je susret enigmata u Bihaću.
Ne bi bilo loše da ESS malo motiviše članstvo da prisustvuju ovom istorijskom skupu enigmata.

Dobro bi bilo znati koliko enigmata iz Srbije ima namjeru da taj vikend budu na Uni.