субота, 19. септембар 2015.

REČ PO RIJEČ (982)



PLAJVAZ
Ranije udomaćeni i općeprihvaćeni naziv (naših baka i deda) za  olovku ili pisaljku, a čije značenje i sam naziv  vrlo lako možemo iskombinirati prevedemo li sa njemačkog jezika izraz "blauweis- plavobijelo (po nekima) ili "bleiveis". Sama riječ plajvaz je postojala puno prije novonastalih naziva za kemijske olovke , a odnosila se na mastiljavu olovku koja se često vlažila jezikom (i pljuvačkom), kako bi na papiru ostavljala jači trag. Zanimljivo je bilo, nakon uporabe plajvaza, vidjeti usne korisnika koje su bile modre od mastiljavog srca pisaljke.
(Prilog: Ilija Ozdanovac)

4 коментара:

IlijaO је рекао...

Kasnije, po pisanju ovog članka, u jednom zgodnom razgovoru došao sam i do pojma "tintoblaj" koji se vrlo lako može uklopiti ovdje, a to bi bila :"Olovka ili pisaljka kojom su se nekad unosili podaci u knjige rođenih i umrlih, uglavnom ljubičaste ili plavičaste boje.
Nadalje, u nekim krajevima Slavonije i Baranje, naziv tintoblaj se koristio za nazivanje načina šaranja Uskrsnih jaja, zbog korizmene ( ljubičasto-plavičaste) boje.

Nedjeljko Nedić је рекао...

U mojemu budućem Rječniku oraško-šamačke ikavice za plajvaz piše da je to zidarska grafitna olovka ili penkala uopće, izvedeno od njem. "Bleiweis" - olovno bjelilo. Ćao, inspektore!

IlijaO је рекао...

U mom budućem šokačkom ričniku ( glosaru) stajati će baš ovako plus ime i prezime osoba s godinom rođenja.
Inače, stoji tvoja opaska, jer je meni i drugima s ovog područja, poznato da je puno ljudi s oraškog( posavskog) područja dolazilo i gradilo kuće po Otoku.
To znam zasigurno,bar za 5-10 kuća, jer sam i sam , ljeti radio kao posluga i na taj način si priskrbio ljetni dodatni džeparac, tamo negdje '74.-'78.
Zanimljiva činjenica jest također, da sam od prvih, tako zarađenih novaca, kupio sebi, zamisli...fen za kosu!I sad ga pamtim!
Pozdrav Nedjeljku- vidio sam te jednog četvrtka u Orašju, na ulici do pijace-vozio sio, stao, nekog istovario i otišao prije no što sam ja uspio reagirati.

Gojko је рекао...

Da li je ( Milan) AJVAZ
koristio PLAJVAZ?