субота, 17. октобар 2015.

VRLO USPEŠNO U PERLEZU

Članovi EK "Kikinda" (Vanja, Sofija i Slavko)

Učesnici 5. šampionata Srbije

Pobedničko postolje (Horvatov, Tomašev i Višković)
Peti šampionat Srbije u kvizingu, održan danas (od 10 do 17.30) u Perlezu može se oceniti kao veoma uspešan. Organizator, Kosta Željski, zaslužuje najvišu ocenu za organizaciju, maštovita pitanja ali i dobru zabavu u usmenom delu takmičenja. Učestvovalo je 32 takmičara, dakle, vladalo je veliko interesovanja. Mi iz EK "Kikinda" možemo biti vrlo zadovoljni jer smo predstavili klub na dostojan način- Vanja Tomašev je (ponovo) doneo šampionsku titulu u Kikindu. Pobedio je ispred Zorana Horvatova i Radovana Viškovića (oba iz Novog Sada). Potpisnik ovih redova plasirao se na solidno 8. mesto, dok je klub ojačan učlanjenjem Sofije Necin, koja je bila najbolje plasirana žena.
Naknadno će biti objavljen detaljniji izveštaj.

52 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

U Kikindu sam stigao prije 10 minuta. Trebaće mi malo vremena da se priberem i posvetim blogu i mejlovima.

IlijaO је рекао...

Pozdravljam kolegu Tomaševa i čestitam mu na uspjehu rečenicom: Bio je to baš dobro odrađen posao! Pozdravi i čestitke i ostalim EKK-ijevcima kao i drugim na pobjedničkom postolju.
Na kraju, nije brate, što je prvi, nego što je "naš"!

IlijaO је рекао...

I skoro zaboravih, nekako mi je drago za Sofiju. Kakva je to sad fantastična ženska ekipa! Pozdrav za nju!

Vanja Tomašev је рекао...

Hvala na čestitkama. I ja bih se pridružio Slavkovoj oceni da je takmičenje bilo vrlo zanimljivo i dobro organizovano.

Slavko Bovan је рекао...

IlijaO, Sofija je u statusu člana-prijatelja EKK. Danas je upisana pod rednim brojem 52, a članstvo u ESS ostvaruje preko "Natoševića".

Slavko Bovan је рекао...

Ovo je bio jedan prijatan izlet u Perlez. Iako sam u stalnoj gužvi i stisci sa vremenom, drago mi je što sam na ovakav način utrošio današnjih 12 sati.

Mirka је рекао...

Čestitke ekikijevcima na čelu sa Vanjom!

Belirac је рекао...

Čestitka Vanji, Slavku i Sofiji, a Sofiji i dobrodošlica u EKK!

Dejan Minić је рекао...

Čestitke!

Slavko Bovan је рекао...

Kao što vidite, nismo rđavi ni na ovom polju :)))
Javite ako ima kakvo takmičenje u klikerima, imamo "narandžaste" i za tu čisto enigmatsku disciplinu.

Slavko Bovan је рекао...

Vanja je uvijek moj favorit kada su kvizovi u pitanju (znam iz ličnog iskustva kada smo bili u ekipi Kikinde šta sve Vanja zna), a bogami nisam ni ja kašalj od mačke. Postigao sam znatno bolji rezultat nego što sam očekivao jer su na okupu sve "ale i zmajevi" srpskih kvizova. Sofija je standardno dobro.

Više puta treba pohvaliti organizatora Kostu i njegove saradnike. Zaista dobro urađen posao.

Slavko Bovan је рекао...

Slijede pitanja, pa ako ste željni igre uključite se.

Slavko Bovan је рекао...

Oblast SVET.
1. Dok lokalno stanovništvo razbija dokolicu igrom Pai Gou (verzija kineskih domina), njeni glavni izvori prihoda su turizam i igre na sreću. Zbog toga je nazivaju "Monte Karlo Istoka". Kako se zove ova specijalna administrativna oblast, koja sa istorijskog stanovišta predstavlja najstariju evropsku koloniju u Kini?

Slavko Bovan је рекао...

2. Njen tekst nastao je 1860. godine, tokom Belgijske revolucije, a kao himna države je usvojena tri decenije kasnije. Po kojoj istorijskoj pokrajini, smeštenoj u središnjem delu Belgije je nazvana zvanična državna himna Belgije?

Slavko Bovan је рекао...

Molim da ne koristite pomoćna (nedozvoljena) sredstva - knjige, guglanje, ...

IlijaO је рекао...

Kad već neće nitko
1. Makao
2.Brabankone

Slavko Bovan је рекао...

3. Spada u grupu miraža (“začuđujućih”), a svoje ime je dobila po moćnoj čarobnici, polusestri kralja Artura, koja se smatra fatalnim neprijateljem Vitezova Okruglog stola. Kako se naziva ova, verovatno najpoznatija prirodno-optička pojava?

Slavko Bovan је рекао...

2. ispravi!

IlijaO је рекао...

Kad već neće nitko
1. Makao
2.Brabantone- valjda
3. Morgana

Migo је рекао...

Srdačne čestitke od srca!

Slavko Bovan је рекао...

4. Radnja ovog akcionog SF-horor filma iz 2004. Godine je bazirana na jednoj strip-franšizi, mitologiji Asteka i pisanijama Eriha fon Denikena, a u sebi objedinjuje nesrećne sudbine dve sasvim različite ekstraterestrijalne civilizacije. Koja dva vanzemaljska zlotvora vode epsku bitku na ostrvu Buve, 1000 km severno od obale Antarktika.

IlijaO је рекао...

Brzo pročitano pitanje- ipak je FATAM ORGANA.

Slavko Bovan је рекао...

2. Brabant

IlijaO је рекао...

Alien i predator- valjda

Slavko Bovan је рекао...

5. Tražeći zemlju Sagne, pune zlata i drugih bogatstava, ovaj francuski istraživač je između 1534. i 1542. Godine otkrio prve hjuronske i irokeške regione koji su zvanično pripali Kanadi. Kako se zvao moreplovac, imenom i prezimenom dvojnik četiri veka mlađeg zemljaka, koji je osnovao jedan od najcenjenijih lanaca svetskih lanaca svetskih juvelirnica?

IlijaO је рекао...

Valjda Žak Kartije

Slavko Bovan је рекао...

6. Aproksimativno, njegova tržišna vrednost je bila ekvivalentna ¼ unce zlata, s finoćom od 22 karata. Egzaktno, njegov prečnik je iznosio tačno 1 inč. Po kojoj državi (shodno poreklu zlata od kog je sačinjen) je dobio ime prvi mašinski kovani zlatnik britanske imperije, koji je bio u upotrebi od 1663. do 1814. godine?

Mišo је рекао...

Čestitke članovima EKK!

Анониман је рекао...

Хвала вам! :)
Увек пријатељ енигмата и Кикинђана, а сада ево и озваничено. :)

Софи

Slavko Bovan је рекао...

Krnač odgovorio: GVINEJA. Tačno.

Slavko Bovan је рекао...

7. Saobraćao je tokom 1860. i 1861. godine, od Džozefa (Misuri) do Sakramenta (Kalifornija), preko Velike nizije, Stenovitih planina i Sijera Nevade, a ostao je upamćen kao romantična epizoda u istoriji Divljeg Zapada. Kako se zvao najkratkotrajniji, ali i najupečatljiviji poštanski servis u istoriji SAD?

Slavko Bovan је рекао...

Krnač tačno odgovorio (Poni ekspres). Ima problem da upiše komentar ovde.

Slavko Bovan је рекао...

8. Sam naziv mu vuče jednake korene iz kineskog i persijskog jezika, u kojima označava „vožnju u krug“. Stari Grci su ga zvali „ocem vetrova“. Kako se zove tropski ciklon, tipičan za severozapadni Pacifik, koji s leta i jeseni donosi enormne količine kiše, uz brzinu vetra i do 300 km/čas.

Анониман је рекао...

8.tajfun krnac

Slavko Bovan је рекао...

9. Ime je dobila po poslednjim slovima krilatog konja iz grčke mitologije. Tako se zove ova top-10 kompanija za informacione tehnologije, čije je sedište u Tajpeju, a koju Kinezi zovu „Huašuo“?

Анониман је рекао...

9.mozda AZ opet krnac

Slavko Bovan је рекао...

Nije.

Andon Koloski је рекао...

Bravo za jos jedno enigmatsko druzenje, naravno cestitke pobednicima, a kao sto vidim iz dana u dan ova stranica postaje sve lepsa i lepsa u svakom smislu. Kao sto rece Slavko ali Stimac ,, svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujete".
Ako je konj Pegaz shodno tome ime kompanije bi bilo ili AZ ili GAZ.

Slavko Bovan је рекао...

Pažljivo pročitajte pitanje. (Ima još nekih jezika osim naškog)

Slavko Bovan је рекао...

ASUS

Анониман је рекао...

9.ASUS recimo

Slavko Bovan је рекао...

10. Po njemu su nazvana Havajska ostrva, ali i čitava paleta suvih obroka, koja je svojevremeno unela revoluciju u svetsku gastronomiju. Pod kojim imenom je prevashodno bio poznat pasionirani kockar Džon Montegju, britanski državnik, Prvi Lord Admiraliteta i prijatelj Džejmsa Kuka?

Slavko Bovan је рекао...

11.Smatra se da njegova snaga potiče od gomilanja ili propadanja meterije u supermasivnu crnu rupu, a meri se jačinom luminoznosti, koja se naziva „crveni pomak“. Kako se (prema engleskom akronimu) naziva ova kosmička pojava, koju definišemo i kao „nazovi zvezdani radio izvor“?

Анониман је рекао...

11.kvazar-krnac

Slavko Bovan је рекао...

12. Oslajanjujući se na grb K. Kolumba i Geteovu teoriju o osnovnim bojama, general Francisko Miranda, saborac Simona Bolivara, osmislio je trobojku (žuto-plavo-zelenu), koju u sličnom obliku danas koriste tri nezavisne južnoameričke države. Pokušajte da ih nabrojite...

Mandrak је рекао...

Čestitam klubu.
Vrlo nezgodna pitanja.

10. Sendvič

Анониман је рекао...

12.slicne zastave imaju Kolumbija,Venecuela i Ekvador samo sto nema zelene a ima crvene boje

Slavko Bovan је рекао...

13. Jedan je poslužio kao lokalitet za snimanje filma „Samo za tvoje oči“. Dva su, nezavisno jedan od drugoga poslužili kao scenografija ua igru „Tomb Rajder“, odnosno za seriju „Igra prestola“, a svi su zajedno ušli u naslov albuma benda „Linkol Park“ iz 2003. Godine. Kako se zove grupa od šest aktivnih pravoslavnih manastira u tesaliji, koji su poznati i kao „lebdeće kamenje“?
14. Džim lavel je bio prvi čovek koji je četri puta leteo u svemir, od toga dva puta na Mesec, ali nije imao sreće da zakorači Mesečevom površinom. Tokom mislije „Apolo 8“ izrekao je rečenicu: „Za vašu informaciju – Deda Mraz postoji“. Međutim, svetskoj javnosti je poznatiji po rečenici, koju je izgovorio tokom mislije „Apolo 13“. Kako je glasila ova rečenica?
15. Doba postojanja svetskih civilizacija mogu se okarakterisati i kao era ratova i kolonizacija. Ako zanemarimo ratove, kakvoj kolonizaciji bi trebali prethoditi O’Nilov cilindar, Stenfordov torus i Dejsonova sfera?
16. Dužinom od 2824 km, ovu „crnu“ reku dele Rusija. Mongolija i Kina. Habarovsk, Komsomolsk i Blagovješčensk predstavljaju najznačajnije gradove na njegovim obalama, a motivi mosta kod Habarovska građenog 1916. Godine (nekada najduži most u Evroaziji), nalaze se na novčanici od 5000 rubalja, Kako se zove ova reka, imenjakinja jedne slatkovodne ribe?
17. Peruanska struja ima najproduktivniji vodeni ekosistem, o čemu svedoči prosečan ulov ribe, koji čini 1/5 svetskog ulova. Nastaje u južnom Pacifiku, teče uz zapadnu obalu J. Amerike, a prestaje s nastajanjem klimatskog fenomena zvanog El Ninjo. Kako se zvao nemački biohemičar i geograf, po kome nosi ime ova hladna struja?
18. Od 54 nezavisne države na tlu Afrike, Afričkoj uniji pripada 53. U ovu brojku uključena je i Centralnoafrička Republika, koja je od 2013. Pod privremenom suspenzijom. Koja država ne pripada Afričkoj uniji, još od 1984. Godine, zbog protivljenja delimičnom priznanju Saharske Arapske Demokratske Republike od strane pojedinih članica ove međunarodne organizacije?
19. Predstavljaju granicu između Severnog mora na istoku i Atlantika na zapadu, a smeštena su između Orkanskih i Farskih ostrva. Naziv im potiče od staronordijskog izraza „zemlja mača“, ali i od piktskog izraza „zemlja mačaka“. Kako se zovu ova škotska ostrva, po kojima ime nosi i plemenita severnoevropska rasa ovaca?

Slavko Bovan је рекао...

20. je bilo slikovno pitanje.

Slavko Bovan је рекао...

Ostale oblasti:
Životni stil
Kultura
Nauka
Sport
Zabava
Mediji
Istorija

Marko Mihaljević је рекао...

15. Houston, we have a real problem
16. Amur
17. Humboldt
19. Šetlandski otoci

Slavko Bovan је рекао...

Tačni odgovori.