петак, 20. новембар 2015.

AKTIVNOSTI EK "BOR"




Piše: Krsta Ivanov
Saradnja Dečjeg odeljenja pri Narodnoj biblioteci u Boru i Enigmatskog kluba „Bor“ se nastavlja. Dana 19. novembra 2015., od 18,30 do 19,15 časova, u Enigmatskoj radionici gostovalo je dvanaestoro učenika VI razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Bora.
Naše druženje nije imalo takmičarskog karaktera, već u neposrednom razgovoru, upoznavanje sa enigmatskim sastavima, njihovom sastavljanju i rešavanju.
   Za ovo uspešno i zanimljivo enigmatsko druženje, svakako, najveće zasluge pripadaju bibliotekarkama Vesni Jovanović i Mariji Radosavljević. Koristeći „Stihovani enigmatski bukvar“ autora Branislava Obradovića i primere enigmatskih sastava sa Interneta učenici su imali priliku da vide odštampane sastave i isti zalepljeni na zidove bibliotečkih regala koje smo zajedno rešavali. To su bili primeri: anagrama, rebusa, stihovane šarade, stihovanog magičnog kvadrata 5 x 5, palindromnih reči i rečenica i akrostiha. Za duže anagrame, slova su bila odštampana krupno, isečena i posle pročitane postavke, učenici su sami razmeštali slova i dolazili do rešenja.
   Gosti-učenici, nadamo se budući enigmatičari, bili su: Andrijana Stojanović, Jovana Stanojević, Marija Ignjatović, Kristina Vojinović, Staša Milenković, Perica Šerbanović, Bahtijar Mehmeti, Martin Karabašević, Lazar Popov, Uroš Bogdanović, Ana Ilić i Kristina Durlić. Učenike je pratila nastavnica srpskog jezika Tamara Stošić.
   Opšti utisak i zaključak samih učenika je da ovakvo druženje i neposredno upoznavanje sa enigmatskim sastavima mnogo im znači i da žele ponovno druženje ali u vidu takmičenja. Rade Matić i ja sa zadovoljstvom smo prihvatili njihovu želju.


7 коментара:

  1. Sve pohvale vrijednim Boranima!
    Školarci iz Bora treba da budu srećni što u svom gradu imaju enigmatske entuzijaste kao što su Krsta i Radomir!

    ОдговориИзбриши
  2. Tako je Ilija. Vrlo sam veseo kada mogu na ovom veselom blogu objaviti ovakve vijesti.

    ОдговориИзбриши
  3. Pohvala i pozdrav vrijednim Boranima! Lijepo je čuti i vidjeti ovakove akcije.

    ОдговориИзбриши
  4. Pozdravljam Borane, a posebno bibliotekarku Vesnu Jovanović, koju sam upoznao na Sajmu knjiga u Beogradu. Želim vam još mnogo takvih aktivnosti.

    ОдговориИзбриши
  5. Boranima srdačno čestitam na enigmatskim akcijama, koje su i za svaku pohvalu. Jer, sve što je u interesu enigmatike, a za bolje upoznavanje mladih sa "Učenjem kroz razonodu" je vredno pažnje.
    Pozdrav svim članovima EK BOR. Radojica Jovičić

    ОдговориИзбриши