петак, 20. новембар 2015.

VAŽNO SAOPŠTENJE

Ovo je važno saopštenje za sve sadašnje i buduće članove EK "Kikinda".

Danas je, nakon pregovora, Enigmatski klub "Kikinda" dogovorio saradnju sa podgoričkom "Pobjedom". Naš klub će pripremati dvije (obratiti pažnju na ijeakvicu!) strane novinskog formata sedmično.
Svi koji su zainteresovani, a članovi su EKK, neka se jave i dobiće instrukcije za rad.
Orijentir za visinu honorara jeste skandinavka veličine 11x 15 bruto (10x14 neto) sa izrezom za sliku 6 x 6 u jednom od uglova. Ta mala skandinavka biće plaćena 450-500 dinara u zavisnosti od drugog materijala na stranici.
Treba da znate:
1. Svojevremeno sam pripremao i radio enigmatiku za "Pobjedu" i nemam najbolje iskustvo s njima. Otišli su u stečaj, a ostali su mi dužni značajnu sumu. Sada je to nova firma i imam uveravanje da će isplata biti do 15. u mesecu za prethodni mesec. Hajde da im damo šansu!
2. Nije se mogao dogovoriti bolji honorar jer je postala opštepoznata činjenica koliko je male  honorare ugovorio ESS za list "Alo".
3. Od autorskoh honorara 10% ide u klupsku kasu za tekuće troškove.
4. Postoji mogućnost podmirenja članarine EKK (ESS) preko honorara.

19 коментара:

  1. Славко, ЕСС плаћа 300 динара за скандинавку без описа. Колико сам информисан, пређашњи хонорар је био 600 динара, али за нешто већи лик и са описом.

    Даље, Рајко Кузмановић ради компјутерске укрштенице на исти лик за неке издавачи у БЛ са описом за 150 динара (мање од 3 КМ). Е, видиш, ТО је убијање цене.

    ОдговориИзбриши
  2. Prijavio sam se. :)
    Zaraditi ništa neću, to mi je u startu jasno pošto mi iskustvo veli da kad god imamo neizvesnu situaciju izvučemo deblji kraj (btw, pitam se gde li su završili naši honorari za dnevne Alo ukrštenice - možda su isplaćeni ESS - u?!), ali hoću da podržim klub.

    ОдговориИзбриши
  3. Ja bih da uradim neki rebus za 50 dinara, ako može?:)

    ОдговориИзбриши
  4. Zlatko, vrlo teško je pregovarati kada imamo ovakve honorare za poređenja.

    Mladene, probaćemo pa ćemo za dva meseca znati na čemu smo, odnosno da li nastavljamo ili prekidamo.

    Dejane, dinar po dinera...:)

    ОдговориИзбриши
  5. Već se javilo 6 članova koji su dobili instrukcije.
    EKK, naravno, i dalje intenzivno traži posao za sve svoje članove. O svemu ćete na vreme biti informisani. Niko se neće obogatiti radeći enigmatiku preko EKK, ali...nije loše da kapne pokoji dinar (a i klupska kasa vapi za kojim dinarom).

    ОдговориИзбриши
  6. Славко, и овдје у РС хонорари су слични. Већ сам казао да Кузмановић, Будић и остали убијају цијену, једино Младен исплаћује колико-толико пристојне хонораре, који су отприлике исти као и у Србији. Овај лик је једноставан, мален и једна осредња укрштеница се може саставити за 10-15 минута, још толико за опис и ... воала, за пола сата 7 КМ, што значи да је сатница 14-15 КМ (7-8 евра). Па нек је и 5 евра, и нек неко ради 6 сати, то је 30 евра, пута 22 радна дана, то је 600-700 евра. Ово је идеална рачуница и знам да таква ситуација не постоји у стварности, али хтио сам показати како ипак све то и није тако црно као што неки желе приказати. Мислим да је то добра цијена ( с обзиром на величину и захтјевност лика), а друго је питање што таквих "тезги" има мало, а загонетача пуно.

    ОдговориИзбриши
  7. Zlatko, daleko od toga da je ovo što je dogovoreno slab honorar. Samo kažem da u globalu imamo problem da se izborimo za bolji status. Ako uporedimo npr. honarar za karikature i slično...
    Mislim da je konkretan honorar sasvim solidan. (Malo će biti "zakinuti" autori sitnih zagonetaka).Ipak, kada se vidi koliko je tu posla (jer je najmanji problem sastaviti i opisati) i kada se to podijeli na 10-15 saradnika (sa perspektivom da taj broj raste) onda se samo može zapaziti da se niko neće obogatiti. Doduše, nije nam ni cilj da se obogatimo već da se ponešto radi, a i da kapne koji dinar.

    Krećemo lagano, pa da vidimo da li će biti sve kako treba. Mene veseli da članovi EK "Kikinda" pozdravljaju ovu novu akciju kluba (koja je u evidenciji "Aktivnosti" upisana pod rednim brojem 79. Podsjećam, postojimo tek 8 mjeseci a već bilježimo 79. aktivnost).

    ОдговориИзбриши
  8. Hajde da se i ja prijavim, čisto da razmrdam vijuge :) Ijekavica mi nije ni najmanje problem. Dapače!
    A što se tiče (ne)plaćanja: ima ona deviza Dela iz "Mućki" - ko ne riskira, ne profitira :)

    ОдговориИзбриши
  9. Evo, onda Rešade, tebi kao desetom prijavljenom dajem javno "zadatak". Radi skandinavku DEJAN RADONJIĆ slika dole desno.

    ОдговориИзбриши
  10. Zaboravih napomenuti da će prvi prilog (2 strane) biti objavljen sledeće nedjelje (29.11). Dakle, to sve treba završiti najkasnije do utorka (za 4 dana). Ko pohita ide u prvi broj :)

    ОдговориИзбриши
  11. Ne znam da li sam i ja "član prijatelj" i da mogu da sarađujem. Šalim se, saradnju prepuštam mlađim kolegama.
    Moram ti reći da je "Pobjeda" ostala dosta dužna pok. Veljku Maksimoviću, ali je to kako vidim sada neka druga "Pobjeda", koja je vladin list.
    Ovo Udruženje ima saradnju takođe sa jednim crnogorskim listom iz Podgorice. Ne znam kako si ugovarao honorar, ali oni ga isplaćuju u evrima i mi njima ispostavljamo račun u evrima.
    Isplata ide preko nemačke banke gde se mora imati tzv.IBAN a onda evri dolaze u banku, valjda ESS. Po obaveštenju da su evri stigli, daje se pismeni nalog da se ti evri prodaju za novac i tada se novac uplaćuje na žiro račun, koji se uz plaćanje poreza isplaćuje saradnicima. Pošto je EKK Kikinda sekcija, znači sve ovo treba uraditi preko računa ESS.Ako nešto zapne, mi vam stojima na raspolaganju. Ja ti mogu poslati jedan prazan račun, da vidiš kako to izgleda. Srdačan pozdrav Jovičić

    ОдговориИзбриши
  12. Radojice,
    1. Članovi prijatelji su ravnopravni sa članovima koji su i članovi ESS. Dakle, saradnja se prihvata i od članova prijatelja.
    2. Isplatu honorara ćemo probati da izvedemo na drugačiji način. Hvala na ponudi, imaćemo u vidu i tu rezervnu varijantu. (EKK ima člana koji je na licu mesta - u Podgorici).

    ОдговориИзбриши
  13. Ako je u pitanju kakva osmerosmerka, mogu i ja (tu nemam jezičke bariere), u tom slučaju odričem se honorara u krosit EKK.

    Štefan Markovič

    ОдговориИзбриши
  14. Štefane, može osmosmerka, ali da po visini ne bude veća od 14 polja. Po širini može od 10 do 14.

    ОдговориИзбриши
  15. Spakovan prvi komplet.
    Zastupljeni autori:
    Ljubica Bilalović
    Rešad Besničanin
    Zlatan Pupezin
    Zlatko Delić
    Nebojša Dragomirović
    Mladen Marković
    Dejan Minić
    Ilija Đurković
    Jovan Nedić
    Verica Rajović
    Slavko Bovan

    ОдговориИзбриши
  16. U međuvremenu stiglo još nekoliko priloga, a i neke najave da su radovi u toku.

    ОдговориИзбриши
  17. Ako za neki ugao zatreba kakva stihovna zagonetka ili rebus ima(š) ih u knjigama,na blogu...eto,to je ono što uraditi mogu...

    ОдговориИзбриши
  18. Izvršena korektura prvog priloga. Zahvaljujem Iliji Đurkoviću i Jovanu Nediću.

    ОдговориИзбриши