четвртак, 19. новембар 2015.

ANADIPLOZNI KVADRAT

Žarko Đokić piše:

Šaljem anadiplozni magični kvadrat (negde sam zapamtio rad Borisa Antonića, mislim da je bio 10x10). Koristio sam tautonime zabeležene na društvenim mrežama (Facebook, LinkedIn). 

Sa engleske Vikipedije

Od 1921. godine, magični kvadrati 10 x 10 se prave i od tautonimičnih reči i fraza, poput „Alala! Alala!“ (duplirani starogrčki bojni poklič). Tautonimični kvadrat 10 x 10 sadrži 5 anadiploznih pojmova koji se ponavljaju po dva puta u oba smera, a tako dobijamo 4 identična magična kvadrata 5 x 5.  

Tautonimi

Tautonim je naučni naziv biljne ili životinjske vrste koji čine dve iste reči, kao Bison bison. Prvi reč je ime vrste, a druga predstavlja specifični epitet ili specifično ime u međunarodnoj biološkoj i zoološkoj nomenklaturi (...) Ranije je u zoološkoj nomenklaturi korišćen termin tautonim, a danas tautonimski naziv (uključuje i tročlane nazive, kao Gorilla gorilla gorilla).  U savremenoj botaničkoj nomenklaturi, tautonimi su izričito zabranjeni (...)

U lingvistici (tačnije: u engleskom jeziku, treba proveriti da li to važi i za srpski!), tautonim je bilo koja reč koju čine dva identična sloga, kao bonbon ili dada (mermer, purpur, berber). Ne zna se kada su takve reči ušle u upotrebu, ali se smatra da su izvedene relativno skoro. Opšti lingvistički termin je reduplikant.
(adaptacija: M. M.)

1 коментар:

Milan Žarkovački је рекао...

Čini mi se da su društvene mreže slab kriterijum - tamo može da se nazove ko kako hoće.