четвртак, 12. новембар 2015.

REČ PO RIJEČ (1034)




KRAJCARA
piše: Ilija Ozdanovac

Krajcar ( krajcara) je, po Wikipediji, mali Austro-Ugarski srebrni novac nazvan po dvostrukom križu na svom reversu , (lat. denarius cruciatus), dok u Klaićevom rječniku nalazimo i tumačenje da je to sitan mjedeni novac Austro-Ugarske, stoti dio forinte, a da je ime dobio po njemačkoj riječi" Kreutzer- Kreuz"- križ.
U 13. i 14. stoljeću kovao se u Meranu, Tirolu i Veroni, a od 1477. i u Halleu. Masa mu je bila u rasponu od 1,69-1,06 grama( postupno je opadala). Od vremena Marije Terezije do kraja 19.stoljeća kuje se od bakra, a kao sitan metalni novac u Austro-Ugarskoj je bio do 1892.godine. Vrijednost kovanica je bila od 1 do 17 krajcara (1, 3, 10, 15, 17 krajcara).
Pored kovanih krajcara, izdavane su i papirnate krajcare u vremenu od 1849.-1860.godine u vrijednosti od 6 i 10. krajcara. 
Kovanica na slici potječe iz 1763. godine, nepravilnog promjera do 27 mm, nepoznate težine, s jasno otisnutim rimskim brojem "XVII" ( 17 krajcara), a znakovit je jedan od natpisa "TRAN" što asocira da je u uporabi bio u ondašnjoj Transilvaniji (neprovjeren navod).
Pored toga , na istoj strani kovanice kružno stoji napis TRANCOTY1763  AR AUDUXBUMEP, dok na drugoj strani stoji MTHERESLADG  NIMGEHUBORE.

2 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Natpis na naličju krajcara glasi ovako: TRAN-CO-TY-1763. AR-AU-DUX-BU-ME-P XVII. Na latinskome: TRANSILVANIA CORNES TYROLUS 1763. ARCHIDUX AUSTRIAE, DUX BURGUNDIAE, ? ? - ?, a na hrvatskome: TRANSILVANIJA, GROFICA TIROLA - 1763. NADVOJVODKINJA AUSTRIJE, VOJVODKINJA BURGUNDIJE, ? ? - ?

Na licu kovanice pišu ove kratice: M - THERESIA - D. G. R. IM - GE - HU - BO - RE što je na latinskome: MARIA THERESIA, DEL GRATIA, ROMANORUM IMPERATRIX, GERMANIAE - HUNGARIAE - BOHEMIAEQUE - REGINA, a na hrvatskome: MARIJA TEREZIJA, MILOŠĆU BOŽJOM, RIMSKA CARICA, KRALJICA NJEMAČKE, MADŽARSKE I ČEŠKE

Nažalost, ME - P nisam mogao dešifrirati.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.