четвртак, 19. новембар 2015.

REČ PO RIJEČ (1041)



PERM
Perm je grad u Rusiji sa oko milion stanovnika. Grad se nalazi na obali reke Kame na brdovitom terenu. Kama je glavni pritoka reke Volge i jedan od najdubljih i najživopisnijih reka Rusije. Ova reka je plovni put koji daje pristup Urala do Belog, Baltičkog, Azovskog i Crnog mora, kao i Kaspijskog jezera. Perm  se proteže na 70 kilometara duž Kame. Perm ima kontinentalnu klimu sa toplim letima i dugim, hladnim zimama.

2 коментара:

  1. Uz ovaj Perm dobro je spomenuti, ne manje važan, jedan drugi perm!
    Dakle, evo, što kaže Sveznajuća Vikica:

    PERM je geološki period, najmlađe razdoblje paleozoika, koji je trajao od 299 do 251 milijun godina prije nove ere. Označava razvoj golosjemenjača, vodozemaca i gmazova.

    Perm je znan i po tome što se na kraju razdoblja, pri prijelazu u Trijas, dogodilo najveće izumiranje biljnih i životnijskih vrsta u povijesti Zemlje, u kojem je nestalo oko 70 % kopnenog života i do 90 % morskog života. Uzrok te katastrofe je znanstvenicima i danas nepoznat.Klima je bila suva.Pangea i dalje postoji i stvara se novi okean Tetis.Ledena povrsina se smanjila na jugu.

    ОдговориИзбриши
  2. Ilija, ovo i jeste objavljeno zbog PERMA koji ti pominješ, Naime, i sam opisujem PERM kao geološki period, a iznenadih se saznanjem da ovaj ruski grad ima milion stanovnika.

    ОдговориИзбриши