среда, 9. децембар 2015.

ENIGMATSKA RADIONICA


Piše: Krsta Ivanov 
U holu Narodne biblioteke u Boru, od 7. do 11. decembra 2015. godine, nalazi se postavka
foto-izložbe „MA KO JE BRE NEPISMEN” u organizaciji Dečjeg odeljena NB i Osnovne škole „3. oktobar” iz Bora. Na ovom reklamnom posteru vidi se da je to nedelja „Pravopisa u slici i reči” i da se svakim danom obradjuje po jedna tema.
Na otvaranju, uvodnu reč i o značaju same foto-izložbe i ostalim temama govorila je direktorka biblioteke Vesna Tešović. Idejni tvorac ove nadasve interesantne foto-izložbe je Saša Čorboloković, profesor srpskog jezika u OŠ „3. oktobar”. On je prisutne podsetio na neophodnost  poštovanja pravopisne norme kako bi jezik bio uređen i očuvan. Po zidovima hola prikazane su „parole” koje su, veoma umesno ispisane ili fotografisane, a koje su negde tamo izgovorili neki u želji da nešto ostave iza sebe.


 Enigmatski klub „Bor” je ponosan što je aktivni učesnik „Nedelje pravopisa”.
„Pravopisna enigmatika” je tema koju smo prikazali kroz ukrštene reči anagrame. U ukrštenici su dati nazivi etnika, tj. stanovnika, kako naseljenih mesta, tako i država. Za prikladne anagrame za ovu priliku zahvalni smo Dinku Kneževiću koji se odazvao našem pozivu i postao akter naše teme kao gost. Imati goste enigmate u narednim Enigmatskim radionicama biće naša stalna praksa.
   Termin za „Pravopisnu enigmatiku” bio je danas (sreda) od 12.30 časova. Takmičenje u rešavanju enigmatskih zadataka trajalo je u dužini jednog školskog časa. Takmičili su se učenici VII razreda dveju borskih osnovnih škola: OŠ „3. oktobar” - Lazar Đalović, Marko Stevanović, Milica Tošić i OŠ „Branko Radičević” – Nevena Bogdanović, Vojin Jevtović, Sandra Radivojević, Milica Stojanović i Anđela Terzić. Učenike iz OŠ „Branko Radičević” pratila je Ivana Mihajlović, profesor srpskog jezika.
Najbolji rezultat pokazali su: Sandra Radivojević, Marko Stevanović i Anđela Terzić. Oni su dobili i prigodne nagrade.
   Takmičenje je upotpunjeno i živom rečju o etnicima, nazivima (ispravno–neispravno) stanovnika mnogih mesta Ba (Bašanin), Ub (Ubljanin), Bor (Boranin – Borčanin), Niš (Nišlija – Nišanin), Rti (Rćanin), Zlot (Zloćanin), Rgotina (Rgoćanin –  Rgotinac), Priština (Prištinac – Prištevac)  itd.
Radomir Matić i ja za ovakav vid prezentovanja enigmatike zahvalni smo organizatorima ove manifestacije i ponosni što smo njen deo.

4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Za pohvalu!

Dejan Minić је рекао...

Bravo, Borani:)

Mogu li ja da se odazovem pozivu i da sastavim rebuse za neku od narednih radionica? Naravno, rebusi bi bili vrlo jednostavni i prilagođeni njihovom uzrastu. Takođe bih stavio i jednostavnu grafiku da ne bude problema oko prepoznavanja.

Krsta је рекао...

Poštovani Dejane a i ostale kolege,
U tekstu o Enigmatskoj radioniici najavili smo, da svaka naša buduća radionica imaće po gosta u zavisnosti od teme koja se obrađuje. Da ne nabrajam imena kolega, možda se neko nađe uvređenim, na koje da tako kažem računamo i da nas neće odbiti,a Ti si se sam i prvi najavio, i računaj na poziv najverovatnije u februaru kada je Nedelja prijateljstva koje organizuje Dečje odeljenje Narodne biblioteke. Hvala na pohvalama! Pozdrav!

Dejan Minić је рекао...

Sa zadovoljstvom ću sarađivati, računajte na mene. Čućemo se oko detalja. Pozdrav!