среда, 2. децембар 2015.

KRAJ SEZONE KRIŽEMKRAŽEM



Piše: Štefan Markovič
Društvo Križemkražem je u subotu 28.11.2015 završilo svoju dvadeset i treću sezonu turnira za naslov državnog prvaka u križemkražmu. Posle devet odigranih turnira i subotnjeg mastersa najbolji u sezoni su bili.
Ova godina je okupila nešto manji broj igrača, nego proteklih sezina (31 igrač, od toga 10 žena), a na turnirima je sudio Bojan Smole iz Kranja. Naslov državnog prvaka je drugu godinu zaredom osvojio Tomaž Lenarčič (Brezovica) ispred Petra Skrbiša (Zgornja Polskava) i Marije Mrak (Škofja Loka). Prvak je ove godine osvojio četiri turnira i dva  druga mesta.
Veliki masters 2015 (osam najboljih igrača sezone) osvojio je Drago Smole (Ljubljana) ispred Petra Skrbiša i Tomaža Lenarčiča. U malom mastersu (svi ostali prisutni na turniru – 14 učesnika) pobedila je Deja Filipan (Ljubljana), inače najstarija članica društva.
Najbolja igračica je postala Marija Mrak. Ona je i prva žena, koja je u dvadeset i tri godine na kraju godine bila među trojicom najboljih.
Najbolja debitantka je Jelka Mihajlovska (Jesenice), najmlađi učesnik Alen Barbirič (Poljčane).
U kategoriji najdužih reči prvo mesto je osvojio Tomaž Lenarčič sa rekordnih 87 reči, od toga 30 sa jedanaest ili više slova, što je takođe rekord. Drugi je bio Peter Skrbiš sa 74 reći, a treća Marinka Blažko (Ivančna gorica) sa 36 reći.
Inače petorica učesnika je sudelovala na svih deset turnira (Tomaž Lenarčič, Peter Skrbiš, Marinka Blažko, Božidar Bajec (Ljubljana) i Silva Čiča (Maribor).
U subotu je bila iskorištena i mogučnost proglašenja najboljih u desetoj sezoni elektronskog igranja križemkražma. Naslov je odneo Drago Smole, ispred Jožeta Miheliča (Radeče) i Tomaža Lenarčiča. Elektronski turnir je okupio 24 učesnika, a turnirom je rukovodio Janez Zupančič iz Ljubljane.

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

31 učesnik kije malo.

Belirac је рекао...

Štefan ne spominje svoj plasman?

N. Petkovski је рекао...

Kakvo je to takmicenje "najduzih reci"?