уторак, 14. мај 2019.

KVIZOVKA UNA 2019

Šarić - Pavičić

Piše: Luka Pavičić
Kao što vam je poznato, proteklog vikenda u Bihaću je održan 5. festival enigmata pod nazivom Una Enigmistica 2019, na kojem se okupilo 20-ak zaljubljenika (kvizovkaši, križaljkaši, premetaljkaši …) u raznoraznim igrama slova. Dakle, uz sastavljanje križaljke na zadani bušman s uvrštavanjem dviju od 5 parova sintagmi, te rješavanje anagrama i drugih enigmatskih vrsta, održan je tradicionalno vrlo zanimljiv i jak turnir u Kvizovki.
Pod sudačkom paskom i kriterijima Zdenka Bakotića, 8 kvizovkaša je podijeljeno u dvije skupine: Miro, Luka, Ćos i Radoja, te Boris, Petar, Hajro i Dragiša, od kojih dvoje prvoplasiranih ulazi u finalnu skupinu. Već u drugom kolu dolazi izvjesnih iznenađenja, kad Dragiša „uzima skalp“ iskusnijem Petru, a kvizovkaški povratnik Ćos pobjeđuje Mira, četverostrukog pobjednika ovog turnira.
U A skupini trojica igrača zatvaraju krug, te igraju pripetavanje u kojem Petar odigrava najvrjedniju riječ, te sa Borisom, koji je dobio sva tri meča, ulazi u finale. U B skupini je također bila vrlo izgledna situacija da se mjesta u finalu traže kroz pripetavanje. Da to ne bude tako pobrinuo se Radoja, koji „uzima mjeru“ Ćosu, dok na drugoj tabli Miro i Luka do zadnjeg poteza igraju vrlo inspirativno, pri čemu je Luka izvukao deblji kraj.
U utješnoj skupini Ćos dobiva oba meča, a Radoja i Hajro po jedan, te ova trojka zatvara krug. U pripetavanju Ćos i Radoja odigravaju jednakovrijedan potez, no radi pobjede u međusobnom kvalifikacijskom susretu, peto mjesto pripade Radoji.
U finalnoj skupini Boris i Luka igraju otvoreno, pri čemu potonji uspijeva pobijediti za svega 3 boda, dok na drugoj tabli Miro u zatvorenoj partiji pobjeđuje Petra. U zadnjem kolu, Boris pobjeđuje Mira, a Luka u predzadnjem potezu prestiže Petra, te trojka zatvara krug. U pripetavanju Boris iznalazi najvrjedniju riječ i pobjeđuje, a viceprvakom postaše Luka koji je imaše vrjedniju riječ od Mira.
Sudac Zdenko je uglavnom bio na visini zadatka, mada je bilo i nekoliko žalbi koje su poništile njegove odluke, ali ako se ovo shvati kao igra, v eće zamjerke bi trebale izostati.
Šarić - Štambuk

Evo i nekoliko turnirskih kurioziteta:
Petar je četvrti a Dragiša osmi, iako na turniru obojica ostvariše samo po jednu pobjedu. U pripetavanju A skupine Dragiša i Petar odabraše istu riječ, no do izražaja dolazi Petrovo iskustvo, te riječ smješta na poziciju s više bodova, i ulazi u finale. Da je kojim slučajem Dragiša odigrao „isti potez“, u finale bi ušao on, jer je bio bolji u međusobnom okršaju.
Najveću razliku 297:82 je ostvario Luka protiv Radoje, kome je (jedinom) pala zastavica, te je Luka za zadnja tri poteza upisao po 30 bodova (prosjek dotadašnjih poteza).
Najtješnje pobjede sa svega 3 boda razlike ostvariše Dragiša protiv Petra (168:165) i Luka protiv Borisa (245:242), kome je pak to i jedini poraz na turniru.
Najmanje bodova, svega 114, je ostvareno u „bunkerici“ Mira i Petra (74:40), u kojoj su igrane riječi do 4 i 5 slova ako izuzeo jedan sedmoslov i osmoslov, te bez korištenja dupliranja riječi.
Najviše bodova, čak 716, u „ljepotici turnira“ ostvariše Miro i Luka (365:351), u kojoj je odigrano 5 „jedanaestica“ (2+3) i 3 desetke (2+1), te obojica odigraše i četverodupliranje riječi, a obje pozicije je otvorio Luka.
Najkonstantniji rezultat imao je Luka, osvojivši u svakom od 5 mečeva preko 200 bodova, a
najviše bodova (351) osvojio je baš protiv Mira, no to mu ipak nije bilo dostatno za pobjedu.

13 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

AUTOOKRPANI je svima jasno - To je Rambo koji je sam sebi zašio ranu (Svi smo gledali taj film). Do tada je bio rađeni Rambo, a nakon toga AUTOOKRPANI Rambo.

Slavko Bovan је рекао...

Dobar ovaj POLUDŽAKIĆ. Prosto dođe čovjeku da uzme manji DŽAK, podijeli ga na pola i dobije jedan poludžačić i jednan dio koji je ako se ne zašije s jedne strane komotno može nazvati poludžaKić

Luka је рекао...

Gornji osvrt na kvizovkaški turnir je moje viđenje slijeda događanja, koje s aspekta sudionika može biti i subjektivnom, no svakako se to može ispraviti kroz komentare ostalih.

Анониман је рекао...

Na turnirima u Međimurju usvojeno je pravilo da uz svaku zabilježenu riječ ide i bilo koji zabilježeni (bar dvaput) prefiks i svima su ta pravila jasna. Na Uni to pravilo ne vrijedi, pa me zanima kako su priznate: PRAMUMASTO, NEOMAGIJSKA, SUGREMLINI, AUTOOKRPANI i
SAOHLAĐENA.
U kvizovci je najvažnije da svi igrači na početku turnira znaju što mogu uvrstiti. Ja imam dosta iskustva ali na Uni nikad nisam znao pravila, tj. svaki put sam nešto novo "naučio".
Ajmo se dogovoriti do sljedećeg turnira.
Pozdrav svima, Pero

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Bud је рекао...

Dugo nisam igrao turnirsku kvizovku (mislim da je moj zadnji turnir bio 2008. u Međimurju), a glavni je razlog bio upravo nedefiniranost pravila sastavljanja i priznavanja riječi, te jedan turnir na kojem sam bio promatrač, a na kojem su se priznavale zapisane riječi s n-brojem prefiksa. Tako se na ploči našla (priznata) riječ od 11 slova (otprilike): DOPRINAUZUŠ!!!

Tada sam odlučio da igru (koju i dalje smatram najljepšom na svijetu) ne želim više igrati (barem turnirski).
Nakon toga se, kao što navodi Pero, ustalilo pravilo priznavanja zapisane riječi s jednim (bilo kojim) prefiksom. Nije mi se svidjelo, ali je barem bilo jednoznačno (što je trebalo i sucu olakšati ne/priznavanje riječi).
Bio sam uvjeren da to pravilo vrijedi i na ovom unskom turniru, ali sam se, očito, prevario. Sad se pojavio i kriterij smislenosti i logičnosti složene kombinacije. Prihvaćam, ali po meni, problem je u definiciji smislenosti, koja sigurno nije (i neće biti) jednaka svima. Zapravo sam iz partije u partiju na turniru "učio" što mogu, a što ne smijem staviti na ploču :):)

Moj rezultat na turniru (koji uopće nije bitan) odredile su dvije (nepriznate) jedanaestice, obje su bile kovanice prefiksa i zapisane riječi. Jedne se ni sam ne mogu sada sjetiti (čini mi se da je prefiks bio TERA), druga je bila POSTBAJNOST.
Ponovo se vraćam na pomenuto pitanje procjene smislenosti i logičnosti takve kovanice (ove koje se sjećam). Sudac ju je odbacio (ovo nije strelica upućena Zdenku, razgovaramo o kriterijima), dok sam nakon partije čuo mišljenje da sam se trebao žaliti jer je riječ "smislena".

Zašto sve ovo pišem? Podržavam Peru u nadi da će se kriteriji ujednačiti i dovesti u okvire da budu (gotovo) jednoznačni, tj. prepoznatljivi i jasni svima. Ujedno se isto tako bojim da o tome (pre)dugo razgovaramo, ali da rezultati nisu ni izbliza vidljivi.

Lijepo me Luka u svojem izvještaju imenovao "kvizovkaškim povratnikom", ali se bojim (nažalost) da se ponovo ne vratim u "ilegalu".

Ako ja mogu dati svoj glas, ja bih da se vratimo na pravila koja su bila u neka davna vremena, kada nisam mogao dočekati novi turnir (iako ih je bilo dosta, tako da se i nije baš trebalo dugo čekati).

Odnosno, ako se sve na svijetu mijenja, napreduje, postaje kvalitetnije i zanimljivije, neka promjene zahvate i kvizovku, ali ne ostavljajući previše prostora "za lutanje".

Pozdrav svim kvizovkašima, Bud

Hajro је рекао...

Hvala Luka na izvještaju sa turnira. Hvala svima na kritici i iniciranju usavršavanju pravila - prije svega, kakva god da su, mora igračima biti jasno šta može, a šta ne. Bilo bi najbolje da krenemo od nekog objavljenog koncepta (ili više njih) i pokušamo kroz diskusiju doći do vrlina i mana, mogućih kompromisa ili različitih varijanti. Ne treba se zanositi da ćemo postići nešto savršeno, ali da može bolje sigurno može i, mislim, mora. Ali, neće samo od sebe..., neće niko treći to uraditi za nas. To se odnosi na igrače, arbitre i organizatore, idemo pokušati. Unaprijed zahvaljujem (kao vrlo frustrirani organizator) svima koji su voljni pomoći.

Posebnu zahvalnost svi dugujemo Zdenku što se prihvati te nezahvalne uloge. U nekoliko navrata sam bio član žalbenog vijeća, jednom propustio da pronađem zabilježen pojam (regularno guglanje nije pomoglo).

Bud, hvala na dolasku, nemoj odustajati, bilo je super vidjeti te ponovo za stolom. Idemo formulirati prijedloge, ako bude strpljenja imaćemo zadovoljavajući rezultat. Vjerujem da je bolje da je kbvizovka održana i ovakva, nego da smo svi koji smo bili frustrirani digli ruke.
Sjećam se da sam oštro pisao protiv prihvatanja brojnih prefiksa i sufiksa ...

Slavko Bovan је рекао...

Jedan komentar je obrisan jer se komentator nije potpisao. Nisam TOĆNO znao ko je autor te komentar ode u korpu za otpatke.

Slavko Bovan је рекао...

Inače, ovu igru obožavam baš zbog onih i onakvih riječi koje pomenuh u prvim komentarima, sve sa namjerom da podstaknem (provociram) diskusiju.

Da sam imao takva slova, velika je vjerovatnoća da bih odigrao ISTO.
Da je moj protivnik odigrao te riječi, velika je vjerovatnoća da bih uložio žalbu.

Dakle, ovo jeste igra slovima i "nadmudrivanje".

Takođe, pitanje je zašto stoji TOĆNO na tabli. Možda je tako rival imao neki interes da upravo tako stoji :)

Oni koji ne igraju kvizovku treba da znaju da se može upisati i ŽGRLJF i tako će stajati ako protivnik ne uloži žalbu. Odnosno, svaka upotrebljena riječ ne mora nužno biti i jezički ispravna

B је рекао...

Koliko ja shvaćam TOĆNO je ok, pridjev od imenice TOĆ (umak)

:):)

Hajro је рекао...

Postavio sam na https://abcitd.blogspot.com/ rezultate, analiza će biti za koji dan. Evo ovdje istog teksta:

KVIZOVKA

1. Boris Nazansky
2. Luka Pavičić
3. Miro Šarić
4. Petar Štambuk
5. Radoja Racanović
6. Budimir Ćosović
7. Hajrudin Hodžić
8. Dragiša Cetić


BUŠMANIJADA

1. Boris Nazansky 142
2. Hajrudin Hodžić 114
3. Nebojša Dragomirović 106
4. Radoja Racanović 105
5. Rešad Besničanin 95
6. Vladimir Kutnjak 86
7. Luka Pavičić 83
8-9 Žarko Đokić 75
Nevenko Soldo 75
10. Ibro Memić 72
11. Budimir Ćosović 47
12. Marko Smolčić 24

RJEŠAVANJE

1. Boris Nazansky 177
2. Nebojša Dragomirović 174
3. Vladimir Kutnjak 156
4-5. Rešad Besničanin 127
Radoja Racanović
6. Gojko Mandić 93
7. Žarko Đokić 62
8. Marko Smolčić 52
9. Nevenko Soldo 50
10. Stjepan Horvat 36

Unknown је рекао...

Pozdrav kvizovkasima.
Pravim trenutno virtuelnu kvizovku.
Prototip table : https://i.imgur.com/XFphMp9.jpg

Da li neko moze da mi posalje zvanicnu frekvenciju slova ? Na internetu postoje kontradiktorna pravila.

Esad

Slavko Bovan је рекао...

Čini mi se da je ovdje naveden tačan broj slova.
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BB