среда, 15. мај 2019.

REŠAD O KVADRATIMA




Piše: Rešad Besničanin
Nedavno sam u Bihaću kupio knjigu Borisa Antonića “Zbirka kvadrata 7x7 (1930.-1991.)” i zaista sam uživao dok sam je pomno iščitavao. Primetio sam tako da u njoj postoje i kvadrati koji su izostavljeni iz ove zbirke je im reči nisu u skladu sa enigmatskim pravilima ili su u njima nepostojeći pojmovi.
   Danas bi se neki od ovih kvadrata mogli lako redigovati, posebno u ovo doba interneta. Evo kao ilustracija kvartet takvih kvadrata, u izvornom iredigovanom obliku.
  I na kraju podatak cenjenom kolegi Borisu Antoniću da je Pikal pseudonim Milana Jelenkovića (pominje se na stranici 198.) a Kruno bi trebao biti pseudonim Željka Jandragića.

10 коментара:

Анониман је рекао...

...NASELJE KOD SARAJEVA SE ZOVE OTES , A STANOVNICI " VALJDA " OTEŠANI ??? ... Tonći

B. Antonić је рекао...

Rešade, hvala ti na povoljnom mišljenju.

Belirac је рекао...

A zar nisu saradnici časopisa "Zenit" bili zenitisti?

Раде Гољовић је рекао...

Ја нисам на папиру стручан, али ево коментара мог колеге који је стручан...
СТОЈАТИ је регуларан глагол, а чак и на неколико дијалекатских подручја наших језика је и чешће коришћен од СТАЈАТИ.
Примедба испод левог магичног квадрата „... Треба СТАЈАТИ" није на месту јер је све у складу са правописом.

Раде Гољо и колега му лектор

Zdravko је рекао...

Šipka kaže slijedeće:
(не ), -јём 14.5.1.1.(2).

Međutim, u slijedećoj odrednici su stajati i stojati ravnopravni oblici:
= , стојим, прил. сад. стојeћи 14.5.1.1.(4).

On stavlja znak jednakosti i između ova dva oblika:
= , престојйм, (проборавити стојећи) 14.5.1.1.(4).

Zdravko је рекао...

Mislio sam podebljati riječi, ali su "ispale".

Ovako bi trebalo biti:
стајати (не стојати), -јём 14.5.1.1.(2).
стајати = стoјати, стојим, прил. сад. стојeћи 14.5.1.1.(4).
престојати = престајати, престојйм, (проборавити стојећи) 14.5.1.1.(4).

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Nedjeljko Nedić је рекао...

U lokalnom izgovoru oraško-šamačkoga kraja kaže se STOJATI. Ne bih rekao da je Kruno - Jandragić.

Slavko Bovan је рекао...

Jedan komentar obrisan iako nije bio anoniman, ali mi se potpis učinio kao sumnjiv (Moguće da se neko lažno predstavio).

Slavko Bovan је рекао...

O jednom komentaru.
Juče se pojavio ovaj komentar:
Анониман је оставио нови коментар на ваш пост "REŠAD O KVADRATIMA":

“Објасните: ТРЕБАО или ТРЕБАЛО?
У последењем делу Решадовог текста стоји:...а Круно би требао бити
псеудоним Жељка Јандрагића.
Живадин
(Упс: имам проблема са компјутером, нисам анониман)”
Potpis mi je bio sumnjiv jer se Živadin obično kao komentator javlja sa Google nalogom, a svi znamo da on nije jezički stručnjak, pa sam osnovano posumnjao da neko pokušava da zloupotrebi njegovo ime. (Ovo pogotovo sad, kada traje prepucavanje na dva ESS bloga sa mnoštvom anonimnih komentara vrlo interesantnog sadržaja – Npr. Jedan ekavac iz RADINCA piše ijekavski komentar, ali stavlja IJE tamo gdje ga ni jedan ijekavac ne bi turio, a tu je i pojava brisanja samo anonimnih komentara koji na tim blogovima “ne duvaju u istu tikvu” sa blogogazdama, a brisanje onih koji su kritični prema istim…).
Dakle, da bih zaštitio Živadina, te vaspitao (eventualnog) anonimca, komentar sam skinuo, iako u njemu ima materijala – TREBAO – TREBALO (doduše, fali DA uz TREBALO), a sve radi “mira u kući”. Uz konstruktivnu raspravu o Rešadovom DOBROM prilogu I DOBRIM reakcijama, ne treba mi (nam) iscrpljivanje u prepucavanju anonimaca.
Jutros mi stiže poruka od Živadina Jovanovića u koji napisa da komentar jeste njegov, ali sve ovo pišem jer u poruci stoji rečenica “Nisam znao da me sa toliko podozrenja, mržnje u klubu tretirate..”
E, zbog takvih rečenica povremeno mi dođe da sve ovo (blog) zgužvam i bacim i povučem se u hladovinu. Aman ljudi, jeste da imam čvrste živce i da mogu da istrpim svašta, jeste da se trudim da budem korektan prema svima (čak i onima koji nisu korektni prema meni)...ne tražim da mi se klanjate do zemlje (taman posla!!!!) ali malo (samo malo) uvažavanja ne bi škodilo.
Zažmurih na jedno oko na Živadinovu opasku o mržnji (jer ja, a ni EKK ne mrzimo nikoga, čak ni one koji su se više puta na internetu deklarisali ko su i šta su) te mu poslah poruku:
"Pardon.
Baš zato što si se potpisivao nalogom, pomislio sam da je neko pokušao da se lažno posluži tvojim imenom, pa sam skinuo DA TEBE ZAŠTITIM.
Ponovi komentar.
Pozdrav”

Poruka je otišla u 09.06 sati (Živadin mi je pisao u 09.01), a pošto on ne stavlja komentar koji je TREBALO DA ponovi, evo sada ove objave. Odoh sada da počupam kablove sa TIO i odselim se u Tunguziju. (Kafu smirušu sam već popio).