четвртак, 21. мај 2020.

MILANOV PASIJANS

 
Dragi rešavači,
pošto ste nedavno pasijans koji sam smatrao jedva rešivim velikodušno nazvali „nesvakidašnje izazovnom kombinacijom“, odlučio sam se da objavim i ovaj – već neko vreme uzaludno čeka da ga učinim lakšim. Potrebno je, naravno, otkriti čije nas oči posmatraju sa ove stare fotografije – i unapred čestitam onome ko ga završi (sve reči su u RMS). Dakle, rešavate na sopstvenu odgovornost :)
Milan Sečujski

12 коментара:

Andon Koloski је рекао...

Ne bih da kvarim užitak rešavanje ovog pasijansa ostalim.Ove prelepe oči pripadale su...
Sad i ja počinjem da tražim Milanovo zamišljeno rešenje.

Andon Koloski је рекао...

Proba:
GLEĐENJE
-glađenje
-građenje
-...
-traganje
-...
GUŠTARA
-bugaraš
-...
-...
-...
- čorbica
BOLJČICA

Milan Sečujski је рекао...

Četiri pogotka i jedan promašaj :)

Svetlana је рекао...

Moglo bi i

GUŠTARA
šugarac
ušarica
orašica
i onda mi je stalo znanje. :D

Pošto je prošlo put bilo neke dikusije oko polurešenih zadataka, da napišem da je meni mnogo lepše kada više nas učestvuje i zajednički dođemo do rešenja, pa zato i upisujem samo delove, a pasijans je idealna zagonetka za tako nešto.

Радоја Рацановић је рекао...


Hm, ja sam prošli put pomenuo poluriješeni zadatak zbog toga što rješenje nije bilo upisano 24 časa nakon što su otkriveni svi ključni pojmovi, a radilo se o pasijansu "petici", koji se smatra najlakišim za sastavljanje i rješavanje. Diskusija koja se potom razvila pokazala je da to, u tom konkretnom slučaju, nije bilo baš tako.

Koristeći opet rješenja do kojih ste Vi, Svetlana i Andone došli, ja bih ponudio ovakvo konačno rješenje:

GLEĐENJE
gLAĐENJE
GrAĐENJE
RGeTANJE
tRAGANJE
ŠTRaNJGA
GUŠTARA

ŠUgARAC
UŠaRICA
OrAŠICA
bAORICA / bROŠICA
ČoRBICA
BOLJČICA

Naravno, svi smo prepoznali Gretu Garbo kao konačno rješenje.

Радоја Рацановић је рекао...


Lako je moguće da Milan ima drugačije rješenje, pogotovo u drugom dijelu, pošto je napisao da su sve riječi navedenu u RMS. Tu nema riječi baorica i brošica.

Brošicu sam prvo tražio po smislu, ali je nisam našao u rječnicima. Međutim, može se naći na internetu u značenju: broš, brošić, broška, tj. kao dio nakita, ali kao i "uređaj za polaganje provodnika u kanale".

Baorica je navedena u RSANU i znači bajalica (osoba koja se bavi bajanjem).

Milan Sečujski је рекао...

Da, što se donje polovine tiče, pretpostavljam da ima više rešenja - ja sam se opredelio za ono koje je kompletno u RMS. Reč BAORICA se, recimo, nalazi u RSANU ali ne u RMS, što je ne čini manje korektnom, ali pretpostavljam da je malo teže doći do nje. Moje rešenje je:

GLEĐENJE
Glađenje
gRađenje
rgetanjE
Traganje
štrAnjga
GUŠTARA
šuGarac
grAšica (=grahorica, RMS)
gRabica (=mala graba, jendek, RMS)
Barčica
čOrbica
BOQČICA

ali mislim da ćemo se složiti da pasijans rešava onaj ko iskopa RGETANJE. Molim vas, recite mi, kako ste to uspeli?? Ako nešto nisam očekivao to je da ovaj pasijans bude rešen u roku od 24 sata. Sećam se kako nikako nisam uspevao da ga završim pošto mi je bila neophodna reč koja ima tačno tih 7 slova - i kad je nisam našao na uobičajenim mestima, pogledao sam pod "RG", više iz radoznalosti nego iz ikakvog očekivanja da ću tamo nešto naći.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Radoja je sastavljao pasijanse 80-ih godina u Kvizu!

Svetlana је рекао...

Milane, nije ni čudo što si rekao da je težak. Otprilike za polovinu ovde navedenih pojmova nisam čula. :)

Svaka čast Radoji kako je "izvukao" rgetanje. Ja bih takvu reč odmah odbacila kao nepostojeću i ne bih je ni proveravala. :D

Pošto sam joj pogledala značenje, napisaću i za ostale da znaju:
RGETATI - tupo zveckati, kloparati, a morala sam pogledati i šta je štranjga - isto što i štranga. :)

Milan Sečujski је рекао...

Ja nisam (bio) čuo za tri, tako da nisam daleko :)
Još jednom bravo za sve!

Радоја Рацановић је рекао...


Ja sam, u stvari, sastavio jedan jedini pasijans i to za Kvizov konkurs 1982. godine. Ta zagonetka se tek bila pojavila i to je bio prvi konkurs te vrste, a njegov raspis i rezultati objavljeni su na ovom blogu zahvaljujući Jovanu Nediću u rubrici Nostalgija 800 i 801.

Nisam siguran, ali mislim da su te sedmice, njih 6, koje su prošle na tom konkursu bile prve sastavljene i objavljene sedmice kod nas. U istom 280. broju Kviza zajedno sa pobjedničkim - Kurnikovom i mojom sedmicom - objavljena je i prva osmica čiji je autor potpisan pseudonimom Ašinis.

Радоја Рацановић је рекао...


Meni je kao sastavljaču ukrštenih riječi i dugogodišnjem korisniku dvomatičnog rječnika poznato postojanje nekoliko pojmova koji počinju sa rg-, tako da sam do ovog rgetanja došao prilično lako, s obzirom da se na trećoj poziciji tražilo slovo E, a nije išlo sa gre-.

U mom kraju, da ne kažem selu, se isključivo koristi oblik štranjga, više nego konopac i uže, tako da sam i do tog pojma došao veoma lako.

U nastavku sam htio ispoštovati ono što su Svetlana i Andon već bili riješili, i fokusirao sam se da pronađem vezu između orašice i čorbice, tim više što je struktura slova "govorila" da je ona moguća. Kao što sam već gore napisao, znao sam da to nije rješenje koje je Milan zamislio.