четвртак, 4. фебруар 2021.

KADA DINKO ANAGRAMIRA


6 коментара:

Анониман је рекао...


Rešenje: EPSKA NARODNA PESMA BANOVIĆ STRAHINJA

Vlašar

Slavko Bovan је рекао...

Da.

Zdenko је рекао...

Čestitam Dinku, uspio je u potpunosti prepričati sadržaj pjesme. Uz jednu opasku: ovako dugi anagrami bi ipak trebali biti čisti, jer ima dosta slova za kombiniranje.

AMA, S NEBA SHVAĆEN OPROST KIDNAPIRANJA!

Анониман је рекао...

Zdenko, hvala na čestitki.

U potpunosti se slažem s tobom da bi dugi anagrami trebalo da budu čisti. Ovde je problem što sam ja hteo da se kroz anagram(e) lako prepozna naziv pesme, a da se potom od preostalih slova dođe do vrste dela. Kada se pesma analizira onda se vide da su glavne ličnosti VLAH ALIJA (nedostaju slova L i J), ANĐELIJA, ANĐA (nma Đ, J i L), stari JUG BOGDAN i Anđina braća JUGOVIĆI (nema JUG) i BANOVIĆ STRAHINJA (koji je u nazivu pesme). Da bih bio određen odlučujem da ubacim VLAH (Aliju) i time proširim prva dva anagrama, ali jasno povežem anagram i pesmu.

Osnovna vrednost pesme vezana je za žrtvovanje za voljenu ženu, oprost nevernoj ženi i njena odbrana od najbliže rodbine zbog sramote koju je svima nanela. Ti si otimanje, oprost i izdizanje iznad sredine obuhvatio u svom anagramu, ali je anagram teško rešiv jer se ne može direktno povezati sa rešenjem. Ja sam to probao u trećem anagramu. Prva rečenica je ispala dobro, ali mi je falili slova da oprost stavim u drugu rečenicu, pa sam to završio telegramskom naredbom.

Dinko

Zdenko је рекао...

Ovo je jedan opisni pokušaj bez imena likova. Mislim da onaj tko je pročitao pjesmu ili gledao film, može dokučiti o čemu se radi.

BANE, PA HARA DVOR, PA SNENA KĆI OSTA S NJIM!
S NJIM SPAVA ,TE HOP, NASRĆE NA ODABRANIKA!
I POP I NJENA BRAĆA TVRDE: OSMANSKA SNAHA!
AMA, S NEBA SHVAĆEN OPROST KIDNAPIRANJA!

Zdenko је рекао...

Film je sniman u dvorcu Ribnik blizu Karlovca.