уторак, 2. фебруар 2021.

NOSTALGIJA (1145)

Orbis 426, 11.06.1991.
Prilog: Gojko Mandić
 

20 коментара:

Gojko је рекао...

NEKA STRANE zadnje, joj
neka mene sad na njoj!

Belirac је рекао...

A ko je Narcis Taso?

Zdenko је рекао...

Narcis Taso je STARI NOSAC!

Zdenko је рекао...

Sigurno je i STAR SIN OCA!

Анониман је рекао...

lepa ukrštenica, po Hajrinom ukusu

Hajro је рекао...

Hvala anonimnom komentatoru, pogodio je u sridu, tako treba komentirati, ne bježeći od negativnih činjenica, bockajući bez nepristojnosti, podstičući na dalje komentiranje... bravoooo! Potpis zaista nije važan, važna je kvalitetna reakcija na post.

O križaljci i kontekstu - pseudonim mi je nepoznat, možda će Slavko znati, a mogao bi se i autor javiti. Zašto je ovaj rad objavljen u Orbisu, zašto je objavljen ovdje? Nemam odgovore. Po datumu objavljivanja znam da je u to vrijeme Slavko bio sam u redakciji, ja sam sa porodicom bio u Banjoj Luci na višemjesečnom neplaćenom odsustvu, dolazio sam u Sarajevo, radio u redakciji koliko sam stizao (kao honorarac, tako su šefovi riješili tu situaciju). Križaljka može biti primjer svega suprotnog od mog autorskog i uredničkog pristupa (od obrade teme, sastava, opisa...), ako sam je i vidio prije objavljivanja lako moguće da sam je pustio jer Slavko nije mogao stizati. I kad smo obojica bili prisutni nije bilo lako držati ritam i željeni kvalitet.

Hvala Slavku što nije (još) obrisao anonimni komentar "lepa ukrštenica, po Hajrinom ukusu". Križaljka je loša i to treba reći, nastaviti o izdanju, kriterijima na osnovu kojih je izrečena ova ocjena, drugim brojnim temama za koje ova objava (tada i sada) može biti dobar šlagvort.

Slavko Bovan је рекао...

Ne sjećam se ko je Narcis Taso, ali je najvjeroavnije skandinavka objavljena kao podstrek nekom novom sastavljaču. I sada bih ovakvu skandinavku objavio nekome ko je pokazao interesovanje za enigmatiku. Omotnih skandinavki je uvijek nedostajalo jer je trebalo krenuti od dobrih fotografija. Omotne stranice su u gro slučajeva naručivane (Hajrin zadatak) ili su objavljivane "obične skandinavke" koje su imale sreću da u tom trenutku neko od fotografa ponudi aktuelnu fotografiju. Ekstra Nena je tada bila vrlo aktuelna.

Hajro је рекао...

Podstrek i potpisivanje pseudonimom? Može biti.

Neke od kolor skandinavki u Orbisu su vizuelno atraktivnije od većine današnjih. Ogromna je razlika u izvorima i tehnologiji u ovih tridesetak godina. Nije ovo pokušaj branjenja ničega i nikoga, tek podsjećanje da bi bilo lijepo analizirati izdanja, primjerima potkrijepiti vrijednosti i mane, porediti sa drugima iz tog vremena... Štef stalno podstiče na takav i sličan rad, možda jednog dana, možda neki od trenutnih penzionera, ja još uvijek odrađujem 8 sati dnevno redovnog posla, a i nemam izvore. Zahvaljujući Peri imam samo Feniks, sve ostalo što su mi drage enigmatske kolege poklonili je u Bihaću.

Belirac је рекао...

Nedjeljko bi svom "Leksikonu zagonetača BiH" trebao dodati i pseudonimarij. Pored pseudonima Narcis Taso, u 426. broju "Orbisa" (11. VI. 1991) pojavljuju se još: Teuta, Liza, Meri, Džems, Risto.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Prijedlog je dobar, ali će biti puno grešaka i dosta nerazjašnjenih. Od ovih pet znam da su Teuta i Džems Marinovićevi, a Meri je Emir Vučijak.
Pronaći ću sve brojeve Orbisa i prelistati ih i radi zagonetača koje nisam uvrstio u prvo izdanje.

Hajro је рекао...

Liza je Ejub.

Gdje ćeš pronaći sve brojeve Orbis-a?

Belirac је рекао...

Meri - Emir, baš anagramski logično.
A zašto li je Ejub - Liza?

Hajro је рекао...

Ne znam. Nadam se da nisam pogriješio, nadajmo se da će se Ejub javiti.

ESSA је рекао...

Tako je Hajro! Liza je jedan od mojih pseudonima!
Jovane, Liza je vezana za moj horoskopski znak! B(LIZA)NCI. Pozdrav

Belirac је рекао...

Ovo bi mogli biti zanimljivi podaci za Nedjeljkov pseudonimarij: pseudonim - autor - objašnjenje.

Nedavno je, npr. Nedjeljko na slom blogu prenio jednu moju zagonetku potpisanu ovako: B. Milankin. On zna da je to bio moj potpis, ali možda ne zna da znači: brat Milankin.

Анониман је рекао...

Spominjani autor,
Nije pseudonim.
Vise objavljenih skandinavki , Orbis Br.417 april 1991 godina u posjedu.Komentari vrlih enigmaticara simpaticno artikulisani.
Narcis Taso

Анониман је рекао...

Sastavljac skandinavke.
Nije pseudonim.

Narcis Taso

Анониман је рекао...

Zdenko, ti si ober king za premetaljke.
Narcis

Slavko Bovan је рекао...

Hvala na javljanju.
Evo prilike da nam se g. Taso priključi prijsjećajući se dana kada je objavljivao u "Orbisu".

Npr. u toku su konkursi za Enigmatske Dane Ludaje, SOZAH i konkurs ESS.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.