понедељак, 10. мај 2021.

NOSTALGIJA (1126)

Orbis 189, 24.11.1986
.Prilog: Jovan Nedić

 

7 коментара:

  1. Анониман10. мај 2021. 14:59

    Divan lik - sadržaj prilično loš. Nedostaje: RELATIVI. Problem STAROSVATATI i STARA BAŠKA. Pero

    ОдговориИзбриши
  2. Zašto je sporna Stara Baška?

    ОдговориИзбриши
  3. Stoji STAROSVATATI treba STAROSVATITI. Pod 17 uspravno treba IVARI
    a ne avari.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Jovane, već dugo mi stoji na stolu neriješeno... Za ovakav lik je i danas potrebna velika hrabrost (i drskost), prije 35 godina je to bilo istinsko čudo. Napisah komentar uz opise i da bih pripremio rješavače na sadržaj, neizbježno je prisustvo manje kvalitetnih pojmova. Tako je i danas u velikoj većini rekodnih radova, plus ovdje su svi uvršteni pojmovi riječi, što ne vrijedi za jednoslove i dvoslove u sredini mreže.

    Ovo je primjer istraživanja krajnjih dometa, pokazivanja moći autora, prepoznavanja i isticanja fantastičnog dostignuća... Da li bih želio ovakav lik u svakom broju? Da, ali uz ispunjenje uvjeta kvaliteta uvrštenih pojmova (svježine, zanimljivosti...) što je objektivno nemoguće. Dakle, ovakav kakav jeste rad jeste izuzetno dostignuće, posebna kategorija (zato je tu komentar urednika), samim tim rijedak prilog što je i normalno i dobro. Nije lako usmjeravati autore u željenom pravcu, Vojin je savršen primjer za to, super nadaren kombinator koji radi u zanosu, gledao sam ga, fenomenalna brzina i lakoća kombiniranja. Kako u zanos ugraditi stroge kriterije kad je riječ o izboru riječi, misao na rješavača, smanjiti težinu PDR-a i bjelina...? Vjerujem da je put u masovnijem objavljivanju (i time ohrabrivanju) drugačijih vrsta dostignuća, a ovakvim čudima dati vrhunsko poštovanje i odgovarajuću prezentaciju.

    ОдговориИзбриши
  5. Kad se povela priča o ovakvim sastavima, nisam se sjećao ovog Vojinovog sastava, a pogotovo nisam znao da sam ga i rješavao. Ne vjerujem da je rješenje iz vremena kad je sastav objavljen, vjerovatno je od prije nekoliko godina otkako sam se zainteresovao za "Orbise"...

    ОдговориИзбриши
  6. "STAROSVATATI" je moj previd, a da ASTAR može imati i ženski rod ASTARA stvarno nisam znao...

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман10. мај 2021. 22:36

    RokBan sporno je staro i staro u istoj mreži. Al nema veze... Pero

    ОдговориИзбриши