петак, 20. октобар 2023.

KRIŽALJKE - SOZAH

(Blog B. Modrića)

Prvi dio natjecateljskog dijela 39. SOZAH-a bio je dopisni natječaj u sastavljanju zagonetaka. Natječaj je raspisan 17. svibnja 2023. godine zaključno sa 30. lipnja 2023. godine (44 dana). 

Jedan od zadataka je bio sastaviti klasičnu križaljku 20x14 s tematskim pojmovima DRAGALIĆ U ZAGONETKAMA i SLAVONSKI KULEN.

Radove je ocjenjivao žiri od tri člana: Radoja Racanović, Nebojša Dragomirović i Željko Lebeda. Član je bio i Tonči Milat, ali zbog privatnih obaveza i odlaska u SAD, Tonči je naknadno odustao od žiriranja.

Na natječaju za križaljku sudjelovalo 48 natjecatelja.

Prvo mjesto je osvojio ŽELJKO JOZIĆ


Drugo mjesto je osvojio DARKO GALIĆ
Treće mjesto je osvojio ZORAN RADISAVLJEVIĆ

Naknadno dodato:

7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Čestitka najboljima.

Slavko Bovan је рекао...

Može li neko napisati nekoliko riječi o Mariji Zurak?

Slavko Bovan је рекао...

Modrić je objavio još nekoliko radova. Naknadno ću ih prenijeti na ovaj blog (sutra). Takoće ću se pozabaviti i štitovima.

Slavko Bovan је рекао...

U ćaskanjima u NG se pretresala KORNETISTKINJA. Druga po učestalosti u razgovorima, odmah iza UHATE LISICE iz jednog dobrog (kažu tako!) rada koji je dobio nulu zbog te dugouhe lisice. Ponavljam svoj stav, da niko nije trebalo da dobije nulu. Radovi s propustom je trebalo da dobiju makar jedan bod.

Анониман је рекао...

Organizirani ispraćaj - je li to naziv nekog djela? Nije valjda i to sintagma..., kao neorganizirani ispraćaj i sl. Željko

Mandrak је рекао...

Čestitke svima.

Pogledao sam i naknadno objavljene radove i primećujem da su naniže mreže sve crnje i crnje, sve sami otaljani bušmani i ne bih se posebno zadržavao na njima. Prokomentarisaću samo top 3.

Pobednički rad je dobar, solidno izbalansiran, sa finom glavnom kombinacijom. Mestimično je neambiciozan (recimo, nejasno je zašto nemamo 14 - icu kao prvi uspravni pojam) i sadržinski malo praznjikav, ali je nedvosmisleno profesionalan i zanatski sasvim korektan.
(Uzgred, ne znam kakvu je dilemu imao skup sozahovaca u vezi sa kornetistkinjom. Kao neko ko mora da prati nasilnu i ubrzanu evoluciju hrvatskog jezika da bi mi tamo objavili poneki rad, iz prve ruke mogu da vam kažem da se još nisu dogovorili da li se ona koja svira flautu zove flautistkinja ili flautistica, pa dok se to institucionalno ne reši, oba sufiksa su u uporabi).

Što se drugoplasiranog tiče, kao sudija nikada ne bih visoko rangirao rad sa 4 centralna dvoslova, od kojih takoreći nijedan nema valjano opravdanje. Takođe, neka rešenja mi se ne dopadaju jer spuštaju rad na nivo amaterizma, a imamo i jedan usmnjivi par: snesti i unosak (inače, uobičavamo da u bar takmičarskom radovima na a 1 poziciji imamo imenicu, ne glagol). Ukratko, rad je simpatičan, ali je bogato čašćen.

Kao što je Željko gore primetio, u trećeplasiranom radu imamo konstrukciju "organizirani ispraćaj", a to je i jedan od pojmova na kome leži glavni adut mreže: moleraj. On valjda nije rađen s namerom da nas fascinira dimenzijama već strukturom, mada ne bih rekao da je operacija sasvim uspela. Da imamo i 4. pojam u moleraju, utisak bi bio kudikamo pozitivniji, bez obzira na očigledno prisustvo krša i šuta (brusaći kamen?!?!). Sve ostalo je u drugom planu i čini zakrpu moleraja, a kao najsvetlije tačke izdavajam dve 14 - ice uz ivice.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.