недеља, 3. децембар 2023.

NOSTALGIJA (1925)

Čvor Razbibriga br.200 (06.07.1974.) str.5.
 Prilog: Gojko Mandić

Prilog: Jovan Nedić

6 коментара:

Zdravko је рекао...

Evo i Hajrine (u nekim krajevima bi vjerovatno rekli Hajrove) simetrične križaljke.

Hajro је рекао...

Hvala Gojko. Autoru je ovakav post lijepo podsjećanje, ostalim, objektivno, ne baš značajan dobitak. Naravno, svi (ili većina) ćemo redovno navratiti na blogove iako objavljivanje neriješenih mreža nema previše smisla. Još naravnije, dužni smo i dozu zahvalnosti onima koji se trude, ali i iskrenost.

Ako govorimo o podsjećanju na stara dobra vremena (mladost i sl) onda bi vrijedilo ponuditi i druge stvari, van enigmatike, ako već imate stara izdanja i sl. Šta da čovjek radi s ovakvim postom. Pokušaj odgonetanja dijelova mreže buljeći u monitor i nije prijatna stvar, teško da ćemo printati pa rješavati na papiru, možda ako uz post ide posebna preporuka...

Pozdrav Zdravko, tebi, tvojima i dragoj mi Norveškoj. To sa imenima je još zanimljivije po bijelom svijetu, siguran sam da imaš takva iskustva.

Belirac је рекао...

"Čvor-razbibriga", broj 200, 6. VII. 1974.

Križaljka je rješavana grafitnom olovkom pa su slova skoro potpuno izbijelila. Nije se mogla ni dobro skenirati jer se ta "Razbibriga" nalazi u debelom uvezu. Ovdje je malo zacrnjena da se slova koliko-toliko vide.

U gornjem desnom ćošku popis dobitnika. Ukupne nagrade 500 dinara, a cijena ČR je bila 2 dinara. Znači: 250 primjeraka za nagrade.
Za usporedbu: u "Orbisu" broj 351 (2. I. 1990) nagrada 5.000.000 dinara, ali je cijena lista - 50.000 din.

Hajro је рекао...

Hvala Jovane, vidi se sasvim dobro.
Sadržaj i nije loš, primjetno je nastojanje mlađahnog autora da ima samoglasničke skupine. Teško da se time može objasniti/opravdati OKRESATI/OAD umjesto SKRESATI/SAD.

Na temu odnosa cijene izdanja i nagrada za rješavače objašnjenje je u tiražu, konceptu izdanja i sl. Najzanimljivije bi bilo imati podatke. Sjećam se da je Miroslav davno pisao o odnosu cijene izdanja i autorskih honorara (danas i nekad), e to su šokantni brojevi.

Zdravko је рекао...


Hajro, ovo "simetrična križaljka" sam namjerno naglasio, jer mi se čini da nisu baš uobičajene...
Pozdrav iz snježnog Nordland-a!

Hajro је рекао...

Zadani, najčešće simetrični, likovi su bili logičan izbor ako su u igri klišei, odnosno tzv visoka štampa. Lik je obrojčen dolje desno, izgleda da je riječ o klišeu. Naprednija, ofsetna tehnologija je koštala isto imao iste ili uvijek nove mreže. Sastavljati na simetrične likove je zahtjevnije, ovaj lik baš i nije...

Kod mene nema snijega, nadam se da će ga biti u planinama... ove godine ima vode i za bašte, zahvaljujući prošlogodišnjim obilnim snjegovima.