петак, 27. септембар 2024.

IDEMO U PARAĆIN (2)


23. Susreti enigmata Srbije održaće se u Paraćinu od 25. do 27. oktobra 2024. godine. Do početka Susreta oastalo je mesec dana, pa je vreme da se polako spremamo.

8 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Iz Kikinde (grada) trebalo bi da tog vikenda u Paraćinu budu Vanja Tomašev i dvoje Bovana. (Zasad je tako). Vanja mora da brani titulu :)

Slavko Bovan је рекао...

Paraćin je grad u Srbiji. Nalazi se na koordinatama 43.87° sever, i 21.41° istok. Opština Paraćin zahvata deo bogatog i plodnog Srednjeg Pomoravlja, teritorija opštine Paraćin se spušta od Kučajskih planina na istoku prema Velikoj Moravi na zapadu ispresecana tokovima reka Crnice i Grze. Sam grad leži na 130 m nadmorske visine, 4 km udaljenosti od reke Velike Morave i na obalama Crnice.

Na 156 km je udaljenosti od Beograda, idući međunarodnim auto-putem E-75, južno ka Nišu.

Prema popisu iz 1896.god. varoš Paraćin imala je 5486 stanovnika, dok je u selima sreza živelo 23 800 stanovnika. Današnji broj stanovnika po popisu od 2002.g. je 58310, od toga pola u gradu a druga polovina u 34 naseljena mesta, mesnim zajednicama. Prvo poznato naselje nastaje u ranoj praistoriji pre 8000 god. Sa prekidima ovde žive i prolaze razne etničke populacije Tribali, Sarmati i Rimljani. Ubrzo se ovde nastanjuju i Sloveni sa naseljima od XI do XII veka. Pisani tragovi o nazivu Paraćina kao trga sa panađurom i trga na Parakinovom brodu vode iz XIV veka (27/14 septembra 1375.g.). U III veku nastaje poznato Rimsko naselje, Sarmates na putu Via militaris (rimski vojni put) Od 1861.god. Paraćin dobija status varoši i ubrzo postaje poznat industrijski centar.

Nagli razvoj industrije nastaje krajem XIX veka. Osnivaju se fabrika vunenih tkanina braće Minh, fabrika cementa i fabrika stakla, pa tako početkom XX veka postaje značajno ekonomsko mesto u Srbiji. Danas je to moderan trgovački centar kome zbog geografskog položaja i važnih komunikacija prilaze i okolni manji gradovi.Sa razvojem industrije i ekonomije jača društveni i kulturni život, o čemu svedoče duboki istorijski tragovi. Paraćin je jedan od najpoznatijih centara tekstilne industrije u Srbiji po proizvodnji vunenih tkanina. Mnogi Paraćin nazivaju "Grad štofa" (sa sh.vikipedije)

IlijaO је рекао...

Trebao sam doći s ekipom, ali sudbina je htjela da tih dana spremamo krštenje unučice. Mene neće tamo biti za ostale ne znam!

Slavko Bovan је рекао...

Valjda sam potrefio sliku hotela.

Miroslav Cvetković је рекао...

Mislim da je hotel "Prestiž" u Paraćinu plave boje, a da je na slici hotel "Prestige" u Košutnjaku (BGD).

Slavko Bovan је рекао...

Moguće. Zato i upitah, jer mi je bilo sumnjivo.

Slavko Bovan је рекао...

Ubacio sam novu sliku. Nadam se da će nas biti dovoljno u Paraćinu za dobro druženje.

Gojko је рекао...

Logogrifni rebus

DRES, TIM
1 3