недеља, 17. март 2013.

REBUSANJE (187)


13 коментара:

  1. Razboj i razbojnik su isti korijen.

    To se (ponekad) ističe u nazivu kao "istokorijenski rebus".

    ОдговориИзбриши
  2. Ilija Đurković17. март 2013. 15:40

    Prilično bezobrazaa i ciničan komentar.

    ОдговориИзбриши
  3. Ilija Đurković17. март 2013. 16:23

    Prilično bezobrazan i ciničan komentar. Ne znam otkud "tkalo, uređaj za tkanje" i "kriminalac, prestupnik" mogu imati isti korijen. Sve i da je tako, ne znam čemu ovakva reakcija.

    ОдговориИзбриши
  4. Ne vidim nigde ni cinizam ni bezobrazluk. Ako neko posumnja da rebus ima zajednički koren, zašto ne bi smeo to da kaže (pa i da nije u pravu)? Ovde, rekao bih, i jeste (od "razbijati") - iako je semantički dosta daleko.

    ОдговориИзбриши
  5. Moram javno priznati da se ja na ovako udaljeno "korenovanje" i ne osvrćem. Uopšte mi ne smeta.

    ОдговориИзбриши
  6. Ilija Đurković17. март 2013. 20:58

    Milane, nije te pogodilo jer se ne odnosi na tebe. Nemam ništa protiv iznošenja suprotnog mišljenja, ali druga rečenica vrvi od nepotrebnog cinizma.

    ОдговориИзбриши
  7. http://fbmk.livejournal.com/295929.html?thread=1983225

    Na gornjoj adresi možete skinuti "Etimologijski rečnik srpskoga jezika" Petra Skoka u pe-de-ef formatu.

    ОдговориИзбриши
  8. @ em c na kvadrat

    Pa ovo je fantastično - hvala najlepše - nisam imao pojma da to postoji u elektronskom formatu!

    @ Ilija

    Kako god se tebi činilo, ja mislim da je Mursinus, kad je pomenuo "istokorenski rebus", bio mrtav ozbiljan, to jest, da je u pitanju nesporazum!

    Kako god, ja sam o temi zajedničkog korena već dosta pisao, dao sam i neku klasifikaciju kako je ja vidim, i pošto mislim da sam se već svima popeo na glavu, da se ne ponavljam. Uglavnom, osim ako rebus baš ne sadrži neki katastrofalan zajednički koren (nivoa GRAD/BEOGRAD), naravno da ga treba objaviti - jedino ga baš ne treba ozbiljno tretirati u nekoj takmičarskoj konkurenciji ili antologiji. Ponekad i ja objavim takve rebuse - eto, ovaj poslednji, "rasprava na konklavi", ima čak dva - sprava/rasprava, klavir/konklavi (lat. "clavis" = ključ), ali eto, bio je aktuelan pa sam zažmurio. Uglavnom, prošlo je bez komentara, a već sam se bio spremio :)

    ОдговориИзбриши
  9. 1. Pravilo da u rebusnoj postavci i rješenju ne smiju biti riječi istog korijena postoji i široko je prihvaćeno, a koliko ćemo ga poštovati, ovisi o autorima i urednicima.

    2. Naziv "istokorijenski rebus" koristi se baš onda kad se odstupi od toga pravila i kad se smatra da je to odstupanje iz nekog razloga opravdano, a ujedno takav naziv pokazuje da autor ZNA da se radi o riječima istog korijena.

    3. Sve primjedbe - dok se ne uvjerimo u suprotno - treba smatrati dobronamjernim i ne nazivati ih bezobraznim i ciničnim, nego na njih treba dobronamjerno odgovoriti ako ima argumenata.

    ОдговориИзбриши
  10. Ilija Đurković18. март 2013. 22:03

    Ne pada mi na pamet da pravim rebuse sa istim korijenom, jednostavno nisam imao pojma o zajedničkom korijenu "ni u petom koljenu" što bi rekli Crnogorci. Naravno da nemam ništa protiv konstruktivnih sugestija i tu nema ništa sporno. Zasmetao mi je samo komentar u drugoj rečenici, učinio mi se malo nipodaštavajućim i zbog toga sam burno reagovao.

    ОдговориИзбриши
  11. Zato ne treba reagovati burno, nego pretpostaviti dobru namjeru onoga koji je dao neku primjedbu i provjeriti je li njegova primjedba osnovana.

    ОдговориИзбриши