недеља, 17. март 2013.

REBUSANJE (187)


13 коментара:

Luka је рекао...

PRIBRANI RAZBOJNIK

Slavko Bovan је рекао...

da

Mursinus је рекао...

Razboj i razbojnik su isti korijen.

To se (ponekad) ističe u nazivu kao "istokorijenski rebus".

Ilija Đurković је рекао...

Prilično bezobrazaa i ciničan komentar.

Ilija Đurković је рекао...

Prilično bezobrazan i ciničan komentar. Ne znam otkud "tkalo, uređaj za tkanje" i "kriminalac, prestupnik" mogu imati isti korijen. Sve i da je tako, ne znam čemu ovakva reakcija.

Milan S. је рекао...

Ne vidim nigde ni cinizam ni bezobrazluk. Ako neko posumnja da rebus ima zajednički koren, zašto ne bi smeo to da kaže (pa i da nije u pravu)? Ovde, rekao bih, i jeste (od "razbijati") - iako je semantički dosta daleko.

Slavko Bovan је рекао...

Moram javno priznati da se ja na ovako udaljeno "korenovanje" i ne osvrćem. Uopšte mi ne smeta.

Ilija Đurković је рекао...

Milane, nije te pogodilo jer se ne odnosi na tebe. Nemam ništa protiv iznošenja suprotnog mišljenja, ali druga rečenica vrvi od nepotrebnog cinizma.

Miroslav Cvetković је рекао...

http://fbmk.livejournal.com/295929.html?thread=1983225

Na gornjoj adresi možete skinuti "Etimologijski rečnik srpskoga jezika" Petra Skoka u pe-de-ef formatu.

Milan S. је рекао...

@ em c na kvadrat

Pa ovo je fantastično - hvala najlepše - nisam imao pojma da to postoji u elektronskom formatu!

@ Ilija

Kako god se tebi činilo, ja mislim da je Mursinus, kad je pomenuo "istokorenski rebus", bio mrtav ozbiljan, to jest, da je u pitanju nesporazum!

Kako god, ja sam o temi zajedničkog korena već dosta pisao, dao sam i neku klasifikaciju kako je ja vidim, i pošto mislim da sam se već svima popeo na glavu, da se ne ponavljam. Uglavnom, osim ako rebus baš ne sadrži neki katastrofalan zajednički koren (nivoa GRAD/BEOGRAD), naravno da ga treba objaviti - jedino ga baš ne treba ozbiljno tretirati u nekoj takmičarskoj konkurenciji ili antologiji. Ponekad i ja objavim takve rebuse - eto, ovaj poslednji, "rasprava na konklavi", ima čak dva - sprava/rasprava, klavir/konklavi (lat. "clavis" = ključ), ali eto, bio je aktuelan pa sam zažmurio. Uglavnom, prošlo je bez komentara, a već sam se bio spremio :)

Belirac је рекао...

1. Pravilo da u rebusnoj postavci i rješenju ne smiju biti riječi istog korijena postoji i široko je prihvaćeno, a koliko ćemo ga poštovati, ovisi o autorima i urednicima.

2. Naziv "istokorijenski rebus" koristi se baš onda kad se odstupi od toga pravila i kad se smatra da je to odstupanje iz nekog razloga opravdano, a ujedno takav naziv pokazuje da autor ZNA da se radi o riječima istog korijena.

3. Sve primjedbe - dok se ne uvjerimo u suprotno - treba smatrati dobronamjernim i ne nazivati ih bezobraznim i ciničnim, nego na njih treba dobronamjerno odgovoriti ako ima argumenata.

Ilija Đurković је рекао...

Ne pada mi na pamet da pravim rebuse sa istim korijenom, jednostavno nisam imao pojma o zajedničkom korijenu "ni u petom koljenu" što bi rekli Crnogorci. Naravno da nemam ništa protiv konstruktivnih sugestija i tu nema ništa sporno. Zasmetao mi je samo komentar u drugoj rečenici, učinio mi se malo nipodaštavajućim i zbog toga sam burno reagovao.

Belirac је рекао...

Zato ne treba reagovati burno, nego pretpostaviti dobru namjeru onoga koji je dao neku primjedbu i provjeriti je li njegova primjedba osnovana.