четвртак, 25. јул 2013.

REČ PO RIJEČ (212)



FUGU
Fugu (u bukvalnom prevodu: „rečna svinja“) je japanski naziv za naduvanu ribu i jelo koje se pravi od nje. Fugu može biti smrtonosna po ljudski život zbog prisustva otrova tetrodotoksina koji sadrži u sebi; iz tog razloga je neophodna pažljiva priprema kako bi se otklonila toksičnost. U restoranima u Japanu, kao i u restoranima nekih drugih zemalja, priprema fugu specijaliteta striktno je kontrolisana zakonom kako bi samo najiskusniji kuvari, koji su prošli niz rigoroznih treninga, mogli da se bave pripremom ove ribe. Domaća priprema ove ribe neretko se završava smrtnim slučajem. Fugu se servira u obliku Sašimija ili Čirinabea. Rasprostranjeno je mišljenje da je jetra najukusniji deo fugua. Međutim, on je takođe i najtoksičniji deo; zbog čega je 1984. godine u Japanu zabranjeno serviranje jetre.

Нема коментара:

Постави коментар