FUGU
Fugu (u bukvalnom prevodu:
„rečna svinja“) je japanski naziv za naduvanu ribu i jelo koje se pravi od nje.
Fugu može biti smrtonosna po ljudski život zbog prisustva otrova tetrodotoksina
koji sadrži u sebi; iz tog razloga je neophodna pažljiva priprema kako bi se
otklonila toksičnost. U restoranima u Japanu, kao i u restoranima nekih drugih
zemalja, priprema fugu specijaliteta striktno je kontrolisana zakonom kako bi
samo najiskusniji kuvari, koji su prošli niz rigoroznih treninga, mogli da se
bave pripremom ove ribe. Domaća priprema ove ribe neretko se završava smrtnim
slučajem. Fugu se servira u obliku Sašimija ili Čirinabea. Rasprostranjeno je
mišljenje da je jetra najukusniji deo fugua. Međutim, on je takođe i
najtoksičniji deo; zbog čega je 1984. godine u Japanu zabranjeno serviranje
jetre.
Нема коментара:
Постави коментар