среда, 25. јануар 2017.

REČ PO RIJEČ (1464)


FALAFEL
Falafel su fritirane kuglice od pasulja ili leblebije, raznih biljaka i začina. Poreklom iz Libana i Palestine, danas su deo kuhinje celog bliskog istoka i severne Afrike. Sa doseljavanjem orijentalnih Jevreja u Izrael doneti su i u jevrejsku kuhinju i često se smatraju za nacionalno jelo Izraela.
Prave se od umekšanog i mlevenog pasulja ili leblebije, dalje se dodaju peršun, korijandar, beli luk, crni luk, pecivo, so, biber i kim. Po receptu mogu se dodati i žito, mirođija itd. Od mase mesi se testo, iz kojeg se formiraju male pljeskavice i prže u ulju. Falafel je veliki od 3 do 10 cm, zavisno od zemlje ili regiona, i serviraju se obično u lepinji (pita hlebu) sa tahinom, sosom od susama, humusom i raznovrsnim povrćem. U zapadnoj Evropi falafel u novije vreme nude i mnoge ćevabdžinice kao vegetarijsku alternativu ćevapima itd.
Evo i linka sa RECEPTOM     
(Prilog: Dejan Minić, sa Vikipedije)

Нема коментара:

Постави коментар