FALAFEL
Falafel su
fritirane kuglice od pasulja ili leblebije, raznih biljaka i začina. Poreklom
iz Libana i Palestine, danas su deo kuhinje celog bliskog istoka i severne
Afrike. Sa doseljavanjem orijentalnih Jevreja u Izrael doneti su i u jevrejsku
kuhinju i često se smatraju za nacionalno jelo Izraela.
Prave se od
umekšanog i mlevenog pasulja ili leblebije, dalje se dodaju peršun, korijandar,
beli luk, crni luk, pecivo, so, biber i kim. Po receptu mogu se dodati i žito,
mirođija itd. Od mase mesi se testo, iz kojeg se formiraju male pljeskavice i
prže u ulju. Falafel je veliki od 3 do 10 cm, zavisno od zemlje ili regiona, i
serviraju se obično u lepinji (pita hlebu) sa tahinom, sosom od susama, humusom
i raznovrsnim povrćem. U zapadnoj Evropi falafel u novije vreme nude i mnoge
ćevabdžinice kao vegetarijsku alternativu ćevapima itd.
Evo
i linka sa RECEPTOM
(Prilog:
Dejan Minić, sa Vikipedije)
Нема коментара:
Постави коментар